Την στρατηγική διεθνοποίησης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ανέλυσε στη Βουλή η Αντιπρύτανις του Ιδρύματος καθηγήτρια Χρύσα Σοφιανοπούλου, στην ημερίδα με θέμα "Διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων"
Στην ημερίδα συμμετείχαν οι ηγεσίες όλων των Πανεπιστημίων της χώρας (Πρυτάνεις ή Αντιπρυτάνεις), ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κ. Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας.
Η Χρύσα Σοφιανοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε:
- Η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων αποτελεί όχι μόνο μια στρατηγική προτεραιότητα, αλλά και μια αναγκαιότητα στον σύγχρονο κόσμο της γνώσης και της καινοτομίας. Σε έναν κόσμο όπου η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος, τα πανεπιστήμια καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ των λαών, των πολιτισμών και των επιστημονικών κοινοτήτων.
- Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο τόσο στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του όσο και στις δράσεις που υλοποιεί δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη Διεθνοποίηση.
- Παρά το μικρό μέγεθός του έχει, μεταξύ άλλων: 114 συμβάσεις Erasmus, 22 μνημόνια συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, 1 ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό με τo πανεπιστήμιο της Σορβόννης, summer school και εξαμηνιαίο course με το πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο παιδικής παχυσαρκίας, το 14% των μελών ΔΕΠ κατατάσσεται στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως .
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2024 στη διοργάνωση «Pharos 3.0: Capacity-Building and Networking for Greek and U.S. Higher Education Institutions and Organizations». Οι δραστηριότητες της διοργάνωσης δημιούργησαν τις βάσεις για νέες συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους φοιτητές/-τριες και ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού σπουδών στο εξωτερικό.
Η Χρύσα Σοφιανοπούλου, εκπροσώπησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της διεθνοποίησης για την προώθηση της διεθνούς φήμης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ανταλλαγής καλών εκπαιδευτικών και ερευνητικών πρακτικών. Με τη συμμετοχή της στη διοργάνωση η κα Σοφιανοπούλου τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών δεσμών και την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών/τριών και των ερευνητών/τριών.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η Καθηγήτρια Μάρα Νικολαΐδου, Study in Greece Ambassador.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε ενεργά και στην Σύνοδο «Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education”, το πρώτο βήμα εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών με αμερικανικά ιδρύματα και την επισημοποίηση των ήδη υπαρχουσών.
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως πρωτοπόρος φορέας εκπαίδευσης και έρευνας, επενδύει στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του Ιδρύματος. Συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες όπως το Pharos 3.0, επιδιώκει τη δημιουργία δικτύου αριστείας, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη