Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ στέλνει ανακοίνωση αναφορικά με τα έντονα προβλήματα που παρατηρούνται στις εκπαιδευτικές/ επιστημονικές άδειες του ακαδημαϊκού προσωπικού (sabbatical) και που τις καθιστούν πρακτικά ανέφικτες.
«Εμφατικά σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των Σχολών, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 85% σε σχέση με τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες (π.χ. συντήρηση υποδομών, αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού, κλπ.)», τονίζεται
Η ανακοίνωση:
Στη Γ.Σ. της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών (ΣΜΜΜ) της 15ης Ιουλίου 2024 συζητήθηκαν τα έντονα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται στις εκπαιδευτικές/ επιστημονικές άδειες των μελών ΔΕΠ (sabbatical) και που τις καθιστούν πρακτικά ανέφικτες.
Η παροχή εκπαιδευτικής άδειας μετ’ αποδοχών στα μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων έχει ιστορία πάνω από 140 έτη, καθώς θεσπίστηκε, για πρώτη φορά, από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1880. Σήμερα, ο θεσμός της εκπαιδευτικής άδειας είναι καθολικός σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο, καθώς τα αμοιβαία οφέλη τόσο για το ακαδημαϊκό προσωπικό όσο και για τα ιδρύματα είναι σημαντικά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Πανεπιστήμιο Columbia, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η εκπαιδευτική άδεια είναι «για το καλό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης... για τον πραγματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο μια πνευματική και πρακτική αναγκαιότητα…».
Ωστόσο, ο θεσμός της εκπαιδευτικής άδειας στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα βρίσκεται υπό διωγμό. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, οι πρόσθετες αποδοχές για εκπαιδευτικές άδειες δεν καταβάλλονται ως μισθοδοσία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά συμπεριλαμβάνονται στους πενιχρούς προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τον ασφυκτικό περιορισμό τους στα όρια, πρακτικά, της κατάργησής τους. Για παράδειγμα, το 2024, το ποσό που προβλέφθηκε στον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΕΜΠ επαρκεί το πολύ για δύο ετήσιες άδειες μελών ΔΕΠ στη βαθμίδα του Καθηγητή! Εμφατικά σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των Σχολών, οι οποίοι έχουν μειωθεί κατά 85% σε σχέση με τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες (π.χ. συντήρηση υποδομών, αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού, κλπ.). Έτσι, παρά τη θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας (ξεκινώντας από το Άρθρο 17 του Ν. 1268/1982 και φτάνοντας στο Άρθρο 157 του Ν. 4957/2022) να καταβάλλει τις πρόσθετες αποδοχές, η υποχρέωση αυτή υφίσταται μόνο «στα χαρτιά», στερώντας στη χώρα μας ένα στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς, δεν είναι το μοναδικό που ταλανίζει το ελληνικό πανεπιστήμιο κι έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, που δημιουργούν ολοένα και σοβαρότερα προβλήματα. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό γιατί αφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στις δυνατότητες εξωστρέφειας συνολικά στα πανεπιστήμια. Για τον λόγο αυτό, η ΓΣ της ΣΜΜΜ αποφάσισε να απευθυνθεί με Δελτίο Τύπου στην ελληνική κοινωνία, καθώς το επίπεδο σπουδών των δημοσίων πανεπιστημίων την αφορά άμεσα. Καλεί δε τα όργανα διοίκησης του ΕΜΠ, αλλά και όλων των άλλων ιδρυμάτων να θέσουν το πρόβλημα στην Πολιτεία με την ένταση και τη σημασία που έχει, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση και επίλυσή του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη