ασανσερ απθ
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων

Περίπου 1,5 μήνα μετά την πτώση του ασανσέρ στο κτίριο Γ των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας δεν λειτουργεί, αλλά σταμάτησαν να λειτουργούν όλοι.

«Ελεύθερη πτώση» είχε κάνει το βράδυ της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ενώ από τύχη δεν βρισκόταν εντός του κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια. 

Η πτώση του ανελκυστήρα αποτέλεσε αφορμή για να «φωτιστούν», έστω και για λίγο, οι συνθήκες που επικρατούν στις φοιτητικές εστιές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Οι ανελκυστήρες της Γ’ΦΕΘ θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι νεωτέρας βάσει της κλήσης της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Θεσσαλονίκης περί προληπτικής διακοπής λειτουργίας όλων των ανελκυστήρων της Γ’ ΦΕΘ». Αυτό γράφει ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε διάφορα σημεία στην είσοδο και μπροστά στα ασανσέρ της Εστίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές που διαμένουν στους δύο όγκους κτιρίων των Γ’ φοιτητικων εστιών, στην περιοχή πάνω από την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων προκειμένου να φτάσουν στα δωμάτιά τους, πηγαινοερχόμενα από σχολές και δραστηριότητες.

Να ανεβοκατεβαίνουν τρεις φορές τη μέρα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό που τους παρέχεται στα εστιατόρια των Α’ φοιτητικών εστιών.

Να ανεβοκατεβαίνουν μεταφέροντας τον μπόγο με τα άπλυτά τους, προκειμένου να βάλουν μπουγάδα στα πλυντήρια του ισογείου.

Να ανεβοκατεβαίνουν κουβαλώντας εξάδες μπουκαλιών νερού , αφού το νερό που τρέχει από τη βρύση του νιπτήρα που έχουν στο δωμάτιό τους δεν είναι πόσιμο…

«Όσο αστείο κι αν ακούγεται, η λειτουργία των ασανσέρ είναι από τα πάγια αιτήματα των φοιτητών που μένουν στις Εστίες. Μένω εδώ από το 2022 και όταν ήρθα, είχαν μόλις αρχίσει να λειτουργούν τα ασανσέρ, τα οποία παρέμεναν κλειστά τότε για δύο χρόνια», θυμάται η Κωνσταντίνα Παπαγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ).


Όπως λέει η ίδια, όχι μόνο το… επίμαχο ασανσέρ δεν λειτούργησε, αλλά εδώ και λίγο καιρό δεν λειτουργεί πλέον κανένα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης των δεκάδων οικότροφων φοιτητών.

«Στις κινητοποιήσεις που κάναμε τότε με την πτώση του ασανσέρ στις αρχές Οκτωβρίου, είχαμε ακούσει μεταξύ άλλων κι αυτό, ότι έτσι που επιμένουμε, θα σταματήσουν να λειτουργούν όλα τα ασανσέρ… Αντί κάποιοι να ντρέπονται που σήμερα, στην εποχή μας, υπάρχουν φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα… αυτονόητα, φτάνουν να λένε ότι φταίμε κι από πάνω που διεκδικούμε», λέει η Κωνσταντίνα.

Τα ασανσέρ και η κανονική λειτουργία τους δεν είναι άλλωστε τα μόνα στη λίστα με τα αυτονόητα αιτήματα των φοιτητών. «Ό,τι χαλάει, επιδιορθώνεται μετά από δίμηνο κατά μέσο όρο. Έχουμε θέματα με τα πλυντήρια που δεν αρκούν. Σε κάθε όροφο όπου διαμένουν  40 με 50 φοιτητές, υπάρχουν έξι λεκάνες τουαλέτας και πέντε ντουζιέρες, εκ των οποίων οι δύο σε κάθε όροφο είναι σχεδόν μόνιμα εκτός λειτουργίας. Η ασφάλεια δεν είναι επαρκής, υπάρχει ένας σεκιουριτάς ανά 8ωρο, που όμως δεν αρκεί, αφού όταν αναγκάζεται να κάνει περιπολίες στους ορόφους (τους οποίους – να μην ξεχνιόμαστε- πρέπει να ανεβοκατέβει με τα πόδια), η είσοδος μένει αφύλαχτη. Γενικά υπάρχει υποστελέχωση», περιγράφει η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι οικότροφοι φοιτητές των Εστιών είναι σαν μια οικογένεια, διοργανώνουν δράσεις, εκδηλώσεις, «βρίσκουν τις διεξόδους τους», αλλά οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για να το χαρούν. «Σίγουρα αν υπάρχει δυνατότητα να μείνεις σε σπίτι με ενοίκιο, το προτιμάς χωρίς συζήτηση», λέει η Κωνσταντίνα.

«Δεν χρειάζεται πάντως να πέφτει πάντα ένα… ασανσέρ για να διεκδικούμε ακόμη και τα αυτονόητα, για να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Πραγματικά μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, ακόμη κι αν σήμερα που μιλάμε κανένα από τα ασανσέρ δεν λειτουργεί. Όπως μας είπαν, επειδή ενεπλάκη και εισαγγελέας στην υπόθεση (σ.σ. είχε δοθεί εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα), ανακάλυψαν ότι τα ασανσέρ λειτουργούσαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως άλλωστε και αυτό που είχε πέσει. Επομένως ειδοποιήθηκε ο Δήμος με την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να σταματήσει προληπτικά τη λειτουργία όλων των ασανσέρ. Το πότε θα εκδοθούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία των ανελκυστήρων, αυτό δεν το γνωρίζουμε», λέει η Κωνσταντίνα.

Πηγή: theopinion.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKAV.jpg
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα
Η άτυχη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου διακομίσθηκε μετά το σοβαρό τροχαίο
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα