ΤΕΜΠΗ
ΟΙΕΛΕ: Εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύουμε με πείσμα τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χώρους όπου, λόγω εσκεμμένα αδύναμης εποπτείας, εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι. Το πράξαμε και λίγο μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών

Στα πιθανά «Τέμπη» της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναφέρεται η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκαπιδευτικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επέτειο.

Η ΟΙΕΛΕ, αφού τονίζει ότι  57 ψυχές που ζητούν δικαίωση μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό περιβάλλον που επιδιώκει να συγκαλύψει κι όχι να φωτίσει, σημειώνει ότι εδώ και πολλά χρόνια η Ομοσπονδία αναδεικνύει με πείσμα τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χώρους όπου, λόγω εσκεμμένα αδύναμης εποπτείας, εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι. Το πράξαμε και λίγο μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Το πράττουμε και σήμερα, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και για να μην έχουμε ξανά τα ίδια με θύματα εργαζόμενους και μικρά παιδιά.

Ολη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από μια μαύρη επέτειο. 57 ψυχές χάθηκαν, θύματα της εγκληματικής πολιτικής ανευθυνότητας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της παρακμής του κομματικού συστήματος, της εκποίησης των δημόσιων αγαθών. 57 ψυχές που ζητούν δικαίωση μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό περιβάλλον που επιδιώκει να συγκαλύψει κι όχι να φωτίσει. 

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους και φωνάζουμε. Ποτέ πια Τέμπη! Δικαίωση για τους νεκρούς! Διαφάνεια και λογοδοσία παντού! Προστασία των δημόσιων αγαθών! 

Την περίοδο της τραγωδίας, κάποιοι από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ είχαν το θράσος να κατηγορήσουν τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο, τους μόνους που ωρύονταν ακόμη και λίγες εβδομάδες πριν από το τρομερό ατύχημα στα Τέμπη, για την άθλια κατάσταση στο χώρο τους. Έπρεπε να βρουν εύκολο στόχο, ώστε να αποσειστεί η ευθύνη από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Αυτούς που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα των αθώων διαβεβαιώνοντας στη Βουλή ότι “όλα είναι καλά”, αυτούς που διόριζαν εκατοντάδες ψηφοφόρους τους εκτός ΑΣΕΠ, αυτούς που συνέργησαν, ώστε να πουληθεί δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής, αυτούς που δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Εμείς στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν τους δίνουμε το άλλοθι. Εδώ και πολλά χρόνια αναδεικνύουμε με πείσμα τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χώρους όπου, λόγω εσκεμμένα αδύναμης εποπτείας, εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι. Το πράξαμε και λίγο μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Το πράττουμε και σήμερα, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και για να μην έχουμε ξανά τα ίδια με θύματα εργαζόμενους και μικρά παιδιά.

Τα πιθανά Τέμπη της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες σημαντικές καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για περιπτώσεις που προκύπτει θέμα ασφάλειας για χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενους. Καταγγελίες που δεν εισακούστηκαν και που, φυσικά, εξακολουθούν να μην εισακούγονται. Διότι πάνω απ΄ όλα δεν είναι το δημόσιο συμφέρον, αλλά το συμφέρον του «φίλα προσκείμενου», του «κολλητού» επιχειρηματία.

  1. Τα χιλιάδες ασύδοτα Κέντρα Μελέτης: κτήρια χωρίς κανένα έλεγχο, μεταφορά μαθητών χωρίς καμιά πιστοποίηση οδηγών και οχημάτων

Από το 2017 η ΟΙΕΛΕ μάταια αναδεικνύει το ζήτημα των χιλιάδων Κέντρων Μελέτης που λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε κάθε γειτονιά της χώρας, εκμεταλλευόμενα τα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης  και τις ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών για να έχουν κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Αυτές οι μονάδες είναι οι μοναδικές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενδεχομένως και συνολικά στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες δεν υπάρχει ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι και με ποια προσόντα διδάσκουν, αν δηλώνονται στην Εργάνη και πώς αμείβονται. Ακόμη χειρότερα, τα κτήριά τους δεν ελέγχονται από καμιά αρχή, ενώ μεταφέρουν (ακόμη και από δημόσια σχολεία!!) μαθητές με οχήματα που κανείς δεν έχει πιστοποιήσει και «οδηγούς» που κανείς δεν γνωρίζει, αν έχουν επαγγελματικό δίπλωμα και υπό ποιες συνθήκες εργάζονται!

Είναι προφανές ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων είναι τεράστιος. Κάποια από αυτά τα Κέντρα Μελέτης λειτουργούν σε ημιυπόγεια, σε χώρους χωρίς επαρκή φωτισμό και αερισμό, σε εντελώς ακατάλληλα κτήρια που δεν έχουν ελεγχθεί για σεισμικότητα, στατική επάρκεια, πυροσβεστική ασφάλεια, εξόδους κινδύνου. Ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει πως είχε έτοιμο σχέδιο νόμου, αλλά δεν πρόλαβε να το προωθήσει λόγω των εκλογών του 2019. Η τωρινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε πρόταση σχεδίου νόμου για τα Κέντρα Μελέτης, δίνει …σουρεαλιστικές απαντήσεις. Το ΥΠΑΙΘΑ σε σχετικό ερώτημα της Ομοσπονδίας απάντησε πως «αφού τα Κέντρα Μελέτης απαγορεύονται, για εμάς …δεν υπάρχουν»!

Αυτό που σίγουρα «δεν υπάρχει», είναι η διάθεση της κυβέρνησης να ελέγξει έναν απολύτως ανεξέλεγκτο χώρο. Είναι φανερό πως οι εκατοντάδες «επιχειρηματίες» του χώρου πιέζουν για να συνεχίζεται η παράνομη, αδήλωτη εργασία, η στέγαση σε φτηνά, συχνά ακατάλληλα κτήρια χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, η «πώληση» κακής ποιότητας υπηρεσιών από διδάσκοντες χωρίς τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα. Το κέρδος είναι πάνω από το συμφέρον των γονέων, την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων.

  1. Ιδιωτικά νηπιαγωγεία: οι εξαντλημένες/οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος του λάθους

Για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία τα έχουμε ξαναγράψει άπειρες φορές. Η μέση νηπιαγωγός κάνει, εκτός από το διδακτικό της έργο, συνοδεία σχολικού λεωφορείου πρωί-απόγευμα, μαγείρεμα, καθάρισμα τουαλετών και χώρων, γραμματειακή υποστήριξη. Εργάζεται συχνά μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, φυσικά χωρίς νόμιμη αμοιβή. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ένας παιδαγωγός που ξεκινά την ημέρα του από τις 6 το πρωί και καταλήγει σπίτι του συχνά μετά τις 7 το βράδυ, εξαντλείται. Έχοντας να εποπτεύσει δεκάδες μικρά παιδιά, ο κίνδυνος του λάθους είναι τεράστιος.

Οι αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι ο έλεγχος των 1200 και πλέον ιδιωτικών νηπιακών μονάδων, ειδικά της γειτονιάς, δεν είναι εύκολος. Όμως, δυστυχώς, έχουμε αντιληφθεί ότι η απόλυτη ασυδοσία στο συγκεκριμένο χώρο δεν είναι τόσο θέμα δυσκολίας εποπτείας. Προκαλείται από την απόπειρα προστασίας των ιδιοκτητών των νηπιαγωγείων από κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε επιχειρηματίες και «δημόσιους λειτουργούς» σχέσεις μικροδιαπλοκής, αλλά και λόγω της άρρητης εντολής της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην ελέγχεται πλέον τίποτα στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων!

Ας ελπίσουμε η εσκεμμένη εγκατάλειψη των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από την Πολιτεία να μην έχει κάποια στιγμή μοιραία αποτελέσματα…

  1. Summer camps: όταν χιλιάδες παιδιά εποπτεύονται από εργαζόμενους-φαντάσματα…

Τα summer camps είναι χώροι φύλαξης για τα παιδιά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και διοργανώνονται από ιδιωτικά σχολεία, διάφορους φορείς, κυρίως αθλητικούς, ακόμη και από τα απολύτως παράνομα Κέντρα Μελέτης.

Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι συνθήκες στους φορείς εκτός εκπαίδευσης. Δυστυχώς, όμως, έχουμε καλή γνώση του τι συμβαίνει στα summer camps που διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε ιδιωτικά σχολεία που οργανώνουν camps ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κυριολεκτικά δια της βίας να εργαστούν, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι, και μάλιστα χωρίς αμοιβή (!) με την απειλή μη πληρωμής τους καλοκαιρινούς μήνες ή της απόλυσης. Η μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν δηλώνονται πουθενά, δεν είναι επιμορφωμένοι να επιτηρούν εξωτερικές δραστηριότητες με ρίσκο (πχ αναρρίχηση, κολύμβηση) και είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αν κάτι συμβεί. (Αυτά είναι τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Νόμου Κεραμέως για τα ιδιωτικά σχολεία, όταν επεβλήθησαν ελεύθερες, χωρίς αιτιολόγηση και προδικαστικό έλεγχο απολύσεις, γιγαντώνοντας έτσι την εργοδοτική αυθαιρεσία).

Για τα Κέντρα Μελέτης που οργανώνουν καλοκαιρινή φύλαξη, ούτε λόγος… Η μετατροπή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε summer camps ή ΚΔΑΠ προκαλεί όχι μόνο ανησυχία, αλλά και φόβο. Σε δομές που φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας απαιτείται οι εγκαταστάσεις να έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και το προσωπικό να είναι πιστοποιημένο, εξειδικευμένο και, φυσικά, δηλωμένο στο ΠΣ Εργάνη. Πώς όμως να συμβεί αυτό, όταν τα Κέντρα Μελέτης, όπως αναφέραμε πιο πάνω, λειτουργούν χωρίς καν νομοθετικό πλαίσιο;;; Σε μια, μάλιστα, από τις καταγγελίες που συλλέξαμε αναφέρεται ότι σε κάποια δομή που λειτουργεί σε τουριστικό προορισμό μεγάλου νησιού της χώρας, οι εργαζόμενοι εκεί είχαν δηλωθεί ως ..εργάτες ορυχείου!

Φυσικά οι επιστολές που αποστείλαμε στα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας τον Ιούνιο του 2022 δεν απαντήθηκαν ποτέ. Έλεγχοι, όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι που έκαναν καταγγελίες τις οποίες προωθήσαμε, δεν έγιναν ποτέ. Ποιος, άλλωστε, θα πειράξει τους μεγαλόσχημους «επιχειρηματίες» που θέλουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται άγρια εργαζόμενους, να καταστρατηγούν κάθε όρο υγιεινής και ασφάλειας, να ληστεύουν τα δημόσια ταμεία;

Ο μόνος φορέας που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις μας και καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος είναι ο Συνήγορος του Παιδιού, με τον οποίο είχαμε σειρά συναντήσεων το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα.

  1. Στο όνομα της καταπολέμησης της …γραφειοκρατίας, συρρικνώνεται ο κτηριακός έλεγχος σε «μικρά» Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ.!

Το τελευταίο «δωράκι» των κυβερνώντων, ενδεχομένως με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών, είναι η «εξαφάνιση» του κτηριακού ελέγχου σε Φροντιστήρια και σε Κ.Ξ.Γ. με δυναμικότητα κάτω των 75 μαθητών (της συντριπτικής πλειονότητας, δηλαδή, των μονάδων…). Ενώ θα περίμενε κανείς να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενταχθούν σε αυτούς τα παραβατικά Κέντρα Μελέτης, στο όνομα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας συρρικνώνονται οι έλεγχοι στις χιλιάδες αυτές δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ενώ μέχρι πρότινος γίνονται σε κάθε δομή εξονυχιστικοί έλεγχοι κτηριακής καταλληλότητας από τον ΕΟΠΠΕΠ, πλέον με άρθρο 71 του Ν. 4849/2021 που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Απλούστευση ίδρυσης και λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης» θεσμοθετείται πως δεν θα υπάρχουν καθόλου έλεγχοι για τις δομές κάτω των 75 εκπαιδευόμενων και το κράτος θα αρκείται στην …υπεύθυνη δήλωση (!) των επιχειρηματιών πως «όλα είναι εντάξει».  Η διάταξη αυτή τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ που συνυπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2022 πέντε (!) Υπουργοί: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας (!). Επειδή οι επιχειρηματίες του χώρου, ιδίως των μικρών μονάδων, είναι πρωταθλητές παρανομίας (αρκεί να αναφέρουμε πως το 40% και πλέον των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ. είναι αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι), διατηρούμε τεράστιες αμφιβολίες, εάν συμμορφωθούν πλήρως με τις κτηριακές απαιτήσεις που προβλέπονται.

Κι εδώ λοιπόν, στο όνομα της γιγάντωσης του οφέλους για μια συντεχνία επιχειρηματιών, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων…

Το ψήφισμα Καρυστιανού

Μια γενναία μητέρα θύματος στα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού, δίνει εδώ και μήνες μια γενναία μάχη εντός και εκτός συνόρων, για την δικαίωση των νεκρών και για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την τραγωδία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανεβάσει ψήφισμα (που ήδη έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές) με το οποίο ζητά την ενεργοποίηση του νόμου για την ευθύνη Υπουργών και για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Το ψήφισμα φιλοξενεί η πλατφόρμα change.org και καλούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να το υπογράψει.

Διαβάστε το ψήφισμα και υπογράψτε εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συμβουλια
Η Δημόσια Διοίκηση σε σταυροδρόμι: Οι αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια στο επίκεντρο
«Η παρουσία αιρετών προσώπων εξασφαλίζει τη φωνή και προστατεύει τα δικαιώματα των υπαλλήλων στις πειθαρχικές διαδικασίες»
Η Δημόσια Διοίκηση σε σταυροδρόμι: Οι αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια στο επίκεντρο
mathites
Καλούν μαθητές σε απολογία για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια !
Διεκδικώντας ασφαλή σχολεία και δικαιώματα, οι μαθητές της Καλαμαριάς απαντούν στην καταστολή με αγώνα και αλληλεγγύη.
Καλούν μαθητές σε απολογία για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια !