sxoleia
Συνεχίζεται η μαζική «εισβολή» ξένων κεφαλαίων σε ιδιωτικά σχολεία – Ξένοι επενδυτές σε δύο ακόμη ιδιωτικά σχολεία

Διευρύνεται ο κύκλος των "συνεργασιών" ελληνικών ιδιωτικών σχολείων με ξένα κεφάλαια, τα οποία επενδύουν στην εκπαίδευση. Μετά τις συνεργασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συζητήσεις γίνονται με δύο ακόμη σχολεία στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, συζητήσεις που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, κάνουν οι ιδιοκτήτες σχολείου στα βόρεια προάστια. Πρόκειται για ιστορικό σχολείο, η ηγεσία του οποίου φέρεται να συνομιλεί με εκπροσώπους επενδυτικού κεφαλαίου βρετανικών συμφερόντων.

Ανάλογες επαφές γίνονται, αλλά με διαφορετικό fund, από την ιδιοκτησία σχολείου με έδρα στην Ανατολική Αττική. Τα δύο σχολεία έχουν ισχυρό brand name στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας. Εάν οι επαφές καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο ιδιωτικά σχολεία θα προστεθούν στον κατάλογο όσων ήδη έχουν συμφωνήσει.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι συνεργασίες της Σχολής Μωραΐτη και των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα (CGS) με τον οργανισμό Inspired, των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με τον όμιλο Cognita Europe & US, καθώς και η συνεργασία του εκπαιδευτηρίου «Ο Πλάτων» με τον διεθνή εκπαιδευτικό όμιλο International Schools Partnership (ISP).

Σε αυτές τις συνεργασίες πρέπει να προστεθούν κινήσεις που κατεγράφησαν μέσα στο έτος. Ενδεικτικά, διεθνές σχολείο στη Θεσσαλονίκη εξαγοράστηκε από αγγλικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στην Αθήνα πουλήθηκε εκπαιδευτήριο που εστιάζει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγείο και δημοτικό), ενώ η εταιρεία Olympus Επενδυτική Α.Ε., που ελέγχεται από τον πλοιοκτήτη Βασίλη Λαλιώτη, εξαγόρασε το 89% των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα.

Επίσης, ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου προχώρησε στην εξαγορά 4 οικοδομικών τετραγώνων στο Ελληνικό, στο οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτήριο (με ανάπτυξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας) με διεθνές πρόγραμμα σπουδών.

Βέβαια, το κεφάλαιο των συνεργασιών δεν έχει ολοκληρωθεί. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, υπάρχουν και άλλες κρούσεις από αγγλικά, γαλλικά και αραβικά επενδυτικά κεφάλαια σε ιδιοκτήτες ελληνικών ιδιωτικών σχολείων που δεν είναι ακόμη σε ώριμο στάδιο. Μάλιστα το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και ιδιοκτήτες σχολείων, κυρίως μικρών έως τώρα, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια στα οποία θα μπορούσαν να πουλήσουν το σχολείο.

Η ανάπτυξη της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης επιβεβαιώνεται από «εσωτερικές κινήσεις» και από τους αριθμούς που ευημερούν. Ενδεικτικά, την τελευταία διετία έχουν ανοίξει νέα ιδιωτικά σχολεία σε Κόρινθο και Λάρισα, ενώ στα σκαριά είναι σε Ιωάννινα, Χανιά.

Στην Αττική εξάλλου γνωστός όμιλος φροντιστηρίων θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2027 νέο ιδιωτικό σχολείο.

Αύξηση των ιδιωτικών σχολείων

Στο πλαίσιο αυτό εντυπωσιακή είναι η αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών.

Ο αριθμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε από 649 σε 817 από την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019 στην 2021-2022.

Για την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ιδιωτικών δημοτικών από 159 παρέμεινε σταθερός στα 159, των ιδιωτικών γυμνασίων από 99 ανήλθε σε 109 και των ιδιωτικών λυκείων αυξήθηκε από 92 σε 103.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα με αριθμούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024», ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικός σε τριετή βάση. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, που αποτελούν την έναρξη ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση. Ειδικότερα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 μαθητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, 24.264 μαθητές είχαν επιλέξει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, με την αύξηση να «κλείνει» στο 51,8%. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι στα ιδιωτικά δημοτικά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 6,8% (από 38.027 σε 40.634). 

Η εικόνα δεν είναι διαφορετική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά γυμνάσια το 2018 (χρονιά αναφοράς της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ) φοιτούσαν 15.311 μαθητές και το 2021 17.471 μαθητές (αύξηση 14,1%). Εξάλλου, το 2018 στα ιδιωτικά γενικά λύκεια φοιτούσαν 14.201 και το 2021 15.113 μαθητές (αύξηση 6,4%).

Συνολικά και στις δύο βαθμίδες, στα ιδιωτικά σχολεία ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε από 83.521 σε 97.482 (αύξηση 16,7%).  Aξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών: το 2019 ήταν 6,21%, ενώ αυξήθηκε ελαφρά, στο 7,38% το 2022.

Η ΟΙΕΛΕ

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) εκτιμά ότι «πίσω από τη μαζική εισβολή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό βρίσκεται η θεσμοθέτηση της λειτουργίας κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα (παρά τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 του Συντάγματος) και η νομοθέτηση της δυνατότητας για τους μαθητές τους να μπορούν να φοιτούν σε ένα πανεπιστήμιο αποφεύγοντας τον “βραχνά” των Πανελλαδικών Εξετάσεων με κύριο εφόδιο τα χρήματα των γονέων τους».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!