Στους βιντεοπροβολείς που ήδη υπήρχαν σε αρκετές σχολικές αίθουσες προστέθηκαν πρόσφατα και οι διαδραστικές οθόνες των οποίων το πρόγραμμα εγκατάστασης σε όλα τα σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι παιδαγωγικές δυνατότητες που δίνει η χρήση των προβολών μεγάλου μεγέθους είναι πολλές. Βασικό τους στοιχείο, πάντως, είναι η δυνατότητα να προβάλλονται τα σχολικά βιβλία ώστε να επεξηγούνται καλύτερα οι δραστηριότητες που υπάρχουν σε αυτά.
Προβολή από το διαδίκτυο ή κατέβασμα αρχείου PDF;
Ο καλά οργανωμένος ιστοχώρος http://ebooks.edu.gr/ebooks δίνει δύο βασικές δυνατότητες: αν στα βιβλία μιας τάξης επιλέξουμε «διαδραστικά βιβλία μαθητή εμπλουτισμένα html/pdf» βλέπουμε τα βιβλία στο διαδίκτυο ενώ μπορούμε άμεσα να συνδεθούμε και στο επιπλέον υλικό που έχει προστεθεί ως διαδραστικό περιεχόμενο (βίντεο, δραστηριότητες στο Φωτόδεντρο, κ.τ.λ.).
Τα μειονεκτήματα αυτού του τρόπου προβολής είναι ότι χρειάζεται συνεχώς καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και, επίσης, ότι παρέχεται πρόσβαση μόνο στο Βιβλίο του Μαθητή. Aν στα βιβλία μιας τάξης επιλέξουμε «διδακτικά πακέτα βιβλία pdf» μπορούμε να κατεβάσουμε τα βιβλία σε μορφή αρχείων PDF. Η λύση αυτή δε δίνει πρόσβαση στο επιπλέον υλικό της πρώτης περίπτωσης, έχει όμως άλλα πλεονεκτήματα: τα βιβλία είναι προσβάσιμα ανεξάρτητα από τη σύνδεση στο διαδίκτυο και προσφέρονται όλα τα βιβλία (Βιβλίο Μαθητή, Τετράδιο Εργασιών, Βιβλίο Εκπαιδευτικού).
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη περίπτωση, των αρχείων PDF, και θα δώσουμε οδηγίες που κάνουν τη δουλειά του εκπαιδευτικού ταχύτερη και απλούστερη.
Κατεβάστε όλα τα μαθήματα της τάξης με μερικά κλικ
Η σελίδα με τα διδακτικά βιβλία έχει στην κεφαλίδα της τρεις βασικές επιλογές: ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΥΛΙΚΟ ANA ΤΑΞΗ και ΥΛΙΚΟ ANA ΜΑΘΗΜΑ. Οι δύο τελευταίες οδηγούν, με σταδιακά βήματα, στο κατέβασμα ενός συγκεκριμένου βιβλίου. Αν όμως είμαστε δάσκαλοι τάξης και θέλουμε να κατεβάσουμε όλα τα βιβλία της τάξης μας τότε η επιλογή «ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ» είναι καταλληλότερη. Στη διαδρομή «ΟΛΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ > διδακτικά πακέτα βιβλία pdf», επιλέγουμε την τάξη μας και το πακέτο «ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΗ».
Μετά την απλή διαδικασία της αποσυμπίεσης του αρχείου που κατέβηκε, έχουμε όλα τα βιβλία της τάξης στον υπολογιστή μας. Επεξεργασία σελίδων PDF Κατεβάσαμε, λοιπόν, τα αρχεία από όλα τα μαθήματα της τάξης μας αλλά γρήγορα διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση τέτοιων πολυσέλιδων αρχείων δεν είναι πρακτικά εύκολη. Θα ήταν καλύτερα να έχουμε το βιβλίο χωρισμένο σε ενότητες και αυτό μπορούν να το αναλάβουν σχετικές εφαρμογές διαχείρισης αρχείων PDF.
Θα ξεχωρίσουμε εδώ δύο από αυτές που προσφέρονται δωρεάν: το πακέτο εφαρμογών PDF24 και την εφαρμογή Xodo PDF Reader & Editor. Το PDF24 είναι στα Ελληνικά και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων επεξεργασίας αρχείων PDF που γίνονται μέσω ανεξάρτητων μεταξύ τους εφαρμογών: διαχωρισμός, συγχώνευση, αφαίρεση ή εξαγωγή συγκεκριμένων σελίδων, μετατροπή σε Word, κ.ά. Το Xodo PDF Reader & Editor το βρίσκουμε στο Microsoft Store, είναι στα Αγγλικά και διαθέτει αντίστοιχα εργαλεία συγκεντρωμένα όλα στην ίδια εφαρμογή. Πέραν αυτού, μέσω του Xodo μπορούμε να κρατήσουμε σημειώσεις πάνω στα αρχεία μας όπως θα δούμε και στη συνέχεια.
Σημειώστε ή σχεδιάστε πάνω στα αρχεία PDF
Συνήθως θεωρούμε ότι αν δε διαθέτουμε τα ακριβά σχετικά λογισμικά επεξεργασίας τους, τα αρχεία PDF δε δέχονται τροποποιήσεις. Αυτό ήταν ακριβές πριν από μερικά χρόνια αλλά όχι πια. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε το υπάρχον περιεχόμενο, μπορούμε όμως εύκολα να προσθέσουμε στοιχεία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές που δίνουν τη δυνατότητα πάνω στη σελίδα να προσθέσουμε κείμενο, σχέδια, σχήματα ή ακόμα και νέες κενές σελίδες ανάμεσα στις υπάρχουσες. Τέτοιες εφαρμογές είναι το Adobe Acrobat Reader, το Foxit και το Xodo PDF Reader & Editor.
Και οι τρεις είναι αξιόπιστες εφαρμογές και δίνουν πολλές δυνατότητες, θα ξεχωρίσουμε όμως και θα προτείνουμε το Xodo αφού συνδυάζει τις δυνατότητες σημειώσεων με αυτές της επεξεργασίας σελίδων που είδαμε προηγούμενα. Μετά την αρχική εξοικείωση με το περιβάλλον εργασίας, θα σας λύσει τα χέρια… Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το παρόν άρθρο δε δίνει αναλυτικές οδηγίες αλλά γενικές κατευθύνσεις. Ελπίζουμε ότι είναι αρκετές και ότι θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις εφαρμογές που προτείνουμε προστρέχοντας, αν χρειαστεί, στις οδηγίες χρήσης που τις συνοδεύουν ή που θα βρείτε στο διαδίκτυο.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: fresh-education
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση