Εν αναμονή των διατάξεων της μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ποικίλλουν οι απόψεις σχετικά με την ορθότητα ή μη της κίνησης αυτής. Άλλοι εκφράζουν ενθουσιασμό για τη μεταρρύθμιση, άλλοι επιφυλάσσονται για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και εφιστούν την προσοχή σε πιθανές παγίδες και άλλοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι.
Όπως τόνισε στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3 η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας, Ζέτα Μακρή, οι προδιαγραφές που θα τεθούν θα είναι πολύ πιο αυστηρές από αυτές που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει και σημαντική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι ελεύθερο, δηλαδή θα έχει αυτόνομα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα απεξαρτηθεί από τη γραφειοκρατία, θα έχει διαφάνεια στα οικονομικά του, καθώς και στους οργανισμούς των ερευνητικών προγραμμάτων. Ακόμη, θα ενισχυθεί με ένα δις ευρώ που θα προέρχεται από το ταμείο ανάκαμψης, τον ΕΣΠΑ και τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους που αντιδρούν, η κα Μακρή είπε ότι στόχος είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους φοιτητές και να επαναπατριστούν οι 35.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. “Ο συναγωνισμός δεν θα είναι σε βάρος των ελληνικών πανεπιστημίων που στάθηκαν σε δύσκολες συνθήκες και απέδειξαν ότι τόσο οι φοιτητές όσο και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι εξαιρετικής ποιότητας”, επισήμανε η κα Μακρή.
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Μάρη, Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η μεταρρύθμιση που αναμένεται είναι απαραίτητη τόσο για ακαδημαϊκούς όσο και για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ θα φέρουν ανταγωνισμό ή συναγωνισμό μεταξύ των ελληνικών και των ξένων πανεπιστημίων και τώρα και των μη κρατικών. Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις διεθνείς τάσεις και την εμπειρία άλλων κρατών, δείχνουν πως το εγχείρημα έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία, εφόσον βεβαίως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων γίνει με προσοχή και κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων φοιτητών.
Σε ό,τι αφορά την ισοτιμία των πτυχίων που θα προέρχονται από τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι, από τη στιγμή που θα ελέγχονται από την Ανώτατη Αρχή, η διαδικασία θα παρακολουθείται συστηματικά και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, δεν διατηρεί επιφυλάξεις.
Στόχος της πολιτείας είναι η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025.
Πηγή: ertnews.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ