εκπαιδευτικοσ
Συνεχίζονται, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τα σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά.

Χιλιάδες αναπληρωτές ή νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, στην αρχή κάθε χρονιάς, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της εύρεσης σπιτιού, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα και όχι μόνο. 

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν απογειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματική βάσανος, η εξεύρεση κατοικίας για τους εκπαιδευτικούς. Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν σε σημείο, να διανυκτερεύουν  ακόμη και στα αυτοκίνητα και στις παραλίες -ακόμα και στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Οι «τυχεροί» που θα βρουν σπίτι, έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του τουρισμού: είναι αναγκασμένοι να αφήσουν το σπίτι, από τα τέλη του Μαϊου ή του Ιουνίου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις ημέρες του Πάσχα.

«Βρισκόμαστε στα τέλη της σχολικής χρονιάς και σοβαρά προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που διαμένουν και στα νησιά της Σύρου και της Μήλου. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς εκδιώχνονται από τα δωμάτια και τα σπίτια που διαμένουν, πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Σε άρθρο της στην Καθημερινή η Δήμητρα Τριανταφύλλου περιγράφει την κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς σε δυο από τα τουριστικά νήσιά μας.

Στη Σαντορίνη, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, οι δάσκαλοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φτάνουν τους 250. Αλλοι 250 υπηρετούν στην δευτεροβάθμια. Οι ανάγκες για διαθέσιμα σπίτια είναι πολύ μεγάλες.

Ο Γιάννης Μηλιάδης, πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θήρας και νήσων και διευθυντής στο δημοτικό σχολείο Πύργου- Μεγαλοχωρίου, λέει πως η κατάσταση δεν είναι όπως το καλοκαίρι του 2022, όταν και ένας δάσκαλος αναγκάστηκε να μείνει για κάποιες ημέρες μέσα σε σχολείο, μέχρι να βρεθεί ένα σπίτι. Οι συντονισμένες προσπάθειες του συλλόγου έχουν βελτιώσει την κατάσταση, η οποία όμως παραμένει δύσκολη.

«Οταν ήρθα εγώ στο νησί πριν από δέκα χρόνια, πρόλαβα να νοικιάσω κανονικό σπίτι με 280 ευρώ. Τώρα όποιος δίνει 450 ευρώ για 30 τ.μ θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. Εχω ακούσει μέχρι και για 600 ευρώ για 20 τ.μ. Δυστυχώς, η Σαντορίνη έχει πια τα προβλήματα μιας μεγάλης πόλης, χωρίς όμως να έχουμε τα θετικά της», περιγράφει ο ίδιος.

Η κατάσταση δυσκόλεψε περισσότερο τα τελευταία χρόνια που το υπουργείο Παιδείας άρχισε να τοποθετεί έγκαιρα στα σχολεία τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. «Ο αναπληρωτής που θα έρθει στο νησί τέλη Αυγούστου δεν θα βρει κανένα σπίτι. Οπως έγινε και κατά την έναρξη της περσινής χρονιάς: για 40 ημέρες οι εκπαιδευτικοί περιφέρονται σε ξενοδοχεία, αλλάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι δωμάτια. Αλλες φορές τους φιλοξενούμε συνάδελφοι εκπαιδευτικοί στα δικά μας σπίτια» περιγράφει ο κ. Μηλιάδης.

Η Αργυρώ Πιτσικάλη, γέννημα- θρέμμα Σαντορινιά, διευθύντρια στο δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου, εξηγεί με τη σειρά της πώς δουλεύει αυτό το σύστημα με τις λίστες για διαθέσιμα σπίτια. «Οι γονείς των μαθητών μας με εφοδιάζουν με μια λίστα με τα σπίτια που προτίθενται να διαθέσουν σε εκπαιδευτικούς, από την αρχή ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Στο δικό μου χωριό είναι γύρω στα 15 σπίτια».

Ο κ. Μηλιάδης συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω λίστες των διευθυντών σε ένα κοινό google doc έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο «μηχανισμός» κάθε φορά που ένας εκπαιδευτικός φτάνει στο νησί ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Περισσότερη βοήθεια δέχονται πια και οι γιατροί που έρχονται να εργαστούν στο νησί. Η Στέλλα Γιανναράκη, αναισθησιολόγος- επιμελήτρια Β’ στον Ευαγγελισμό, αξιοποίησε το μπόνους των 1800 ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι.

Η κατάσταση στην «σταρ» των Κυκλάδων, τη Μύκονο είναι αναντίρρητα πολύ δύσκολη.

Ο Φράγκισκος Λάβαρης, διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου, λέει πως κάποιοι εκπαιδευτικοί γνώριζαν από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς πως θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις ημέρες του Πάσχα. 

Οπως περιγράφει ο ίδιος: «Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε στα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, εκπαιδευτικούς που αρνούνται να έρθουν στις θέσεις που διορίζονται, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτό επισύρει ποινή δύο ετών εκτός πίνακα. Φέτος είχαμε πέντε φάσεις αναπληρωτών και πάλι έμειναν κενές θέσεις, όπως για παράδειγμα στην Αντίπαρο, όπου δύο δάσκαλοι δεν δέχτηκαν τον διορισμό τους εκεί».

Οσον αφορά στα σπίτια που νοικιάζονται στη Μύκονο: «σχεδόν κανένας ενοικιαστής δεν παίρνει απόδειξη, ειδικά αν θέλει να πετύχει μια λογική τιμή» σύμφωνα με τον κ. Λάβαρη.

Σημειώνεται πως η δημοτική αρχή δίνει από το 2017 μηνιαίο επίδομα που ξεκινά από τα 100 ευρώ, σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς κ.α. Επίσης, στην περιοχή Ανω Μερά, ο δήμος προσφέρει δωρεάν 12 διαμερίσματα σε εκπαιδευτικούς (επιλέγονται με οικονομικά κριτήρια).

«Στη Μύκονο το πρόβλημα της στέγασης είναι πάρα πολύ έντονο» παραδέχεται με τη σειρά του ο νέος δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης. Ο ίδιος λέει ότι αυτό που ζητά από τα αρμόδια υπουργεία είναι να θεσπιστεί για τα νησιά ένας νόμος κοινωνικής κατοικίας.

Το θετικό είναι πως οι προσφορές ιδιωτών -σε χρήματα και γη- έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα καταλύματα για γιατρούς και εκπαιδευτικούς αυξήθηκαν φέτος κατά πολύ στη Μύκονο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Απαράδεκτη η απόφαση να μας πληρώσουν παραμονή Χριστουγέννων

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα