Μεγάλες εκκρεμότητες και νέες στοχεύσεις περιλαμβάνουν οι κυβερνητικοί μπλε φάκελοι για το 2025, τους οποίους θα πάρουν στα γραφεία τους οι υπουργοί με την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, εκτός απροόπτου, αύριο Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.
Το Μαξίμου παλεύει να ρίξει στέρεες γέφυρες εμπιστοσύνης προς ακροατήρια που είτε δηλώνουν απογοητευμένα είτε κρατούν στάση αναμονής, με θεμέλια (ξανά) τη «σταθερότητα» και τη «συνέπεια λόγων και έργων» και με ορίζοντα το 2027. Σε αυτά αναμένεται να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των σχεδίων δράσης για το 2025, τα οποία θα ανοίξουν στην τελευταία για φέτος σύσκεψη με τους υπουργούς του.
Κατόπιν συνεννοήσεων στο τρίγωνο Μαξίμου, Γραμματείας Συντονισμού και υπουργείων περιλήφθηκαν 150+ μεταρρυθμιστικά ορόσημα για το επόμενο έτος, ενώ στις κυβερνητικές σελίδες σκιαγραφούνται τέσσερις πυλώνες:
- πρώτον, τα θέματα της οικονομίας με δεδομένο ότι το γαλάζιο αφήγημα χτίζεται γύρω από την ενίσχυση των εισοδημάτων.
- Δεύτερον, η «κοινωνική» ατζέντα (από τους δύο κυρίαρχους τομείς της υγείας και της παιδείας, έως τη στέγη και την επιδοματική πολιτική) στην οποία εμφανώς στρέφεται η κυβέρνηση.
Τρίτον, ο αγώνας δρόμου για χειροπιαστές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ακόμα περισσότερο στη δικαιοσύνη.
- Και τέταρτον, οι έξι «οριζόντιοι» στόχοι: η «περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση» σύμφωνα με την κυβερνητική ορολογία (από μεγάλα έργα υποδομής μέχρι τα θέματα διαχείρισης των υδάτων), η «αστική κινητικότητα» (οδική ασφάλεια, δημόσιος χώρος, μέσα μετακίνησης), η κυβερνοασφάλεια, η στρατηγική για τα ΑμεΑ, η κοινωνική ισότητα, η αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας (εκπαίδευση, αθλητισμός, οικογένεια, κοινωνία).
Εκτός από τα θέματα της οικονομίας που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν εκλογικές συμπεριφορές, το βάρος πέφτει στις δράσεις που περνούν από τα υπουργεία της «καθημερινότητας»: τα θέματα της υγείας στα οποία εξακολουθεί να καταγράφεται δημοσκοπικά αρνητική αξιολόγηση από τους πολίτες, της παιδείας, της στέγασης κ.ο.κ.
Στέγη
Ενδεικτικά, ο μπλε φάκελος του υπουργείου Οικογένειας περιλαμβάνει στόχους και δράσεις για το στεγαστικό, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» (για ζευγάρια 25-50 ετών) που αναμένεται να ξεκλειδώσει στις αρχές του έτους, αλλά και η προαναγγελθείσα «κοινωνική αντιπαροχή» (η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο) που απαιτεί και χρόνο και συντονισμό με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2027.
Παιδεία
Αντίστοιχα ο φάκελος για την παιδεία περιγράφει έναν νέο εκπαιδευτικό χάρτη (διαχείριση υποδομών και προσωπικού), την πλήρη λειτουργία ολοήμερου σχολείου, το νέο ανώτατο ίδρυμα για τις Παραστατικές Τέχνες, ενιαία πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής, το πρότζεκτ των φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ (στα πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας) κ.ά.
Η ανέγερση φοιτητικών εστιών εντάσσεται στις προτεραιότητες κυβέρνησης, έργο που θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει επιλεγεί ως τον Σεπτέμβριο του 2025, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου.
Τον Ιούλιο του 2025 το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εισάγει τον θεσμό του International Baccalaureate πιλοτικά στα δημόσια σχολεία. Τότε θα έρθει ο σχετικός νόμος στη Βουλή, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2026 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα σε 5 πρότυπα σχολεία.
Υγεία
Και τα πρότζεκτ στην υγεία αφορούν μεταξύ άλλων τον στόχο της καθολικής εφαρμογής του «προσωπικού ιατρού», τα απογευματινά χειρουργεία, το σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των νοσοκομείων, την αναδιαμόρφωση του δικτύου αεροδιακομιδών, μια νέα εθνική «πολιτική φαρμάκου», τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Οι 5 βασικές προτεραιότητες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής για το 2025
Συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι οι εξής:
Συνέχιση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Η μείωση του κενού ΦΠΑ αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, λόγω των 11 πρωτοβουλιών που ελήφθησαν πέρυσι, το 9μηνο εφέτος τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 11,2%. Ενώ, χάρη στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τη χρήση του συστήματος myData αναμένονται επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ το 2024. Το επόμενο έτος, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα ριχτούν τα νέα ψηφιακά όπλα από την ΑΑΔΕ: καθολική επέκταση του myData για δήλωση εσόδων- εξόδων, επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο. Σημειωτέον, ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη, θεωρεί εφικτό τον στόχο για είσπραξη πρόσθετων εσόδων 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής σε μόνιμη βάση από το 2025, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανή η υπέρβαση των εσόδων ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ήδη από εφέτος. Σημειώνοντας ότι τα πρόσθετα έσοδα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούν σε μειώσεις άμεσων φόρων και όχι έμμεσων, προκειμένου η μείωση αυτή να λειτουργήσει και ως κίνητρο για αύξηση της εργασίας. Κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ.
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για έναν Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας. Στο στάδιο της υλοποίησης περνά το σχέδιο για την αξιοποίηση ακινήτων της ΕΤΑΔ με την ομαδοποίηση και τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, προχωρά κατά προτεραιότητα η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων. Η εταιρεία McKinsey θα συντονίσει το έργο που αφορά στη χαρτογράφηση, αξιολόγηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Αναμένεται ότι 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Τα ακίνητα, μετά από μελέτες, θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως, θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι εταιρείες συμμετοχών, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές, το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, το 2025 αναμένονται έσοδα 1,88 δισ. ευρώ. Από το 2011, έτος ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ, έως σήμερα, έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 13 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του 2025 το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 14,889 δισ. ευρώ. Ποσά που συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους, μέσω της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για τις τράπεζες και τους servicers
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για: κατάργηση προμηθειών για πληρωμές λογαριασμών, δραστική μείωση έως και 80% των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών, διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για κλειστά οικιστικά ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και οι servicers ώστε να διοχετευθούν στην αγορά, και ευκολότερη πρόσβαση στον δανεισμό μέσω της εξάλειψης των περιορισμών στη χρηματοδότηση από τις Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν οικειοθελώς στη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που στόχο έχει την προστασία των κατοικιών των ευάλωτων πολιτών. Το κόστος των παρεμβάσεων από τη μείωση ή εξάλειψη των τραπεζικών προμηθειών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος, ποσό που, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, μεταφράζεται σε αντίστοιχη ανακούφιση των πολιτών. Η διάταξη για τις μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες θα εφαρμοστεί σε έναν μήνα από την ψήφισή της.
Εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω σύγκλιση με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, συγκεντρώνει για το τρέχον έτος ισχυρές πιθανότητες να διαμορφωθεί σε επίπεδα από 2,5% έως και 2,8% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας και τους νέους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού. Ενώ, για το 2025, το ΓΠΚΒ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να κυμανθεί από 2,2% έως και 2,5%.
Έμφαση στη λεγόμενη μεσαία τάξη
Εκτός από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, του τέλους επιτηδεύματος, των τεκμηρίων και το ειδικό καθεστώς για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι «θα χρησιμοποιηθεί και ό,τι άλλο επιπλέον καύσιμο προκύψει», εννοώντας κυρίως τα έσοδα από την ανάπτυξη και τη φοροδιαφυγή. Και προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι θα εξεταστούν και οι συντελεστές της άμεσης φορολογίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση