Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εισαγωγή του International Baccalaureate (IB) στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ήδη δημοφιλές σε ιδιωτικά σχολεία και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το 2026 σε πέντε πρότυπα σχολεία.
Στα Ιδιωτικά σχολεία όσοι μαθητές πληρώνουν αδρά έχουν τη δυνατότητα μέσω του IB να ακολουθήσουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από τις Πανελλήνιες.
Ο κ. Πιερρακάκης , στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, έκανε, ανάμεσα σε άλλα, λόγο για την εισαγωγή του International Baccalaureate (Διεθνούς Απολυτηρίου) ως μηχανισμού μείωσης των ανισοτήτων.
«Το 2025 θα είναι έτος αλλαγών στην εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει ως στόχο να κινηθούμε γρήγορα και μπροστά, ώστε η Παιδεία να λειτουργεί ως διαρκής μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Αποφασίσαμε το διεθνές Baccalaureate, το οποίο σήμερα ισχύει σε πάνω από 10 ιδιωτικά σχολεία, να το εντάξουμε και στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένας μηχανισμός μείωσης ανισοτήτων αυτός» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε:
«Το διεθνές Baccalaureate είναι ένα βήμα. Στο βήμα αυτό, φυσικά, θα πρέπει να κάνουμε και άλλες αλλαγές. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εφόσον το εφαρμόζουμε και εφόσον θα εφαρμοστεί και αφού εφαρμοστεί στα δημόσια σχολεία και το πώς θα μπορεί κανείς – γιατί όχι – να εισάγεται και στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πολύ μικρούς αριθμούς για αρχή για αυτό. Γενικότερα πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες αλλαγές».
Τι είναι το IB;
Το International Baccalaureate είναι ένα απαιτητικό διετές πρόγραμμα που παρέχει στους μαθητές διεθνή αναγνώριση για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το πρόγραμμα:
- Παραδίδεται στα αγγλικά (κυρίως).
- Περιλαμβάνει τη συγγραφή εκτενών εργασιών, όπως η Extended Essay 4.000 λέξεων.
- Στοχεύει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ερευνητικών δεξιοτήτων.
- Η τελική αξιολόγηση βασίζεται σε εξετάσεις (75%) και εργασίες (25%).
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα μέχρι σήμερα παρέχεται αποκλειστικά από ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία έχουν πιστοποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό IB (IBO).
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών του IB περιλαμβάνει τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα:
- το Primary Years Programme (3-12 ετών) για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
- το Middle Years Programme (11-16 ετών) για μαθητές Γυμνασίου έως και Α’ Λυκείου,
- το Diploma Programme (16-19 ετών) για μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου και
- το Career-relater Programme (16-19 ετών) που βοηθά μαθητές στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.
Στην Ελλάδα προσφέρονται τα τρία πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα του IB σε συνολικά 19 ιδιωτικά σχολεία. Συγκεκριμένα, τα 15 από αυτά παρέχουν το IB Diploma Programme.
Τι αλλάζει με την εισαγωγή του IB στα δημόσια σχολεία;
Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι το IB θα εισαχθεί πιλοτικά στα πρότυπα σχολεία της χώρας, με στόχο την επέκτασή του σε όλα τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Αυτή η κίνηση έχει ως βασικούς στόχους όπως τονίζει το Υπουργείο Παιδείας:
- Ισότιμη πρόσβαση: Οι μαθητές δημόσιων σχολείων θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
- Ευθυγράμμιση με τις διεθνείς πρακτικές: Σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και οι Σκανδιναβικές χώρες, το IB παρέχεται κυρίως από δημόσια σχολεία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ήταν προνόμιο λίγων ιδιωτικών σχολείων.
- Προετοιμασία για διεθνή πανεπιστήμια: Οι μαθητές θα αποκτούν εφόδια για σπουδές στο εξωτερικό, καθώς το IB αναγνωρίζεται από κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Πώς επηρεάζει το IB τις Πανελλήνιες Εξετάσεις;
Η είσοδος του IB στα δημόσια σχολεία δεν θα αντικαταστήσει τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά θα δημιουργήσει μια εναλλακτική πορεία για τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή να αποφύγουν τις παραδοσιακές εξετάσεις εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι μαθητές που επιλέγουν το IB θα εξαιρούνται από τις Πανελλαδικές, καθώς θα διεκδικούν θέσεις σε πανεπιστήμια βάσει των IB βαθμών τους.
Πώς με το διεθνές απολυτήριο πριμοδοτείται η ιδιωτική εκπαίδευση;
Όπως φαίνεται και παραπάνω με το IB θα εισάγονται και στην δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Δηλαδή σε όσα ιδιωτικά σχολεία (πχ στα πανάκριβα American Community Schools of Athens, στο Κολλέγιο Ανατόλια, στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στο St. Catherine’s British School, στη Σχολή Μωραΐτη κλπ) παρέχεται και σε κάποια δημόσια πρότυπα (που θα παρέχεται), μια ξεχωριστή ομάδα μαθητών θα εισάγεται στα λεγόμενα μη κρατικά Πανεπιστήμια αλλά και στα δημόσια Πανεπιστήμια χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), χωρίς δηλαδή τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους κοινούς υποψήφιους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τα 5 ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από funds και τα 2 που επίκειται
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ