Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Κοινωνική" (1 Δεκεμβρίου 2023), άνοιξε τα «χαρτιά» της για τις πρωτοβουλίες που προωθούνται στην εκπαιδευτική κοινότητα και απάντησε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ανάμεσα σε αυτά υπήρξε και τοποθέτησή της στην πλατφόρμα καταγγελιών για bullying
Δημοσιογράφος: Μιλήστε μας λίγο για την πλατφόρμα καταγγελιών για bullying. Είναι κάτι καινοτόμο αλλά στην πράξη, πώς θα αξιολογείται ένα περιστατικό και ποιος θα είναι ο τρόπος παρέμβασης;
Δόμνα Μιχαηλίδου: Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας να σπάσει η σιωπή. Κανένα παιδί να μην είναι και να μην νιώθει μόνο και αβοήθητο απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία.
Δημιουργούμε μια καινοτόμα Ειδική Ψηφιακή Πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, η οποία θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμη στο gov.gr. Στην πλατφόρμα θα έχουν δικαίωμα υποβολής οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι γονείς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών και μαθητριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αναφορές, σε πρώτη φάση, θα είναι επώνυμες και σε δεύτερο χρόνο θα έρθουν και οι ανώνυμες αναφορές. Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δυνατότητα υποβολής αναφοράς και δυνατότητα εισόδου στην Πλατφόρμα έχουν όσοι από τον νόμο έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι αποδέκτες αναφορών.
Πώς θα λειτουργεί: Τις αναφορές εξετάζει σε πρώτο επίπεδο στην Πρωτοβάθμια ο Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός που ορίζει ο Διευθυντής και στη Δευτεροβάθμια ο Διευθυντής συνεπικουρείται από τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής. Παράλληλα, για την υποβολή της αναφοράς λαμβάνει γνώση και τετραμελής ομάδα που λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και παρακολουθεί, επιβλέπει και παρεμβαίνει σε περίπτωση καθυστέρησης.
Θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δηλαδή ποιος θα καταγράφει, τι θα καταγράφει, πώς θα χρησιμοποιείται η καταγεγραμμένη πληροφορία. Πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, τόσο του ενδεχόμενου θύματος, όσο και του ανθρώπου που έχει δώσει την πληροφορία. Η πλατφόρμα καταγραφής συμβάντων κακοποίησης θα μας βοηθήσει να χτίσουμε τη «μνήμη» που θα συμβάλλει στην επίλυση αλλά και στην πρόληψη. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει ακόμα επιμορφωτικό υλικό τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με απώτερο στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης ώστε να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε οριστικά τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό. Έχουμε χρέος όλοι μαζί να υψώσουμε τείχη σε κάθε συμπεριφορά που απομονώνει, πληγώνει και τραυματίζει τα παιδιά μας μέσα στο σχολείο.
Από τη συνέντευξη στην Εφημερίδα Κοινωνική και στον Κώστα Παναγιωτάκη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη