Σπυρίδων Μουλόπουλος
Αποχαιρετισμός στον πρωτοπόρο της Ιατρικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας, Σπυρίδωνα Μουλόπουλο

Με βαθιά θλίψη έγινε γνωστή η εκδημία του Σπυρίδωνα Μουλόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 27 Δεκεμβρίου 2024.

Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα το 1926, υπήρξε κορυφαία μορφή στον χώρο της ιατρικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1950 και αφιερώθηκε στην Παθολογία και Καρδιολογία, φτάνοντας στη θέση του Τακτικού Καθηγητή το 1972. Ηγούμενος της Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", διετέλεσε Διευθυντής της Κλινικής για δύο δεκαετίες, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Πρύτανη του Πανεπιστημίου το 1982.

Πρωτοπόρος στην επιστήμη, διενήργησε την πρώτη στεφανιογραφία παγκοσμίως και εφηύρε την Ενδοαρτική Αντλία, συμβάλλοντας στη σωτηρία χιλιάδων ασθενών. Εγκατέστησε την πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων στην Ελλάδα. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 400 δημοσιεύσεις, οι οποίες έχουν αναφερθεί χιλιάδες φορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ως Αντιπρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Πρόεδρος του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", καθώς και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας, ανέδειξε τη χώρα μας στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη.

Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος αφήνει πίσω του ένα ανεκτίμητο επιστημονικό και ακαδημαϊκό έργο, καθώς και ένα ισχυρό αποτύπωμα στις καρδιές των συναδέλφων, φοιτητών και ασθενών του.

spiridon_moulopoulos

Aναλυτικά η ανακοίνωση

Με ιδιαίτερη θλίψη ανακοινώνουμε την εκδημία στις 27/12/2024 του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Μουλόπουλου.

Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε το 1950 και το 1953 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία-Καρδιολογία και διαδοχικά υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας από βοηθός, επιμελητής της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» έως τακτικός Καθηγητής, το 1972. Από το 1974 έως το 1994, διετέλεσε Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (1980-1981), Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981-1982) και
Πρύτανης (1982-1983).

Την περίοδο 1960-1962 μετέβη στην Κλινική Κλίβελαντ των ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε με την έρευνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των τελικών σταδίων των καρδιοπαθειών. Διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο για την σπουδαία εφεύρεσή του, αυτή της Ενδοαρτικής Αντλίας. Δικής του επινόησης υπήρξαν πολλές άλλες μέθοδοι υποβοήθησης της πάσχουσας και ανεπαρκούς καρδιάς, όπως και τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μπορεί να τοποθετηθούν
χωρίς εγχείρηση. O Σπυρίδων Μουλόπουλος διενήργησε την πρώτη στεφανιογραφία παγκοσμίως, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της στις ΗΠΑ.

Εγκατέστησε την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παθολογικών νοσημάτων, όπως και την πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Μετείχε
στην συγγραφή άνω των 400 δημοσιεύσεων σε ξενόγλωσσα περιοδικά, τα οποία απέφεραν χιλιάδες αναφορές. Ήταν ο εμπνευστής των "Θεραπευτικών
Εξελίξεων", της πρώτης Επιστημονικής Ημερίδας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία είχε και έχει ως στόχο την ενημέρωση των Ιατρών για τα σημαντικότερα επιτεύγματα κάθε έτους. Φέτος, οι "Θεραπευτικές Εξελίξεις" θα πραγματοποιηθούν για 50η συνεχή φορά. 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Ο Μουλόπουλος ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας. Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα τον ανακήρυξε επίτιμο Διδάκτορα  των Επιστημών, ενώ η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Γαλλική Καρδιολογική Εταιρεία επίτιμο μέλος τους. Το δημοφιλές και άρτιο σύγγραμμα του "Θεραπευτική Εσωτερικών Νόσων" κυκλοφόρησε το 2017 σε δέκατη έκδοση. Ο Μουλόπουλος, γνωστός διεθνώς για το έργο του, ενέπνευσε εκατοντάδες ιατρούς και διαμόρφωσε την έρευνα στην Καρδιολογία στην Ελλάδα.

Ακολουθεί σύνδεσμος από την τελευταία συνέντευξη του Σπυρίδωνα Μουλόπουλου στην Καθημερινή στις 18/08/2024.

Δείτε εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλτσα
Αλτσχάιμερ: Πώς η αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη νόσο
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνει έναν άλλο δείκτη, πιο ακριβή για την υγεία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένου: την ταχύτητα...
Αλτσχάιμερ: Πώς η αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη νόσο
happines_k.jpg
Tι σημαίνει το να είσαι «ντελουλού»;
Η έκφραση αρχικά περιστρεφόταν γύρω από το κομμάτι των ερωτικών σχέσεων και γύρω από την ισχυρή πεποίθηση ότι κάποιος ενδιαφέρεται για σένα, ακόμη κι...
Tι σημαίνει το να είσαι «ντελουλού»;