Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
«Είναι ντροπή μας να ζητάμε από την Ελλάδα αυτό το πράγμα, όταν ζήσαμε και σπουδάσαμε δωρεάν»

Ως «προσβολή» θεωρεί ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος το αίτημα πολιτικών δυνάμεων για εγγυητική ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να λειτουργήσουν παραρτήματά τους στην Κύπρο.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι «εγώ τουλάχιστον το θεωρώ προσβολή να ζητούμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια στα οποία σπουδάζουν δωρεάν χιλιάδες Κύπριοι, να καταθέτουν εγγυητική όταν έρχονται στην Κύπρο».

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Κύπρου θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, παρουσία της αρμόδιας υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για τη δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών στην Κύπρο και στην παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια Πανεπιστήμια, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής προς ψήφιση.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, είχε σύμφωνα με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Παύλο Μυλωνά, «άδοξο τέλος», αφού δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των δύο νομοσχέδιων, τα οποία σημειώνεται ότι συζητούνται για μήνες στην Επιτροπή. Αιτία της διακοπής της ήταν το αίτημα πολιτικών δυνάμεων να κατατίθεται εκ μέρους των πανεπιστημίων άλλων χωρών εγγυητική ύψους 2 εκατομμυρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά κυρίως ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, όπως το ΕΚΠΑ. Το ΕΚΠΑ έχει ήδη πάρει την απόφαση να διερευνήσει τη δυνατότητα να ιδρυθεί παράρτημά του στην Κύπρο, αξιοποιώντας και τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4957/2022. Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Καθηγητών του ιδρύματος που επεξεργάζεται σχέδιο για την ίδρυση του παραρτήματος και ειδικά ως προς τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου.

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα κάποιας ρύθμισης. «Υπάρχουν ειδικές σχέσεις που διέπουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούσε μέσα σε αυτή την αμοιβαιότητα να εισαχθεί μια εξαίρεση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια».

Τόνισε ότι αν δεν μπει κάποια εξαίρεση, θα μπορούσε για όλους να μην ζητηθεί αυτή η εγγυητική και να τεθούν κάποιοι άλλοι περιορισμοί ποιοτικής φύσεως στα Πανεπιστήμια.

Επεσήμανε ότι τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν εξαιρετικά ψηλές θέσεις παγκόσμια. «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την 69η θέση παγκόσμια, ενώ κάποια από τα πανεπιστήμια τα ιδιωτικά της Κύπρου ήταν στην 1900η θέση».

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «είναι ντροπή μας να ζητάμε από την Ελλάδα αυτό το πράγμα, όταν ζήσαμε και σπουδάσαμε δωρεάν».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι τον καιρό της Αγγλοκρατίας, οι Άγγλοι παρότρυναν να σπουδάζουν οι Ελληνοκύπριοι στην Αγγλία. «Έτσι θα αλλοιωνόταν το ήθος μας και θα πετύχαιναν τον ανθελληνισμό του τόπου. Τότε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε χωρίς εξετάσεις είσοδο στους Κύπριους φοιτητές. Τώρα δεν ντρεπόμαστε να ζητούμε αυτά τα χρήματα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει και μία άλλη εξαίρεση. «Τα πανεπιστήμια που δέχονται δωρεάν τους Κύπριους φοιτητές, να μην τους ζητάμε χρήματα».

Καταληκτικά ανέφερε ότι «ζητάμε βοήθεια από την Ελλάδα για την αμυντική μας θωράκιση. Μόνο να ζητούμε ξέρουμε; Δεν είναι τιμητικό για τους Κυπρίους να φαινόμαστε ζητιάνοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας : Παραιτήσεις 5 εκπαιδευτικών για εξαιρετικούς λόγους
«...γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις παραίτησης από την υπηρεσία των παρακάτω εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για σοβαρούς οικογενειακούς...
Υπουργείο Παιδείας : Παραιτήσεις 5 εκπαιδευτικών για εξαιρετικούς λόγους