PIERRAKAKIS
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 παραμένει επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε πέρα από την εγκατάσταση παραρτημάτων να επιτρέπουμε και τη σύσταση νέων πανεπιστημίων, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του, σήμερα, στην Απογευματινή της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά, ανάμεσα σε άλλα, στα θέματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και τις συμπράξεις δημόσιων Πανεπιστημίων με ξένα Ιδρύματα.

Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας κινείται σε τρεις άξονες. 

Ο ένας είναι η διεθνοποίηση του δημόσιου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσηςμέσα από τη συνεργασία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. 

Και ο τρίτος είναι η δυνατότητα ξένων φοιτητών να πραγματοποιούν σύντομες περιόδους σπουδών – ενός ή δύο εξαμήνων στην Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη

pierrakakis

Έχετε μιλήσει για το στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε διεθνή κόμβο εκπαίδευσης. Πώς θα το επιτύχετε;

Η διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί κεντρικό μας στόχο. Βλέπουμε παραδείγματα γειτονικών μας χωρών, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν δημιουργήσει ισχυρά περιφερειακά κέντρα εκπαίδευσης. Αυτό εμείς έως τώρα δεν το έχουμε καταφέρει και ήρθε η ώρα να το κατακτήσουμε, γιατί διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στα δημόσια Πανεπιστήμιά μας, αλλά και μια εξαιρετικά δυναμική ακαδημαϊκή διασπορά. Για να το πετύχουμε κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ο ένας είναι η διεθνοποίηση του δημόσιου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από τη συνεργασία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια για τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που θα πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Ο δεύτερος είναι τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Και ο τρίτος είναι η δυνατότητα ξένων φοιτητών να πραγματοποιούν σύντομες περιόδους σπουδών – ενός ή δύο εξαμήνων στην Ελλάδα.

Πότε θα λειτουργήσουν τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια; Υπάρχει αισιοδοξία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Ο νόμος που ψηφίσαμε πέρυσι τον Μάρτιο προέβλεπε εξαρχής ότι η λειτουργία των παραρτημάτων θα δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025. Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η υποβολή των σχετικών αιτήσεων και θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους – σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που θέσαμε στο νόμο – από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Την άνοιξη θα ανακοινώσουμε τα παραρτήματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Αυτή η μεταρρύθμιση βεβαίως δεν θα κριθεί σε μια χρονιά. Χρειάζεται ένα διάστημα, ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 παραμένει επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε πέρα από την εγκατάσταση παραρτημάτων να επιτρέπουμε και τη σύσταση νέων πανεπιστημίων, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Επενδύουμε στο άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι θα μπορεί η Παιδεία να επιτελεί πλήρως τον ρόλο της ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε αυτά, στον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα χρόνο.

Ποιες συμπράξεις δημόσιων Πανεπιστημίων με ξένα Ιδρύματα μπορείτε να μας αναγγείλετε; Έχετε συνεργασίες με άλλες χώρες;

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας περισσότερες από 100 προτάσεις συνεργασίας που έχουν υποβάλει και τα 24 δημόσια Πανεπιστήμιά μας. Οι προτάσεις αυτές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες στο σύνολό τους, ενώ πολλές περιλαμβάνουν σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Yale ή το Πανεπιστήμιο της California. Σύντομα θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις και θα επικεντρωθούμε σε αυτά τα προγράμματα, γιατί αυτή η όσμωση και η εξωστρέφεια θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα δημόσια ΑΕΙ. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε αρχικά κατευθύνει για τη στήριξη αυτών των κοινών προγραμμάτων 62 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα