foitites
Η αδυναμία εύρεσης φοιτητικής στέγασης επηρεάζει άμεσα την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών και την κοινωνική τους ζωή.

Μια πρωτότυπη, συμβολική διαμαρτυρία των φοιτητών στα Χανιά, αναδεικνύει ένα σοβαρό και ολοένα και πιο διαδεδομένο πρόβλημα: την έλλειψη προσιτής στέγασης, ιδιαίτερα για τους φοιτητές που καλούνται να σπουδάσουν σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους.

Η σκηνή του κάμπινγκ που «νοικιάζεται» για 500 ευρώ, αποτελεί δείγμα της κατάστασης τους.

Η έλλειψη θέσεων στις φοιτητικές εστίες (μόλις 304 για 6000 φοιτητές!), σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενοικίων στην ελεύθερη αγορά, αναγκάζει πολλούς φοιτητές να εργάζονται full time, θυσιάζοντας τις σπουδές και την προσωπική τους ζωή.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά ένα φαινόμενο που επεκτείνεται σε πολλές πανεπιστημιακές πόλεις. Η αδυναμία εύρεσης φοιτητικής στέγασης επηρεάζει άμεσα την ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών και την κοινωνική τους ζωή.

Κάνει ακόμη μεγαλύτερες τις κοινωνικές διακρίσεις, καθώς οι φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα δυσκολεύονται πολύ περισσότερο. Αρκετοί αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους, διευρύνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Aθέατες όψεις της καθυστέρησης των σπουδών

Το ζήτημα της καθυστέρησης των σπουδών είναι βεβαίως σοβαρό γιατί οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά αν κανείς «φωτίσει» μια πλευρά η οποία μένει συνήθως αθέατη καθώς δεν καταγράφεται πουθενά. Αναφερόμαστε στην οριστική εγκατάλειψη των σπουδών που όλα δείχνουν ότι αφορά σημαντικό τμήμα του φοιτητικού πληθυσμού.

Επειδή η ισότητα ή η ανισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση, σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται μόνο στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και επειδή η παράταση, καθυστέρηση ή εγκατάλειψη των σπουδών αφορά  ένα μεγάλο μέρος του φοιτητικού πληθυσμού, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, είναι αναγκαίο να ανιχνεύσουμε σε ποιο κοινωνικοοικονομικό «έδαφος» λιπαίνεται το φαινόμενο αυτό.

Αναφερόμαστε δηλαδή στις αιτίες οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνονται ούτε στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ), ούτε βεβαίως στις "ξερές" διαπιστώσεις της ΑΔΙΠ που φαίνεται να έλκονται από τα "αναλυτικά εργαλεία" του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα οι αιτίες παραβλέπονται μεθοδικά από τα «ρεπορτάζ» εκείνα που επικεντρώνουν στους «τεμπέληδες φοιτητές – βαρίδια για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Να σημειώσουμε, κατ΄ αρχήν, ότι η καθυστέρηση ή εγκατάλειψη των σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι ίσα κατανεμημένη στα τμήματα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά των λεγόμενων «μη ενεργών» φοιτητών παρουσιάζονται σε σχολές με λαϊκότερη κοινωνική σύνθεση και αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές (π.χ στο Πάντειο, στα περισσότερα ΤΕΙ, σε πολλές θεωρητικές σχολές κλπ). Πραγματικά αν εξετάσουμε την κοινωνική σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού θα διαπιστώσουμε ότι σε εκείνες τις σχολές στις οποίες παρουσιάζονται μεγάλα ποσοστά καθυστέρησης ή εγκατάλειψης των σπουδών υπάρχει μια υπεραντιπροσώπευση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες σχολές (π.χ. ΕΜΠ, Ιατρική κ.λπ.) υπάρχει μια υπεραντιπροσώπευση των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τα ευρήματα των ερευνών που σχετίζονται με την εργασία των φοιτητών. Έρευνα «ανέβαζε» το ποσοστό των φοιτητών που εργάζονταν μόνιμα ή περιστασιακά στο 42,4%. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία μεγάλης εταιρείας ευρέσεως εργασίας, το 40% των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν δουλειά είναι φοιτητές. Σε άλλη έρευνα σε 300 φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου το 13% δήλωσε ότι εργάζεται σχεδόν μόνιμα με την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο ενώ περίπου 37% δήλωσε ότι εργάζεται περιστασιακά «για να καλύψει τα έξοδά του – να μην επιβαρύνει την οικογένεια που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει».

Η αδυναμία αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους σπουδών (καθώς η φοιτητική μέριμνα εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας είναι ένας "άταφος νεκρός") σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας για τη στοιχειώδη κάλυψη κάποιων εξόδων, παράλληλα με την εσωτερίκευση των αμφίβολων επαγγελματικών προοπτικών, εκκολάπτουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών για εκείνο το μέρος του φοιτητικού πληθυσμού για το οποίο αφ’ ενός οι παρατεταμένες σπουδές κοστίζουν ακριβά, αφ’ ετέρου η είσοδος στην παραγωγή και η πρόωρη επαγγελματοποίηση μετατρέπονται σε αναπόφευκτη στρατηγική επιβίωσης, ανατρέποντας έτσι την προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών.

Όσο σίγουρο είναι ότι, οι παραπάνω όροι, δεν μπορούν να μονοπωλήσουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών, άλλο τόσο είναι φανερό ότι, η κοινωνική ανισότητα δεν σταματάει την δράση της μπροστά στην είσοδο του πανεπιστημίου.

Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης η οποία δεν «επιτρέπει» να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 21/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
ΥΠΑΙΘ: Πίνακας επιτυχόντων ιεροσπουδαστών για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών Βελλάς Ιωαννίνων
Πίνακας επιτυχόντων ιεροσπουδαστών κατά φθίνουσα σειρά στην προφορική συνέντευξη για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) της Βελλάς...
ΥΠΑΙΘ: Πίνακας επιτυχόντων ιεροσπουδαστών για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών Βελλάς Ιωαννίνων
klirikoi.jpg
ΣΜΥΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής: Ο πίνακας των επιτυχόντων ιεροσπουδαστών
Πίνακας επιτυχόντων ιεροσπουδαστών κατά φθίνουσα σειρά στην προφορική συνέντευξη για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) της Ριζαρείου...
ΣΜΥΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής: Ο πίνακας των επιτυχόντων ιεροσπουδαστών
Μαρινέλλα
Μαρινέλλα: Σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό μετά τη νοσηλεία της στην Ελλάδα
Η επόμενη μέρα για την αποκατάσταση και το ενδεχόμενο μεταφοράς στο εξωτερικό για τη μεγάλη ερμηνεύτρια
Μαρινέλλα: Σε κέντρο αποκατάστασης στο εξωτερικό μετά τη νοσηλεία της στην Ελλάδα
foto_education_pencils_molivia.jpg
Χωρίς σχολική νοσηλεύτρια σχολείο στην Αττική: Μαθητής με σοβαρό πρόβλημα υγείας περιμένει εδώ και 15 μέρες
«Η σχολική νοσηλεύτρια που είχε προσληφθεί για το συγκεκριμένο παιδί πήρε την άδεια κύησης που δικαιούται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κι από τότε ο...
Χωρίς σχολική νοσηλεύτρια σχολείο στην Αττική: Μαθητής με σοβαρό πρόβλημα υγείας περιμένει εδώ και 15 μέρες