sxoleio
Ενα σχολείο-μουσείο μόλις άνοιξε τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη

Από καταφύγιο για τους πρόσφυγες του 1922 μέχρι υπόγειο βασανιστηρίων στην Κατοχή· η σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο 81ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

«Στο σχολείο ήρθα πέρυσι και μπαίνοντας στο κτίριο ένιωθα πως ταξίδευα στον χρόνο. Οι συνάδελφοι μου, που ήταν χρόνια εδώ, έλεγαν ότι οι τοίχοι του, μιλούν», λέει χαρακτηριστικά η Μιχαέλα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του 81ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στον χώρο, είχε κάνει φανερή την επιθυμία της, τόσο στους συναδέλφους της όσο και στον Σύλλογο Γονέων, να γίνει το σχολείο αυτό κάποια στιγμή και μουσείο.

Για ποιον λόγο; Μα επειδή οι αίθουσες του, πίσω από τον σοβά και τα τούβλα, κρύβουν μια αληθινή χρονοκάψουλα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Στο εσωτερικό του έχουν αποτυπωθεί σχεδόν όλες οι μελανές στιγμές του 20ου αιώνα. «Πρόκειται για να σχολείο με πάρα πολλές αίθουσες. Οι περισσότερες ήταν κλειστές, ερμητικά κλειδωμένες», συνεχίζει. Όταν αυτές άνοιξαν, ήρθε στο φως ένα κρατητήριο, στο οποίο οι Έλληνες αντιστασιακοί φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής. «Μπαίνοντας μέσα, νιώθεις πως εδώ κάτι έχει συμβεί. Στον τοίχο αυτής της αίθουσας βρίσκονται χαραγμένα ονόματα των αντιστασιακών και η ημέρα της κράτησης τους», λέει η κ. Παπαδοπούλου. «Δίπλα στα περισσότερα, υπάρχει η χρονολογία 1943».

Ιστορία 113 χρόνων

Το 81ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που πλέον στεγάζει και το «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης», λειτουργεί εδώ και 113 χρόνια. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1908 και χρηματοδοτήθηκε από πόρους εύπορων εμπόρων της εποχής από τη Θεσσαλονίκη, τα Σιάτιστα και τα Σκόπια κ.α. Η επιτροπή που σχηματίστηκε, έκανε έρανο μεταξύ των χριστιανών της πόλης και συγκέντρωσε το ποσό των 940 τουρκικών λιρών. Μαζί με άλλες 985 που πρόσφερε ο πλούσιος έμπορας από τη Μασσαλία, Βασίλης Μελάς (θείος του μακεδονομάχου Παύλου Μελά) ξεκίνησε η ανέγερση ενός διδακτηρίου.

Ζητούμενο ήταν η ενίσχυση της ελληνικής εκπαίδευσης και ταυτότητας. Στη Θεσσαλονίκη τότε υπήρχαν ήδη τέσσερες γνωστές αστικές σχολές, όταν κάπως έτσι άρχισε να φτιάχνεται άλλη μια. Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1912, ονομάστηκε «Αστική Σχολή Αναλήψεως». Τον Ιανουάριο του 1911 ο χώρος άρχισε να λειτουργεί με το όνομα «Νηπιαγωγείον Βασίλη Μελά».

«Το σχολείο είναι συνυφασμένο με όλα τα μεγάλα γεγονότα της νεότερης ιστορίας», λέει η κ. Παπαδοπούλου. «Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα της νεότερης ιστορίας ήταν το μοναδικό σχολείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη». Με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτάσσεται από τους συμμάχους, ενώ λειτουργεί κατά περίπτωση ως σχολείο. Το 1922 δέχεται οικογένειες προσφύγων, οι οποίες κοιμούνται στο εσωτερικό του, ενώ στον εξωτερικό χώρο εξακολουθούν να παρακολουθούν μαθήματα τα παιδιά. Λειτούργησε κανονικά μέχρι να επιταχθεί ξανά το 1940, από τους Γερμανούς, οι οποίοι εδώ είχαν τα γραφεία τους. Κάτω, στο υπόγειο, υπήρχε το κελί της κράτησης. Λόγω του μεγέθους του – πρόκειται για ένα σχολείο 1000 τετραγωνικών μέτρων – υπήρχε κι ένα μικρό νοσοκομείο καθώς και ένα μικρό εστιατόριο για τους Γερμανούς στρατιώτες.

Πηγή: Γιώργος Ψωμιάδης - Kathimerini.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπτικη
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το φλιτζάνι σε 7 δευτερόλεπτα;
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή την νέα οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το φλιτζάνι σε 7 δευτερόλεπτα;
Αλόννησος
Αλόννησος: Στην κορυφή των Ελληνικών προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους
Η Χώρα, η ιστορική πρωτεύουσα, εντυπωσιάζει με τα γραφικά σοκάκια και τη θέα που “κόβει” την ανάσα
Αλόννησος: Στην κορυφή των Ελληνικών προορισμών χωρίς συνωστισμό για τους Γάλλους