Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μετασχηματίζει ραγδαία την αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα καθιστά κάποιες άλλες ξεπερασμένες.
Αυτή η ανατροπή στην επαγγελματική πραγματικότητα επιτάσσει την ανάγκη για διαρκή ανάπτυξη δεξιοτήτων προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιτυχία στο μέλλον.
Οι σημαντικότερες δεξιότητες για το (άμεσο) αύριο
Σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr, οι εργαζόμενοι αναμένεται να πρέπει να εξοικειωθούν περισσότερο με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το 51% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα πρέπει να επιμορφωθούν πάνω στην τεχνολογία AI/Machine Learning, ενώ το 28% ανέφερε ότι η ανάλυση δεδομένων θα είναι μια από τις πιο περιζήτητες δεξιότητες.
Επίσης, το 15% των ερωτηθέντων θεωρεί τη διαχείριση έργων (Project Management) ως βασικό hard skill για την επόμενη πενταετία.
Πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες, υπάρχει επίσης μια έντονη ανάγκη για την ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων. Στην έρευνα, το 74% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τόσο οι τεχνικές όσο και οι ήπιες δεξιότητες είναι εξίσου απαραίτητες για την επαγγελματική πρόοδο, ενώ μόνο το 12% υποστηρίζει ότι μόνο οι τεχνικές δεξιότητες αρκούν για την εξέλιξή τους.
Η σημασία των soft skills
Ανάμεσα στις ήπιες δεξιότητες (soft skills), αυτές που ξεχωρίζουν είναι η προσαρμοστικότητα (43%), η κριτική σκέψη (30%) και η επικοινωνία (23%). Αυτές οι δεξιότητες, αν και πιο αφηρημένες, φαίνεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητα των εργαζομένων να διαπρέψουν σε δυναμικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Παρά τη σαφή ανάγκη για αναβάθμιση των δεξιοτήτων, αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εμπόδια. Το 45% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι η έλλειψη χρόνου είναι το κύριο πρόβλημα, ενώ το 28% αναφέρει ότι η έλλειψη πόρων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.
Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό (21%) δεν βλέπει κανένα κίνητρο για να επιδιώξει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του.
Η συνεχής εκπαίδευση ως «κλειδί» για την επαγγελματική εξέλιξη
Παρά τις δυσκολίες, ένα ενθαρρυντικό ποσοστό των εργαζομένων (48%) αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων ως διαρκή ανάγκη. Αντίστοιχα, το 30% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ασχολούνται με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους κάθε χρόνο, ενώ μόνο το 5% θεωρεί ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητη μόνο όταν προκύψει συγκεκριμένη ανάγκη.
Η εκπαίδευση και η συνεχής κατάρτιση καθίστανται αναγκαία για να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου επαγγελματικού τοπίου. Η ικανότητα να προσαρμόζονται και να μαθαίνουν νέα πράγματα μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους στην αγορά εργασίας.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου