Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποίησε, την Παρασκευή 29/11/2024, εκπαιδευτική επίσκεψη σε δύο κορυφαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής και της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε σαράντα έξι (46) φοιτητές και φοιτήτριες, τέταρτου και πέμπτου έτους, να έλθουν σε άμεση επαφή με πραγματικές εφαρμογές της τεχνολογίας και της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών.
Η πρώτη στάση της επίσκεψης - στην οποία συνόδευσαν τους φοιτητές ο καθηγητής κ. Μιχάλης Παρασκευάς και τα μέλη ΕΤΕΠ του Τμήματος κ.κ. Παναγιώτης Ράπτης και Γιώργος Νταλαπέρας - ήταν το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα, μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρώπη. Τους φοιτητές υποδέχθηκε η διευθύντρια του Κέντρου κα. Χριστίνα Σκαρσουλή και ξενάγησε ο μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τις τεχνολογίες και τα συστήματα εκπομπής και λήψης δορυφορικών σημάτων και ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες εφαρμογές των δορυφορικών επικοινωνιών. Οι έμπειροι μηχανικοί του Ομίλου ΟΤΕ παρείχαν λεπτομερείς εξηγήσεις για θέματα όπως: το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας ενός κέντρου δορυφορικών επικοινωνιών, οι τεχνολογίες δορυφορικής εκπομπής και λήψης, οι διαφορές μεταξύ γεωστατικών δορυφόρων, δορυφόρων μέσης τροχιάς και δορυφόρων χαμηλής τροχιάς καθώς και η χρήση των δορυφορικών δικτύων σε πολλές εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, η παροχή ίντερνετ σε εμπορικές πτήσεις ή τις επικοινωνίες ποντοπόρων πλοίων. Η επίσκεψη αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές να κατανοήσουν τη στρατηγική σημασία των δορυφορικών επικοινωνιών και την τεχνολογική πολυπλοκότητα που αυτές απαιτούν.
Η δεύτερη στάση της επίσκεψης ήταν ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, έναν από τους πιο σύγχρονους και αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Τους φοιτητές υποδέχθηκε ο διευθυντής του Σταθμού κ. Νικήτας Δημόπουλος και ξενάγησε ο μηχανικός κ. Παναγιώτης Μάγκλαρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν από κοντά τη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού και να εξοικειωθούν με τα συστήματα συνδυασμένου κύκλου, όπου η θερμική ενέργεια από την καύση του φυσικού αερίου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τεχνολογίες περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενισχύοντας την κατανόηση για τη σύνδεση τεχνολογίας, οικονομίας, βιωσιμότητας και σεβασμού στο περιβάλλον. Η επίσκεψη περιλάμβανε αναλυτική παρουσίαση προηγμένων συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου, που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία ενός ενεργειακού σταθμού. Έγινε, ακόμα, διεξοδική ενημέρωση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με κατανοητό τρόπο σχετικά με τις αρχές τιμολόγησης, την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και τη σημασία της ανταγωνιστικότητας. Μέσα από πρακτικά παραδείγματα, οι φοιτητές αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας του ημερήσιου προγραμματισμού παραγωγής και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Η εμπειρία αυτή ανέδειξε τον ρόλο της μηχανικής στον τομέα της ενέργειας, ενώ, παράλληλα, προσέφερε πολύτιμες γνώσεις για τις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές του ενεργειακού κλάδου.
Οι συμμετέχοντες φοιτητές εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και την προθυμία των μηχανικών και των τεχνικών και στις δύο εγκαταστάσεις να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, απαντώντας στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και συζητώντας εκτενέστερα για τις πρακτικές πτυχές του αντικειμένου των ενεργειακών συστημάτων και των δορυφορικών επικοινωνιών.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών να συνδέει τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, προετοιμάζοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη βιομηχανία.
Το Τμήμα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην κα. Καλογεροπούλου από τον Όμιλο ΟΤΕ και στον κ. Μητσόπουλο από τη ΔΕΗ για τη διοργάνωση των επισκέψεων, καθώς και σε όλα τα μέλη του προσωπικού των δύο εγκαταστάσεων για τη θερμή υποδοχή και τη σημαντική συμβολή τους στη διάχυση γνώσης και εμπειρίας προς τους φοιτητές του. Οι εκπαιδευτικές αυτές συνεργασίες αποτελούν βασικό άξονα για τη δημιουργία νέων μηχανικών υψηλού επιπέδου που θα ηγηθούν της τεχνολογικής καινοτομίας στο μέλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση