απθ
Το Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Ν. Κωνσταντινίδης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

  • Έναρξη - Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Καθηγητή Απόστολο Φ. Κραλίδη
  • Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα
  • Έπαινος του τιμωμένου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Σουλτάνα Λάμπρου
  • Τελετή Αναγόρευσης
  • Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Καθηγητή Απόστολο Φ. Κραλίδη
  • Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα
  • Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Η σύζευξη της ελληνικής και βυζαντινής παιδείας και η κρίση των ανθρωπιστικών σπουδών στην εποχή μας»

Η Τελετή θα ξεκινήσει με βυζαντινούς ύμνους από τη Βυζαντινή Χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ «Τρεις Ιεράρχες».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Γεννήθηκε στην Κύπρο (30-12-1949), σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1969-1973) και είναι Αριστούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1975-1979), με επόπτες Καθηγητές τους αείμνηστους Donald M. Nicol, Robert Browning και Julian Chrysostomides. Η διατριβή του, για τὴν Ἀνώτερη ἐκπαίδευση στὸ Βυζάντιο, εκδόθηκε από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου (1982), στο οποίο και εργάστηκε ως ερευνητής (1980-1982).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1982-2016, από το 1995 κατείχε τη θέση Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας). Το 1992 εξελέγη Καθηγητής Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και δίδαξε επί διετία (1992-1994).

Υπήρξε κατ’ επανάληψη εταίρος (Fellow) του Dumbarton Oaks (Harvard University), 1981, 1988, 1990, 1996, 1999, 2020, καθώς και του Max-Planck Institut für europäische Rechtsgeschichte που εδρεύει στη Φρανκφούρτη (1987). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (2003-2004), και έλαβε μέρος κατ’ επανάληψη ως εξωτερικός κριτής (external examiner) σε διδακτορικές διατριβές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου, Belfast και Βαρσοβίας.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus δίδαξε, επίσης, κατ᾽ επανάληψη στα Πανεπιστήμια Βιέννης, Λονδίνου και Κύπρου. Συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για την αξιολόγηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ.ά.

Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο (12 βιβλία και 87 άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή Συνέδρια και Διεθνή Περιοδικά, τιμητικούς τόμους, συλλογικούς τόμους, καθώς και 12 βιβλιοκρισίες, πέντε Εισαγωγικά κεφάλαια σε διδακτορικές διατριβές κ.ά., στους τομείς των Βυζαντινών σπουδών, της Ελληνικής Παλαιογραφίας και Κωδικολογίας, της Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Μεσαιωνικής Κύπρου, της βυζαντινής εκπαίδευσης, της διάσωσης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας κατά τη βυζαντινή περίοδο, της βυζαντινής αγιολογίας και πατερικών σπουδών, της λογιοσύνης και Παλαιογραφίας της Ηπείρου. Επιμελήθηκε την έκδοση δέκα βιβλίων Πρακτικών Συνεδρίων, και τιμητικών τόμων. Έδωσε διαλέξεις σε πολλά Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια και συμμετείχε σε δεκάδες Διεθνή Συνέδρια σε πολλές χώρες του κόσμου. Επόπτευσε είκοσι μεταπτυχιακούς φοιτητές σε επίπεδο Master’s (M.A.), και δέκα διδακτορικές διατριβές. Μαθητές του διδάσκουν σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά Πανεπιστήμια, ή εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Μετά την αφυπηρέτησή του ομότεχνοι και φοιτητές του αφιέρωσαν δύο τιμητικούς τόμους.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης είναι συγγραφέας 120 περίπου μελετών στην ελληνική, αγγλική και σε άλλες γλώσσες, που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην επιστήμη που θεραπεύει. Από τις μελέτες του, ξεχωρίζει ο ογκώδης τόμος που συνέγραψε μαζί με τον δάσκαλό του R. Browning: «Dated Greek Manuscripts from Cyprus to the year 1570», Washington D.C.-Nicosia, 1993. Η επιστημονική κατάθεση του Κώστα Κωνσταντινίδη επικεντρώνεται στο αντικείμενο της Βυζαντινής Γραμματείας, που συχνά συμπλέκεται με την Πατερική Γραμματεία και την Αγιολογία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

santorini
Νέα έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για Σαντορίνη-Αμοργό: Πιθανότητα για έντονες κατολισθήσεις σε ισχυρότερο σεισμό
Οι κατολισθήσεις αποτελούν σοβαρή απειλή για τις υποδομές, τις κρίσιμες εγκαταστάσεις, τα δίκτυα, την ανθρώπινη ζωή και την τοπική οικονομία,...
Νέα έκτακτη ανακοίνωση ΕΚΠΑ για Σαντορίνη-Αμοργό: Πιθανότητα για έντονες κατολισθήσεις σε ισχυρότερο σεισμό
ανθρακούχο νερό
«Σάλος» γύρω από τα εμφιαλωμένα νερά – Περιέχουν μικροπλαστικά που συνδέονται με τον καρκίνο
Αντιδράσεις προκαλεί η ανακάλυψη ότι το δημοφιλές εμφιαλωμένο νερό πηγής περιέχει μικροπλαστικά
«Σάλος» γύρω από τα εμφιαλωμένα νερά – Περιέχουν μικροπλαστικά που συνδέονται με τον καρκίνο
epistimones
Προκηρύχθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων 2025
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής καθώς και τα γραπτά δοκίμια μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έως...
Προκηρύχθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων 2025