δημοτικό νέα σμύρνη
«Απαιτούμε, εδώ και τώρα να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έκτασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και να λυθεί άμεσα και δια παντός το ιδιοκτησιακό θέμα του χώρου ώστε να συνάδει αποκλειστικά με τον σχολικό του χαρακτήρα»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, αποστέλλει επιστολή προς τους γονείς σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης κατασκευής με αερουποστηριζομενο θόλο στο προαύλιο του σχολείου.

Όπως τονίζουν, είναι αντίθετοι με την κατασκευή του, καθώς αναμένεται να δημιουργούν νέα επίπεδα θορύβου δίπλα ακριβώς στις τάξεις των παιδιών αλλά και κινδύνους από την μη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων την οποία , όπως έχει ανακοινωθεί, θα αναλάβουν οι Σύλλογοι που θα χρησιμοποιούν το Μπαλόνι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, διαφωνούν στην κατασκευή του «μπαλονιού» στο προαύλιο χώρο του σχολείου και δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ώστε να μην γίνει οποιαδήποτε μετατροπή χρήσης του προαυλίου πέραν της αμιγώς σχολικής.

Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητοί Γονείς

Θα θέλαμε μέσω αυτό του κειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά με το πρόσφατο θέμα που έχει προκύψει και αφορά στην τοποθέτηση «κλειστού γηπέδου μπάσκετ τύπου μπαλονιού (δηλαδή αερουποστηριζόμενου θόλου με ισχυρό PVC υλικό)» στο προαύλιο του σχολείου μας, του 1ου Δημοτικού Νέας Σμύρνης και ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί (χωρίς να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση ή διαβούλευση) στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο 5x5.

Μια αναδρομή σχετικά με τη χρήση αυτού του χώρου.

Ο χώρος αυτός αρχικά ήταν ενιαίος με τον υπόλοιπο αύλειο χώρο του σχολείου και χρησιμοποιούταν για τον προαυλισμό των παιδιών αλλά και για ελεύθερο παιχνίδι κατά τις απογευματινές ώρες από παιδιά της γειτονιάς για πολλά χρόνια, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι.

Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της πόλης και μείωσης των διαθέσιμων χώρων, έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση που κάνει επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση χώρων άθλησης για τα παιδιά της πόλης. Έτσι οι λίγοι διαθέσιμοι δημόσιοι χώροι, ακόμα και οι σχολικοί όπως το προαύλιο του σχολείου μας, έχουν μπει στο στόχαστρο για να «αξιοποιηθούν», για σκοπούς που αντιβαίνουν με τον δημόσιο χαρακτήρα τους και ειδικά το προορισμό τους ως σχολικών χώρων όπως με το προαύλιο του 1ου Δημοτικού.

Όντως μέσα από κινήσεις του Δήμου (το 2004 συγκεκριμένα), και με την δικαιολογία οτι το 5x5 που θα δημιουργούνταν θα χρησιμοποιούνταν και απο τους μαθητές του Σχολείου κατά τα διαλείμματα, επετράπη να γίνει η κατασκευή αυτού του γηπέδου εντός του αύλειου χώρου και να χρησιμοποιείται κατά τις απογευματινές ώρες από Συλλόγους για προπονήσεις παιδιών. Να σημειώσουμε οτι τις ώρες που δεν γίνεται προπόνηση εκεί, ο χώρος είναι κλειδωμένος και απαγορεύεται η πρόσβαση στα παιδιά της πόλης.

Την ίδια περίοδο για κάποιο λόγο δημιουργήθηκε κι ένας δρόμος προς το 5x5 αφαιρώντας άλλα 780m2. Άρα ήδη χάθηκε ένα μεγάλο τμήμα του προαυλίου για τους μαθητες αλλα και για τα παιδιά για ελεύθερο/δωρεάν παιχνίδι τα απογεύματα,προς όφελος συμφερόντων ξένων προς τον Σχολικό/Δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης.

Επίσης έχει κατασκευαστεί ένα γήπεδο μπάσκετ εντός της αυλής το οποίο έχει αντίστοιχη χρήση (δηλαδή από τους από τους μαθητές στα διαλείμματα και χρήση από τους συλλόγους τα απογεύματα). Ευτυχώς αυτό δεν είναι σιδερόφρακτο και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα, αν καταφέρουν να πηδήξουν με κίνδυνο τραυματισμού εντός του σχολείου από τα νέα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί, με σκοπό να κρατήσουν εκτός του σχολείου τα παιδιά της πόλης που έχουν ανάγκη για δωρεάν παιχνίδι. Όπως είναι προφανές θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προσληφθεί σχολικός φύλακας για να ανοίγει το προαύλιο του σχολείου τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα για να αθλούνται ή να παίζουν δωρεάν τα παιδιά της πόλης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το 1ο Δημοτικό δεν λαμβάνει καμία οικονομική ενίσχυση ούτε κάποια αντισταθμιστική παροχή από τους Συλλόγους στους οποίους παραχωρεί τους χώρους του για οικονομική εκμετάλλευση. Επίσης επισημαίνουμε ότι είναι το πολυπληθέστερο σχολείο στα Νότια της Αθήνας καθώς φοιτούν σε αυτό περίπου 350 παιδιά.

Και ερχόμαστε στο δια ‘ταύτα...

Αρχές Αυγούστου πάρθηκε από την Δημοτική Αρχή μια απόφαση να εγκατασταθεί ένα γήπεδο μπάσκετ, τύπου μπαλόνι στο προαύλιο του σχολείου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για προπονήσεις των τμημάτων μπάσκετ των συλλόγων οι οποίοι αθλούνταν παλιότερα στο κλειστό Γυμναστήριο της Αρτάκης, το οποίο κατεδαφίστηκε, με σκοπό την ανέγερση νέου Κλειστού Γηπέδου. Τα τμήματα είχαν μετακινηθεί στο ΣΕΦ στο Ν.Φάληρο με παραχώρηση για 5 έτη ώσπου να ολοκληρωθει το νέο γήπεδο.

Το κλειστό στην Αρτάκης όμως έχει αρχίσει να παίρνει για διαφόρους λόγους τη μορφή γεφυριού της Άρτας. Τα 5 έτη πέρασαν και στην Αρτα-κης το μόνο που έχει γίνει είναι μια τεράστια εκσκαφή και τίποτε άλλο. Έτσι τα τμήματα μπάσκετ των συλλόγων πρεπει να αποχωρήσουν από το ΣΕΦ καθώς η χρήση θα περάσει πλέον σε τμήματα μπάσκετ του ολυμπιακού.

Με αυτόν τον τρόπο τα τμήματα έμειναν μετέωρα και προς αναζήτηση χώρου στέγασης για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο της παύσης των προπονήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αθλητικό δυναμικό της πόλης αλλά και την καθημερινότητα ενός παιδιού/εφήβου.

Ένας από τους «πρόσφορους» χώρους για να λυθεί το πραγματικό πρόβλημα λοιπόν θεωρήθηκε από την Δημοτική Αρχή η αυλή του σχολείου μας. Να αναφέρουμε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου γηπέδου προϋποθέτει μια τσιμεντένια πλατφόρμα στην οποία θα η ανωτέρω κατασκευή θα στερεωθεί.

Ως Δημότες της πόλης αλλά και ως Γονείς και γνωρίζοντάς ότι αν δεν προσέξουμε θα βρεθούμε προ τετελεσμένων ,καλούμε όλους τους γονείς του Σχολείου και τους κατοίκους της γειτονιάς μας να αντισταθούν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, για τους παρακάτω λόγους :

  1. Για την εγκατάσταση του γηπέδου «Μπαλόνι» θα χρειαστεί περίφραξη με σκοπό την εγκατάσταση των σχετικών μηχανημάτων υποστήριξης ή δεξαμενών, ή την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας απο φθορές, αυξάνοντας τον χώρο κάλυψης, από τον σχεδιαζόμενο στο 5x5 σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο ενός στρέμματος, στερώντας ζωτικό χώρο από τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Επισημαίνουμε ότι το σχολείο μας χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο, ήδη υπάρχοντα χώρο, εκτός από χώρο γυμναστικής, και ως χώρο προαυλισμού μαθητών των μεγαλύτερων τάξεων, για να μην υπάρχει συνωστισμός με τα μικρότερα παιδιά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι στο μεγαλύτερο σχολείο της πόλης μας χάνεται πρακτικά ένα μεγάλο κομμάτι της αυλής.
  2. Θα καταστραφεί ο κήπος που έχει δημιουργηθεί με τόσο κόπο από τα παιδιά και τους διδάσκοντες τόσα χρόνια, και θα παραμείνει τσιμέντο εφόσον κάποια στιγμή το κλειστό στην Αρτα-κης κατασκευαστεί και αποχωρήσει το «μπαλόνι». Εδώ να τονίσουμε ότι χώροι πρασίνου και σκίασης από δέντρα είναι τόσο κρίσιμοι για την ποιότητα ζωής των παιδιών μας στο σχολείο, όπως επίσης και η επαφή με τη φύση για λόγους μάθησης.
  3. Με την κατασκευή αυτού του Γηπέδου θα κλείσει η μια εκ των 3 εξόδων του σχολείου που σήμερα χρησιμοποιούν 150 παιδιά για να φύγουν κατά το σχόλασμα αλλα ειναι ορισμένη και ως χώρος συγκέντρωσης-διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς / σεισμού.
  4. Για την διατήρηση ενός τέτοιου γηπέδου θα χρειάζονται Ηλεκτρομηχανικές Εγκαταστάσεις πλησίον του Μπαλονιού όπως :

α) Αντλίες Αέρος για να κρατούν το μπαλόνι φουσκωμένο, μόνιμης λειτουργίας.

β) Συστήματα Ψύξης / Θέρμανσης για τον κλιματισμό του χώρου του Γηπέδου καθώς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον οι θερμοκρασίες είναι >28 ή <20 oC.

γ) Συστήματα Εξαερισμού, μόνιμης λειτουργίας

δ) Εγκατάσταση Γεννήτριας τύπου Diesel με σκοπό την διατήρηση παροχής Ηλ. Ενέργειας σε περίπτωση βλάβης του δικτύου της ΔΕΗ. Εύλογα δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση παρατεταμένης βλάβης ή αποτυχίας εκκίνησης της Γεννήτριας!

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν νέα επίπεδα θορύβου δίπλα ακριβώς στις τάξεις των παιδιών μας αλλά και κινδύνους από την μη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων την οποία , όπως έχει ανακοινωθεί, θα αναλάβουν οι Σύλλογοι που θα χρησιμοποιούν το Μπαλόνι. Επαφίεται αρά στην ορθή διαχείριση κάποιου Ιδιώτη η υγεία των παιδιών μας που θα κινούνται πλησίον ή και εντός του μπαλονιού ,με ότι αυτό συνεπάγεται.

  1. Στην Τεχνική μελέτη του έργου, όπως την διαβάσαμε στο διαδίκτυο και όπως παραδέχτηκε τελικώς και η Δημοτική Αρχή παρά την αρχική της διάψευση, αναφέρεται ότι η είσοδος σε αυτή την κατασκευή θα πραγματοποιείται μέσω περιστρεφόμενων θυρών. Ακόμα και ο πιο αδαής με αυτές τις κατασκευές μπορεί να καταλάβει πόσο ακατάλληλη είναι μια τέτοια κατασκευή για ενδεχόμενη χρήση καθημερινά από μικρούς μαθητές δημοτικού σχολείου.
  2. Δεν υπήρξε κάποια διαβούλευση από την Δημοτική Αρχή με τους άμεσα εμπλεκόμενους Διδάσκοντες – Γονείς – Διεύθυνση του Σχολείου κάτι που δημιουργει πολλά ερωτηματικά ως προς τις διαθέσεις της Δημοτικής Αρχής για διαφανείς διαδικασίες και κοινά αποδεκτές λύσεις.
  3. Δεν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας κατα την επιλογή χώρου, ώστε να δημιουργηθεί κατα το δυνατόν ή λιγότερη όχληση στην τοπική κοινωνία της πόλης.
  4. Αντίστοιχα γήπεδα έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε Αθλητικά κέντρα   και μόνο εκεί. Η μόνη περίπτωση που τοποθετήθηκε τέτοια κατασκευή, παρά τις σύσσωμες αντιδράσεις καθηγητών και γονέων, μέσα σε προαύλιο σχολείου ήταν σε γυμνάσιο του Δήμου Μεταμόρφωσης, όπου μετά από ένα μήνα τελικώς απομακρύνθηκε καθώς κρίθηκε ότι δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αναφέρουμε ότι παρόμοια κατασκευή αποκολλήθηκε λόγω ισχυρών ανέμων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την ασφάλεια της εγκατάστασής τους σε προαύλιο σχολείων.
  1. Καθώς μιλάμε για γήπεδο μπάσκετ αμφιβάλλουμε κατά πόσο θα επιτραπεί σε μαθητές μας να χρησιμοποιούν το γήπεδο (παρκέ) κατά την ώρα της Γυμναστικής και στα διαλείμματα.
  2. Έχει άραγε σκεφτεί κανείς πόσο θα μειωθεί ο οπτικός ορίζοντας και πόσο απόκοσμη θα μοιάζει μια τέτοια κατασκευή μέσα σε ένα Δημοτικό Σχολείο?
  3. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται ήδη για αθλητική δραστηριότητα συλλόγων οπότε θα δημιουργήσει προβλήματα σε άλλα τμήματα (ποδοσφαίρου) εάν γίνει μετατροπή.
  4. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τους ελαχίστους ελευθέρους και δωρεάν χώρους άθλησης για τα παιδιά της πόλης μας και για τις μελλοντικές γενιές.
  5. Διαφωνούμε σε «προσωρινές» λύσεις όπως είναι τα προκατ νηπιαγωγεία και αλλά «ωραία» στα οποία μας έχει συνηθίσει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή της πόλης και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με παιδιά.
  6. Πιστεύουμε ακράδαντα πως πρέπει να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση του μπαλονιού και όχι η επαχθέστερη όπως είναι η αυλή ενός σχολείου.

Ενδεικτικά:

α) Στο οικόπεδο Ευξ. Πόντου και Αγ. Σαράντα στην Άνω Ν. Σμύρνη.

β) Στα Ολυμπιακά Ακίνητα στον χώρο Φαλήρου / Καλλιθέας / Μοσχάτου που αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα και θεωρούνται Αθλ. Κέντρα από την Πολιτεία.

γ) Στον χώρο επί της Ραιδεστού, ιδιοκτησίας του Δήμου.

  1. Απαιτούμε, εδώ και τώρα να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έκτασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης και να λυθεί άμεσα και δια παντός το ιδιοκτησιακό θέμα του χώρου ώστε να συνάδει αποκλειστικά με τον σχολικό του χαρακτήρα.

Αρκετοί γονείς του σχολείου μας βρεθήκαμε στο Δημοτικό συμβούλιο και θέσαμε εκτάκτως το θέμα προς συζήτηση. Διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία επί της ουσίας απάντηση ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπήκε σε καμία διαδικασία διαβούλευσης με γονείς και δασκάλους για το ενδεχόμενο εγκατάστασης του γηπέδου μπαλονιού.

Όλοι εμείς, οι γονείς παιδιών του 1ου Δημοτικού, σε καμία περίπτωση δεν ενεργούμε σκόπιμα κατά της λειτουργίας των αθλητικών συλλόγων της περιοχής μας. Άλλωστε πολλοί από εμάς εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας για την αθλητική τους διαπαιδαγώγηση στα τμήματα των συλλόγων, δίνοντας τα χρήματά μας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όποτε μόνο ψευδείς μπορεί να είναι οι ισχυρισμοί ότι δήθεν θέλουμε να μπλοκάρουμε έργα για εξεύρεση χώρων για τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής καθώς κατανοούμε την επιτακτική ανάγκη για άθληση των παιδιών μας από αυτούς.Αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ΣΧΟΛΕΙΟ με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία της Ν. Σμύρνης και την ασφάλεια των παιδιών.

Ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου μας μέσα από Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22/9/24 στηρίζει ομόφωνα την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Αντίστοιχες αποφάσεις συμπαράστασης έχουν δημοσιοποιήσει η Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης».

Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του «μπαλονιού» στο προαύλιο χώρο του σχολείου μας και δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουμε   τον   αγώνα   μας   ώστε   να   μην   γίνει οποιαδήποτε μετατροπή χρήσης του προαυλίου πέραν της αμιγώς σχολικής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ /ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ/ ΔΩΡΕΑΝ χώρους άθλησης για όλα τα παιδιά της πόλης μας

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα