Thumbnail
Παράδειγμα: Κάτοικος της Σύμης με ένα παιδί που σπουδάζει πχ στα Ιωάννινα και το δεύτερο στα Χανιά, αλλά στα Ιωάννινα δεν έχει αντίστοιχη σχολή για να πάρει μετεγγραφή το δεύτερο, ενώ έχει τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ούτε στην Αθήνα ούτε σε άλλη περιφέρεια!

Σοβαρή παράλειψη της πρόσφατης τροπολογίας του ν.4692/2020 σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών κατηγορίας αδελφών, λόγω της οποίας μένουν εκτός διαδικασίας πολλές οικογένειες της περιφέρειας (και όχι του κέντρου όπου υπάρχουν όλες οι σχολές) αν και έχουν όλα τα λοιπά κριτήρια για να αιτηθούν μετεγγραφής, καταγγέλουν φοιτητές.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία αποκλείει οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε δύο διαφορετικές περιφερειακές ενότητας (πχ. Ιωαννίνων και Ηρακλείου), να αιτηθούν μετεγγραφής για το δεύτερο παιδί σε περιφερειακή ενότητα που έχει η οικογένεια πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας όταν δεν είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους.

Ενώ μέχρι και πέρυσι μια οικογένεια της περιφέρειας που δεν έχει στον τόπο μόνιμης κατοικίας της αντίστοιχη σχολή για μετεγγραφή του παιδιού της ή και καμία πανεπιστημιακή σχολή (βλ. μικρά ακριτικά νησιά) μπορούσε να αιτηθεί μετεγγραφή (στην κατηγορία των αδελφών που είναι χωρίς μοριοδότηση και χωρίς ποσοτικό περιορισμό γιατί είναι αυτονόητο ότι αυτές οι οικογένειες πρέπει να διευκολύνονται) σε περιφερειακή ενότητα όπου είχε την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας εφόσον πληρούσε όλα τα λοιπά κριτήρια και επιπλέον στον τόπο φοίτησης του πρώτου αδερφού αλλά και στον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειας δεν υπήρχε αντίστοιχη σχολή.

Με τη νέα τροπολογία αυτό αφαιρέθηκε και πλέον θα μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή μόνο στον τόπο μόνιμης κατοικίας της. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες που διαμένουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων και που συνήθως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή και κανένα, αποκλείονται από τη διαδικασία. 

Για παράδειγμα ένα παιδί που εισήχθη σε σχολή στο Ηράκλειο και ο αδερφός φοιτά στα Ιωάννινα και η οικογένεια ζει μόνιμα στη Χίο, δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή το δεύτερο παιδί σε άλλη περιφερειακή ενότητα (πχ. Αττικής - Αθήνα) που είτε ο φοιτητής που αιτείται τη μετεγγραφή, είτε οι γονείς του έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας (εννοείται αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη σχολή στον τόπο σπουδών του αδερφού ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας των γονιών).

Ως τώρα, μια οικογένεια είχε το δικαίωμα να αιτηθεί μετεγγραφή του φοιτητή στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε αλλού εφόσον είχε σπίτι. Η τροπολογία αφαιρεί αυτή τη δυνατότητα γεγονός που αδικεί τις οικογένειες της περιφέρειας (απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, μικρά νησιά κτλ) και όχι όσους διαμένουν μόνιμα στο κέντρο (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), αφού στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) υπάρχουν σχεδόν όλες οι σχολές και άρα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τη μετεγγραφή λόγο του τόπου μόνιμης κατοικίας τους (εφόσον πάντα πληρούν τα λοιπά κριτήρια).

Για να γίνει πιο κατανοητό, ο κάτοικος της Σύμης που δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό τμήμα και έχει ένα παιδί που σπουδάζει πχ στα Ιωάννινα και το δεύτερο πέρασε στα Χανιά και στα Ιωάννινα δεν έχει αντίστοιχη σχολή για να πάρει μετεγγραφή το δεύτερο παιδί εκεί, ενώ έχει τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή το δεύτερο παιδί του ούτε στην Αθήνα ούτε σε άλλη περιφέρεια ακόμα κι αν έχει την κυριότητα ή επικαρπία κάποιου σπιτιού εκεί.

Ενώ ο κάτοικος της Αθήνας που έχει στην Αθήνα κατά συντριπτική πλειοψηφία όλες τις αντίστοιχε σχολές και επομένως και εκείνη των Χανίων, θα μπορέσει το δεύτερο παιδί να πάρει μετεγγραφή στην Αθήνα αφού θα είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας της οικογένειας. Αυτό αντιβαίνει τις διατάξεις του συντάγματος για την ισονομία και την ίση μεταχείριση των πολιτών παραβλέποντας το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες της χώρας δεν ξεκινούν από την ίδια βάση. Για ακόμα μια φορά η περιφέρεια είναι με την πλάτη στον τοίχο….

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την περιφέρεια, καθώς δεν είναι δίκαιο, με δεδομένο ότι σε περιφέρειες που δεν υπάρχουν πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και επομένως δεν μπορεί κάποιος να αιτηθεί μετεγγραφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας του καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, να μην μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή αλλού, εφόσον υπάρχει ιδιόκτητη κατοικία και πληροί όλα τα λοιπά κριτήρια.

Ο Ν.4692/2020 όπως ίσχυε πριν την τροπολογία:

Άρθρο 76

1. Φοιτητής, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τα αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,

β) τα αδέλφια της περ. α΄ συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών,

γ) το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των δώδεκα χιλιάδων πεντακοσίων (12.500) ευρώ.

2. Οι μετεγγραφές του παρόντος πραγματοποιούνται καθ' υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75.

3. Ως προς τις μετεγγραφές της παρ. 1, εφαρμόζεται η ακόλουθη διαδικασία:

α) ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού,

β) εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού, ο φοιτητής δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του ή της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,

γ) εάν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

4. Κατ' εξαίρεση της παρ. 3, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέλφια φοιτητές δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία οι ίδιοι ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Ο Ν.4692/2020, άρθρο 76 όπως αντικαθίσταται μετά την τροπολογία

Άρθρο 3 Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών- Αντικατάσταση άρθρου 76 ν. 4692/2020 Το άρθρο 76 του ν. 4692/2020 (Α'111), περί μετεγγραφής αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 76

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών

1. Φοιτητής/Φοιτήτρια προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., δύναται, καθ' υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, να αιτηθεί μετεγγραφή, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών.

2. Δύο ή περισσότερα αδέλφια που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελαχίστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δύνανται, καθ' υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, αυτοτελώς ή από κοινού, να αιτηθούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους.

3. Για τη μετεγγραφή των παρ. 1 και 2 ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) τουλάχιστον δύο (2) αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς.

ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ «…ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας».

β) τα αδέλφια της περ. α ́, συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος/της αιτούσας, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών,

γ) ο αιτών/η αιτούσα δεν διαθέτει, ο ίδιος/η ίδια ή οι γονείς του/της, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) στην Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει το Τμήμα φοίτησής του/της.

δ) αποκλειστικά για τους αιτούντες της παρ. 1, το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ.

4. Ως προς τις μετεγγραφές της παρ. 1, τηρείται, κατά προτεραιότητα, η ακόλουθη σειρά:

α) ο αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού ή της αδελφής του/της,

β) ο αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του/της.

ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ «…ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας».

γ) τα δύο (2) αδέλφια δύνανται από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα Τμήματα, τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπτικη
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το φλιτζάνι σε 7 δευτερόλεπτα;
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το φλιτζάνι σε 7 δευτερόλεπτα;
Αλόννησος
Αλόννησος: Στην κορυφή των Ελληνικών προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους
Η Χώρα, η ιστορική πρωτεύουσα, εντυπωσιάζει με τα γραφικά σοκάκια και τη θέα που “κόβει” την ανάσα
Αλόννησος: Στην κορυφή των Ελληνικών προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους