Απο το 2025 θα ξεκινήσουν οι διαγραφές φοιτητών που έχουν περάσει το ανώτατο όριο φοίτησης που θεσπίστηκε με το νόμο Κεραμέως το 2021 και φοιτούσαν ήδη όταν ψηφίστηκε, ενώ για όσους άρχισαν να φοιτούν μετά από την ψήφισή του, οι διαγραφές θα ξεκινήσουν το 2027.
Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ερωτηθείσα για το ζήτημα των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών, οι οποίοι «πάνε και ψηφίζουν στις καταλήψεις», όπως της είπε ο δημοσιογράφος...
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο αυτόν, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Επιπλέον η κ.Μακρή κινήθηκε στη γραμμή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας και δήλωσε ότι το εξάμηνο δεν πρέπει να χαθεί -αφού ομόφωνα οι πρυτάνεις αποφάσισαν διαδικτυακή εξεταστική- αλλά πρόσθεσε ότι «εαν χαθεί, κάποιοι θα έχουν ευθύνη, εάν δεν τήρησαν το νόμο, γιατί υπάρχουν και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις» Πάντως το εξάμηνο δεν θα χαθεί και οι πανεπιστημιακοί θα βρουν τον τρόπο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να μη σας δείρω σήμερα κι εσείς να μη με βρίσετε, είναι υποχρέωσή μας», είπε.
Σε ό,τι αφορά στον διάλογο για την παιδεία εν μέσω καταλήψεων, ρωτήθηκε γιατί δεν έχουμε δει ακόμα το νομοσχέδιο κι αν θα γίνει διάλογος και απάντησε ότι ο διάλογος θα γίνει στη δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή και πρόσθεσε οτι το νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα και σε ποσοστό 70% θα περιλαμβάνει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
Ακόμα η κ.Μακρή είπε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα η ενδοσχολική βία μειώθηκε, αλλά τα περιστατικά έγιναν πιο βίαια και πρόσθεσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα καταγγελιών ενώ γίνεται επιμόρφωση και εμπλέκονται και οι γονείς στο ζήτημα.
Αναλυτικά:
Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα και στα προβλήματα της διεξαγωγής των εξετάσεων προστίθεται και η άρνηση πολλών πανεπιστημιακών να συμμετάσχουν στις διαδικτυακές εξετάσεις. Για την κατάσταση, αυτή, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή στην εκπομπή «newsroom» της ΕΡΤ.
«Κάποιες σχολές της Ιατρικής είναι ακόμη υπό κατάληψη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αυτή είναι η χθεσινή εικόνα, γιατί ξέρετε, διαφοροποιείται και με την ώρα και με την ημέρα.
Ξεκινήσαμε με καταλήψεις στο 1/3 των σχολών. Είναι πολύ λιγότερες τώρα, αλλά στις σχολές θα γίνουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Υπάρχει ενημέρωση ότι 200 καθηγητές αρνούνται.
Θέλω να πω εδώ και το λέω τελείως ουδέτερα, χωρίς καμία χροιά σε αυτό το οποίο θα πω, ότι υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις».
Σχετικά με το αδιάβλητο των διαδικτυακών εξετάσεων η κα Μακρή ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εξετάσεις αυτές έχουν κάποια διαβλητότητα, δεν είναι όπως είναι οι πανελλαδικές, που το αδιάβλητο είναι κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο. Αντιλαμβάνεστε και με τα κινητά υπάρχει τρόπος κάποιος να αντιγράψει.
Θα σας πω εγώ που δεν είμαι ακαδημαϊκός δάσκαλος, δεν είμαι δασκάλα ακαδημαϊκή, ότι υπάρχει τρόπος κι αυτό να παρακαμφθεί αν κάποιος καθηγητής φοβάται ότι θα κλέψουν οι φοιτητές του. Ερωτήσεις κρίσεως».
Αναφορικά με το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών «οι αιώνιοι φοιτητές οι οποίοι φοιτούσαν πριν από την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει το εξάμηνο των σπουδών τους έχουν.
Από το έτος 2021 -2022 προσμετρώνται τα εξάμηνα της σχολής + 2 ή +3 ανάλογα με τη σχολή.
Για εκείνους οι οποίοι έχουν ήδη υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο μέχρι το 2021-2022, δεν υπάρχει προσαύξηση για εκείνους που δεν τον έχουν υπερβεί ισχύει κανονικά, ό, τι και για τους υπόλοιπους φοιτητές.
Οι πρώτες διαγραφές θα γίνουν το 2025 και για όσους φοίτησαν μετά την ψήφιση του νόμου, το 2027».
Δείτε όλη τη συνέντευξη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη