Η επικείμενη εκδίκαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ της υπόθεσης που αφορά τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), Παναγιώτη Καλδή, ξεδιπλώνει το ευρύτερο ζήτημα της εφαρμογής και ερμηνείας του νόμου Κεραμέως σε σχέση με τη λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη 3 Απριλίου εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ μια σημαντική υπόθεση, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον «νόμο Κεραμέως» και ιδιαίτερα τις προβλέψεις του όσον αφορά τη λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ο πρύτανης του ΠΑΔΑ κατέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της καθαίρεσής του από την πλειοψηφία του Συμβουλίου Διοίκησης, η οποία βασίστηκε στο άρθρο 14.3 του ν. 4957/2022, που επιτρέπει την αποδοχή πρότασης δυσπιστίας με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11).
Η υπόθεση έχει ευρύτερη σημασία καθώς:
Αμφισβητείται η νομική ισχύς μιας απόφασης καθαίρεσης που έλαβε 6 ψήφους από 8 παρόντες, δηλαδή 8,25/11
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι το 8/11 απαιτεί… 8 θετικές ψήφους, ανεξαρτήτως παρόντων, καθιστώντας πρακτικά ανέφικτη την καθαίρεση όταν υπάρχουν κενές θέσεις στο Συμβούλιο.
Τίθεται θέμα θεσμικής σταθερότητας και ισορροπίας εξουσιών εντός των ΑΕΙ.
Νομικό σταυρόλεξο: Ποια είναι η «σωστή» πλειοψηφία;
Τι λέει το άρθρο 14.3 του ν. 4957/2022:
«Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, η οποία λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδεκάτων (8/11), δύναται να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας.»
Στην περίπτωση του ΠΑΔΑ, από τα 11 μέλη του Συμβουλίου, 3 παραιτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν μόνο 8 μέλη στη συνεδρίαση. Η πρόταση καθαίρεσης υπερψηφίστηκε από τα 6 από τα 8 μέλη — ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,25/11.
Όμως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεώρησε ότι το «8/11» σημαίνει αριθμητικά 8 θετικές ψήφους, άρα η καθαίρεση είναι άκυρη.
Πρυτανικός αυταρχισμός και SLAPP αγωγές: Το σκηνικό έντασης
Η κατάσταση στο ΠΑΔΑ είναι εκρηκτική. Ο πρύτανης Καλδής:
Κατηγορείται για αυταρχικό τρόπο διοίκησης
Επέμεινε στην αγορά κτηρίου αξίας 8,5 εκατ. ευρώ, με αντικειμενική αξία 3,7 εκατ. ευρώ, κατασκευασμένου πριν από 50 χρόνια, χωρίς αντισεισμική θωράκιση
Κατέθεσε SLAPP αγωγή κατά επτά μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, με βαρύτατες κατηγορίες, όπως «σύσταση εγκληματικού πυρήνα» (!)
Η προσφυγή του κ. Καλδή καταγγέλλεται από πολλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ως κατάχρηση δικαστικών μέσων με στόχο την τρομοκράτηση και τον περιορισμό της αντίθετης άποψης — χαρακτηριστικό SLAPP αγωγών.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να λειτουργήσει ως πυξίδα για το μέλλον της πανεπιστημιακής διοίκησης στην Ελλάδα. Ο νόμος Κεραμέως εισήγαγε ένα νέο, πιο «managerial» μοντέλο, αλλά η εφαρμογή του προκαλεί αντιδράσεις, δυσλειτουργίες και –όπως στην περίπτωση του ΠΑΔΑ– συγκρούσεις που αγγίζουν τα όρια του θεσμικού παραλογισμού.