Thumbnail
Πρεμιέρα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Από την περασμένη Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς και ξένα ΑΕΙ που επιθυμούν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα (νόμος 5094/2024).

Στο τέλος της Άνοιξης θα ανακοινωθούν ποια Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από  Σεπτέμβριο, δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον Σκαϊ.

Ο υπουργός ανέφερε από τις 2 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε καμία αίτηση ενδιαφερομένων για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Ωστόσο διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αιτήσεις από σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή αναμένεται να γίνει από την Κύπρο, με δύο πανεπιστήμια να έχουν ήδη ετοιμάσει τους φακέλους τους. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Hellenic Healthcare Group, σχεδιάζει να εστιάσει στις επιστήμες υγείας μέσω του νέου του παραρτήματος στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προγραμματίζει τη δημιουργία σχολών ιατρικής και νομικής.

Το τοπίο των κολεγίων

Από τα 33 ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, μόλις εννέα έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αναβάθμιση σε πανεπιστημιακά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Aegean College και το The American College of Greece-Deree. Τα περισσότερα προσανατολίζονται στη διατήρηση των υπαρχόντων αντικειμένων σπουδών τους, με μερικές προσθήκες που δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος αίτησης (600.000 ευρώ) και οι αυστηρές απαιτήσεις του νόμου, όπως η ανάγκη για διδακτορικό στο 90% του διδακτικού προσωπικού, έχουν οδηγήσει αρκετά κολέγια να επανεξετάσουν τις κινήσεις τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη καταθέσει προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. 

Η μεγάλη δεξαμενή του ακαδημαϊκού προσωπικού

Μια σημαντική πτυχή της μετάβασης είναι η στελέχωση των νέων πανεπιστημίων. Τα μη κρατικά ΑΕΙ έχουν ήδη στραφεί σε ομότιμους καθηγητές και νέους διδάκτορες, οι οποίοι αποτελούν τη "δεξαμενή" εξειδικευμένων επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι 18.000 διδάκτορες που αποκτήθηκαν στη δεκαετία 2010-2019 αποτελούν μια πολύτιμη πηγή, καθώς πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν λόγω κρίσης ή ετεροαπασχολούνται.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάσχα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Θα περιλαμβάνει αρνί,  κατσίκι,  τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Ευρώπη
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Απριλίου 2025 στις 12:00 το μεσημέρι,...
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ
πλημμύρα
Kακοκαιρία: Πλημμύρισε σχολείο στη Θεσσαλονίκη- Κλειστές επαρχιακές οδοί σε Χαλκιδική και Βέροια
Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις επικίνδυνες...
Kακοκαιρία: Πλημμύρισε σχολείο στη Θεσσαλονίκη- Κλειστές επαρχιακές οδοί σε Χαλκιδική και Βέροια