Οδύνη για την απώλεια της Νεοελληνίστριας φιλολόγου και πανεπιστημιακού Σόνιας Ιλίνσκαγια
ΠΕΦ: Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές τείνουν να αχρηστευθούν, η Σόνια Ιλίνσκαγια, με τη σεμνότητα και το ήθος της, είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου και επιστήμονα

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετά σήμερα ο φιλολογικός κόσμος την σπουδαία Νεοελληνίστρια Σόνια Ιλίνσκαγια, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η απώλεια της Σόνιας Ιλίνσκαγια δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στη φιλολογική επιστήμη αλλά και στη πνευματική ζωή του τόπου μας. Το έργο της, ωστόσο, θα παραμείνει ζωντανό και θα διδάξει πολλές ακόμα γενιές φιλολόγων, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την πορεία και την εξέλιξη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Η Σόνια Ιλίνσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1938. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ Κλασική Φιλολογία με παράλληλη ειδίκευση στη Νεοελληνική και Ρωσική Φιλολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (1971) με θέμα «Συμβολή στη μελέτη της μεταπολεμικής ποίησης στην Ελλάδα». Η μοίρα μιας γενιάς» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της ΕΣΣΔ, ως κριτικός και μεταφράστρια, και Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Μελετών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Το 1959 παντρεύτηκε τον σπουδαίο πεζογράφο μας Μήτσο Αλεξανδρόπουλο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1983 και υπηρέτησε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως Τακτική Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το έργο της, φιλολογικό και μεταφραστικό, είναι σημαντικό και πολύπλευρο. Η συμβολή της στην καβαφική έρευνα υπήρξε καθοριστική και για το λόγο αυτό τιμήθηκε το 2007 με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Εξέχουσα σημασία για τον φιλολογικό μας κανόνα έχουν, επίσης, οι μελέτες της για τον Γιάννη Ρίτσο και τους μεταπολεμικούς ποιητές. Μοναδικό είναι το ερευνητικό της έργο για τη σχέση Ελληνικής και Ρωσικής Λογοτεχνίας, ενώ οι μεταφράσεις νεοελλήνων ποιητών και πεζογράφων έδωσαν τη δυνατότητα στο ρωσικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει το έργο του Κάλβου, του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Ξενόπουλου, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Αναγνωστάκη κ.ά.

Σε μια εποχή που οι ανθρωπιστικές σπουδές τείνουν να αχρηστευθούν, η Σόνια Ιλίνσκαγια, με τη σεμνότητα και το ήθος της, είναι για όλους μας φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου και επιστήμονα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων την αποχαιρετά με σεβασμό και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Από την ΠΕΦ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες