Σήμερα τη χρησιμοποιούμε μεταφορικά για κάποιον που ξεφεύγει από δυσκολίες χωρίς κόπο ή που αποφεύγει να πάρει θέση. Όμως η φράση «αβρόχοις ποσίν», δηλαδή «χωρίς να βρέξει τα πόδια του», έχει πίσω της μια πραγματική – και εντυπωσιακή – ιστορία από την αρχαιότητα.
Ο Κροίσος, βασιλιάς της Λυδίας, ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες να κατακτήσει τη χώρα των Μήδων. Ο στρατός του ήταν πολυάριθμος και καλά εξοπλισμένος. Κανείς δεν αμφέβαλε για τη νίκη του – μέχρι που έφτασε μπροστά στον Άλυ ποταμό. Η ορμητική ροή των νερών σταμάτησε την πορεία του. Κανένα σχέδιο δεν είχε προβλέψει αυτό το εμπόδιο.
Εκεί μπήκε στο προσκήνιο ο Θαλής ο Μιλήσιος, φιλόσοφος και μαθηματικός, που πρότεινε μια παράτολμη λύση: να αλλάξει τη ροή του ποταμού. Μέσα σε μια νύχτα, με λίγους στρατιώτες και πολύ πρακτική σοφία, έσκαψε νέα κοίτη και διοχέτευσε τα νερά αλλού. Το πρωί, ο στρατός πέρασε «στεγνά» – χωρίς να χρειαστεί ούτε να βουτήξει τα πόδια του.
Από τότε, η έκφραση «αβρόχοις ποσίν» πέρασε στην ιστορία, όχι απλώς ως γλωσσικό σχήμα, αλλά ως υπενθύμιση του τι μπορεί να πετύχει η ευφυΐα μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Σήμερα τη λέμε για όποιον ξεφεύγει ανέξοδα από δύσκολες καταστάσεις — μα η καταγωγή της μας θυμίζει ότι κάποιοι δεν το έκαναν με τύχη, αλλά με ιδιοφυία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ