Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά την υλοποίηση μιας σειράς καινοτόμων προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη με προοπτική να επεκταθούν και να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία το επόμενο χρονικό διάστημα
Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός σχολείου που δε θα είναι μόνο γνωσιακό αλλά θα έχει και στόχους συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών, που θα παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων ζωής, που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, που θα φροντίζει να δημιουργεί χαρακτήρες παιδιών, μελλοντικούς πολίτες που θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, που θα είναι χρήσιμο, χρηστικό, ευχάριστο και ασφαλές, εφαρμόζει τα παρακάτω καινοτόμα προγράμματα, σε συνεργασία με τους Δήμους.
Πρόγραμμα «Σώζω Ζωές»
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η επιμόρφωση και πιστοποίηση τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα και δύο μαθητών σε κάθε τμήμα κάθε τάξης σχολείου, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου σε θέματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ. Παράλληλα τα συγκεκριμένα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων θα εξοπλίζονται με σύγχρονους απινιδωτές. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει χρήση εφαρμογής έγκαιρης παρέμβασης με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να είναι έτοιμοι να παρέχουν πρώτες βοήθειες προκειμένου να σώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους, αν και εφόσον χρειαστεί
Σχολές Γονέων
Οι σχολές γονέων είναι βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουν γνώσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ευκαιρίες για συζήτηση και προβληματισμό και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους γονείς και να τους στηρίξουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.
Στο πλαίσιο αυτών των εργαστηρίων ειδικοί επιστήμονες συζητούν με τους γονείς θέματα που αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση προβλημάτων των παιδιών και εφήβων, στις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνικοποίηση, στη διατροφή, στις εξαρτήσεις, στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων με αξίες και αγαθά που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στο σχολείο, στην κοινωνία και στην ψηφιακή εποχή. Οι σχολές γονέων θα λειτουργούν σε επίπεδο ομάδων σχολείων
Πρόγραμμα Εθελοντισμού Υγείας και αιμοδοσίας
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία κουλτούρας εθελοντισμού, καθώς και η ένταξη στην παιδεία μας της εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα οδηγήσει στην εκπαίδευση μίας γενιάς εθελοντών Επιδίωξη είναι η καλλιέργεια της έννοιας της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την ιατρική και κοινωνική αξία του εθελοντισμού, θα ευαισθητοποιηθούν και θα ενεργοποιηθούν. Θα αναγνωρίσουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν δημόσιοι φορείς και εθελοντικές ομάδες πολιτών και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συνεργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων τους και μάλιστα με δράσεις που θέτουν το σχολείο στο κέντρο της ζωής της κοινότητας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την 3η και 4η ΥΠΕ, τον εκπαιδευτικό όμιλο «Open School Day» και τη συμβολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δύο Υγειονομικών Περιφερειών. Θα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου
Μέσα από τέτοιες δράσεις οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά κυρίως στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα. Μέσα από τέτοιες δράσεις αναβαθμίζεται το ίδιο το σχολείο, ενισχύεται η κοινωνική ορατότητα, διαμορφώνεται κουλτούρα προσφοράς. Στοιχεία που έχει ανάγκη το σημερινό σχολείο για να ανταποκριθεί ουσιαστικά στον κοινωνικό του ρόλο.
Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Σε συνεργασία με τις Δ.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων υλοποιείται καινοτόμο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις σχολικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ&Ε.Κ.) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την έννοια της επιχειρηματικότητας, το προφίλ των επιχειρήσεων, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και τις θέσεις που προσφέρονται, το εργασιακό περιβάλλον, το ζητούμενο προφίλ και τις απαιτούμενες δεξιότητες των εργαζομένων, μέσω στοχευμένων εισηγήσεων/παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθούν από επιχειρηματίες και στελέχη τοπικών, κατά βάση, επιχειρήσεων εντός των σχολικών μονάδων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί στους μαθητές της Α’ Β΄ και Γ΄ τάξης των επαγγελματικών Λυκείων με απώτερο στόχο τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας και την μελλοντική απορρόφηση των αποφοίτων στις τοπικές επιχειρήσεις.
Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης
Η Διαμεσολάβηση είναι μια μορφή έγκαιρης παρέμβασης σε επίπεδο πρόληψης ώστε να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ μαθητών και να αποφεύγονται περιστατικά βίας. Η ΠΔΕ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΔΑΣΥ θα επιμορφώσουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα αποτελούν τους πυλώνες στους οποίους θα αναφέρονται οι μαθητές για να επιλύουν προβλήματα που θα δημιουργούνται στα σχολεία. Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Αλέξανδρος Κόπτσης
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη