Στην Αλεξάνδρεια βρέθηκε το Σάββατο (7/12) και την Κυριακή ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να υπογράψει δύο Μνημόνια.
Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας θα είναι μεταξύ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για την ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Το δευτερο μνημόνιο συνεργασίας θα είναι μεταξύ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, Εκκλησίας της Ελλάδος και Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, για την φοίτηση μαθητών στα εκκλησιαστικά σχολεία της Ελλάδας.
«Η ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των ιστορικών αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η δυνατότητα που αποκτούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αφρικής να σπουδάσουν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας είναι η δική μας συμβολή , ένα ακόμα μικρό λιθαράκι, στην υπερχιλιετή παρουσία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Και συνέχισε:
Μόνο η λέξη «δέος» περιγράφει τα συναισθήματα της επίσκεψης σε αυτή την πόλη με την μοναδική ακτινοβολία. Η απονομή του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Μάρκου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, είναι ύψιστη τιμή και συνιστά υπόμνηση του χρέους μας απέναντι σε αυτή την Κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα τους, έτοιμοι να ανταποδώσουμε την ανεκτίμητη προσφορά τους.
Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Παιδείας επισήμανε:
Η Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που αντιλαμβάνεσαι και αφουγκράζεσαι το μέγεθος και το βάθος του Ελληνισμού.
Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι του Κ.Π. Καβάφη και βλέπεις το γραφείο που έγραψε τα ποιήματα του και τη θέα από το μπαλκόνι του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείς στην παρόρμηση να αρχίσεις να μιλάς για την ποίηση του.
Στην πραγματικότητα αν το κάνεις καταλήγεις να μιλάς για τη δική σου ζωή. Γιατί αυτό είναι που καταφέρνουν οι μεγάλοι δημιουργοί: να τους οικειοποιούμαστε, ταυτιζόμενοι με το έργο τους και να καταλήγουμε να μιλάμε με τα δικά τους λόγια για τις δικές μας σκέψεις.
Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους βοήθησαν να ξαναζωντανέψει ένα κομμάτι της προσωπικής του διαδρομής, το σπίτι του στην Αλεξάνδρεια. Είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να ανακαινίσει το χώρο και να τον παραδώσει στο κοινό τον περασμένο Μάιο, αφού προηγήθηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου του ποιητή και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό στους ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ανάλογα είναι τα συναισθήματα που προκαλεί η επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας, στο θρυλικό «Ελληνικό Τετράγωνο» που μέχρι τώρα το γνώριζα μόνο μέσα από τις σελίδες της «Νυχτερίδας» του Στρατή Τσίρκα. Πέρυσι συμπληρώθηκαν 180 χρόνια από την ίδρυση της. Σήμερα είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο Τοσιτσαίο Δημοτικό Σχολείο και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο από τον Πρόεδρο, Ανδρέα Βαφειάδη και τα μέλη της κοινότητας και να γνωρίσω τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των σχολείων μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, αλλά και για τη συνεχή και πολύτιμη συνεισφορά τους στον Ελληνισμό.
Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτελεί έναν διαχρονικό φάρο γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού. Με ανεκτίμητο θησαυρό χειρογράφων και ιστορικών τεκμηρίων που χρονολογούνται εδώ και αιώνες, η Βιβλιοθήκη στέκεται ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχύοντας και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στην παράδοση και το μέλλον.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση