Σήμερα εκτός απροόπτου, το Γαλλικό πανεπιστήμιο που σκοπεύει να ιδρύσει μη κρατικό παράρτημα στην Ελλάδα, το Sorbonne Paris Nord (για το οποίο γράψαμε αναλυτικά χτες) καταθέτει την πρώτη αίτηση αδειοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του -πιθανότατα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα ιδρύματα του εξωτερικού το επόμενο διαστημα, γι αυτό και είναι χρήσιμο να δει κανείς τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι αιτήσεις που θα κατατεθούν, αλλά και με ποιον τρόπο σχεδιάζεται να αξιολογηθούν.
Ηδη, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ κ.Περικλής Μήτκας, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο alfavita.gr εξήγησε ότι η ΕΘΑΑΕ, στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας και κατά το μέρος που αφορά πρωτίστως την ακαδημαϊκή λειτουργία του ΝΠΠΕ, έχει ετοιμάσει το απαιτούμενο υπόδειγμα υποβολής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών ώστε να γίνει σωστά ο έλεγχος των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται από κάθε υποψήφιο ίδρυμα. Ο φάκελος με την τεκμηρίωση της αίτησης θα εξετάζεται από τριμελή ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που μπορεί να απαρτίζεται από ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ και δύο Καθηγητές εγνωσμένου κύρους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με εμπειρία και στη διοίκηση ακαδημαϊκών μονάδων. Η διαδικασία αξιολόγησης θα περιλαμβάνει επίσης και επιτόπια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος ΝΠΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ελληνική νομοθεσία εξάλλου, κάθε νέο πρόγραμμα σπουδών (ΠΣ) πρέπει επίσης και να πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Πρόκειται για διαφορετική διαδικασία από εκείνη της χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, επομένως αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση λειτουργίας των παραρτημάτων ΝΠΠΕ. Θα εφαρμοστούν τα ίδια πρότυπα και η ίδια διαδικασία για αρχική πιστοποίηση όπως ισχύει για τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία διασφάλισης ποιότητας που πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα, προκαθορισμένα, διεθνώς αποδεκτά και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, εναρμονισμένα με τις Αρχές και Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015). Η πιστοποίηση διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει ένα ίδρυμα πληροί όλες τις τυπικές προδιαγραφές που προβλέπονται από το πρότυπο της ΕΘΑΑΕ και το οικείο Ίδρυμα, αλλά και ότι οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες των αποφοίτων του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών αντιστοιχούν στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και ακαδημαϊκά προσόντα. Όλα τα πρότυπα για την πιστοποίηση της ποιότητας των σπουδών είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΑΕ.
Η διαδικασία αναλυτικά
Αρχικά, το ενδιαφερόμενο ίδρυμα πρέπει να κάνει αίτηση αδειοδότησης για το παράρτημά του, όπως αυτή που καταθέσει σήμερα το Sorbonne Paris Nord.
Το παράρτημα Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) είναι νομικό πρόσωπο ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης. Συνδέεται απευθείας με το μητρικό ίδρυμα και αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του μητρικού ιδρύματος ή την εκπαιδευτική συμφωνία.
Το μητρικό ίδρυμα οφείλει να ελέγχει το όργανο διοίκησης του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε και να εγγυάται την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων. Επίσης το μητρικό ίδρυμα ελέγχει το παράρτημα - Ν.Π.Π.Ε. μέσω α) συμμετοχής του με απόλυτη πλειοψηφία στο κεφάλαιο και στα όργανα διοίκησης του παραρτήματος - Ν.Π.Π.Ε. ή β) εκπαιδευτικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Η περιγραφή του μητρικού ιδρύματος το οποίο μπορεί να είναι κρατικό ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο εδρεύει και λειτουργεί σε χώρα άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας. Το μητρικό ίδρυμα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα του, να παρέχει αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, να χορηγεί αντίστοιχους τίτλους σπουδών και να περιλαμβάνεται στο εθνικό μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
-Η επωνυμία του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την επωνυμία του μητρικού ιδρύματος, και υποχρεωτικά τις λέξεις «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» ή το αρκτικόλεξο «Ν.Π.Π.Ε.». Η επωνυμία μπορεί να αποδίδεται ολόκληρη ή εν μέρει με λατινικούς χαρακτήρες. Ο όρος «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - Ν.Π.Π.Ε.» αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα ως «University Legal Entity – U.L.E.».
-Η έδρα του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. σε συγκεκριμένο δήμο στην Ελλάδα.
-Το κεφάλαιο του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. σε ευρώ και η τυχόν συμμετοχή του καθενός συμμετέχοντος επί του κεφαλαίου.
-Ο αριθμός των Σχολών και ο αριθμός των Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) κάθε Σχολής.
-Τα προσφερόμενα αναγνωρισμένα από το μητρικό ίδρυμα προγράμματα σπουδών.
-Η σχέση του μητρικού ιδρύματος με το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. και ο τρόπος ελέγχου του.
-Η εκπαιδευτική συμφωνία μεταξύ μητρικού ιδρύματος και παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., που εξασφαλίζει πλήρως την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του παραρτήματος μέσω συνεχούς και ενδελεχούς ελέγχου επί της λειτουργίας του.
Η αποστολή και η στρατηγική
Βασική αποστολή του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. είναι να προσφέρει υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, να οργανώνει και να παρέχει προγράμματα σπουδών τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, να εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, να αναπτύσσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των φοιτητών και να διεξάγει καινοτόμο έρευνα, να προωθεί τη συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής, με δημόσιους, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με παραγωγικούς και με ιδιωτικούς φορείς, να αναπτύσσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις στην ημεδαπή και αλλοδαπή για την προαγωγή της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Η στρατηγική του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση και την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να έχει σχεδιάσει στρατηγική, η οποία συνδέεται και προωθεί την εθνική στρατηγική Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτής περιλαμβάνεται και η στρατηγική διασφάλισης ποιότητας. Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας αποτελεί βασικό κείμενο , το οποίο θέτει τις αρχές της συνεχούς βελτίωσης του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποιότητας σύμφωνα με την οποία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο εσωτερικό του παραρτήματος αναλαμβάνουν ευθύνη για την ποιότητα και συμμετέχουν στη διασφάλισή της.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Το στρατηγικό σχέδιο του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
-Η τεκμηρίωση της συμβατότητας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. με το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση.
-Η προστιθέμενη αξία για την ανώτατη εκπαίδευση από την εγκατάσταση και λειτουργία του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. και από την εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης προγραμμάτων σπουδών.
-Η στρατηγική διασφάλισης ποιότητας στο παράρτημα Ν.Π.Π.Ε., η πολιτική και η σχετική στοχοθεσία.
-Η λειτουργία της διοίκησης. Ο σκοπός και η αποστολή του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., τα όργανα διοίκησης, η σύγκληση, συγκρότηση, λειτουργία και οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης καθώς η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
-Το οργανόγραμμα των μονάδων και διοικητικών υπηρεσιών του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. και ο νόμιμος εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) έναντι των διοικητικών και δικαστικών αρχών.
Τουλάχιστον 3 σχολές -εκτός αν βρίσκεται στην παγκόσμια 20άδα
Κάθε παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις (3) Σχολές, με ένα (1) τουλάχιστον πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία. Εξαιρετικά, και εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες είκοσι (20) θέσεις σε διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων, το παράρτημα - Ν.Π.Π.Ε. δύναται να αποτελείται από μία (1) κατ’ ελάχιστον Σχολή με ένα (1) τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών.
Στη δεύτερη περίπτωση, η διεθνής κατάταξη του μητρικού ιδρύματος πρέπει να εδράζεται σε κριτήρια όπως η ακαδημαϊκή φήμη, η έρευνα, οι δημοσιεύσεις, οι αναφορές, η ποιότητα διδασκαλίας και η απασχολησιμότητα των αποφοίτων και να αποτυπώνεται σε δείκτες και εκθέσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων : Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE) και Academic Ranking of World Universities (ARWU).
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Η δομή των ακαδημαϊκών μονάδων του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
-Οι θέσεις που καταλαμβάνουν στις παραπάνω διεθνείς κατατάξεις το μητρικό ίδρυμα και οι σχολές του.
Θα χορηγούται τίτλοι σπουδών του μητρικού ιδρύματος.
Κατά το σχεδιασμό της διάρθρωσης των Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΣ) πρέπει να προσδιορίζονται η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός τους, οι στόχοι, τα γνωστικά αντικείμενα, η δομή και η οργάνωσή τους, η μαθησιακή διαδικασία, τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα επαγγελματικά προσόντα σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επίσης ο σχεδιασμός των προγραμμάτων σπουδών πρέπει να λαμβάνει υπόψη, την ανάγκη ενεργού συμμετοχής των φοιτητών, τη δυνατότητα παροχής ευκαιριών εργασιακής εμπειρίας στους φοιτητές και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα. Μετά την αδειοδότηση του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε., κάθε πρόγραμμα σπουδών του θα πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΘ.Α.Α.Ε. πριν από την έναρξη λειτουργίας του. Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. μέσω των ΠΣ, χορηγεί στους αποφοίτους του τίτλο σπουδών του μητρικού ιδρύματος.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Τα προσφερόμενα ΠΣ με τον πλήρη φάκελο διάρθρωσης και οργάνωσής τους, τα οποία οδηγούν στην απονομή του αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Τα ΠΣ του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. υπό τη μορφή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας ή με συνδυασμό των μεθόδων αυτών ή άλλων διασυνοριακών μεθόδων προσφοράς εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν αναγνωρισθεί από το μητρικό ίδρυμα, και αφού πιστοποιηθούν από την ΕΘ.Α.Α.Ε., να έχουν καταχωρισθεί ως εγκεκριμένα στο αντίστοιχο εθνικό μητρώο από την ΕΘ.Α.Α.Ε. ώστε να οδηγούν στη χορήγηση αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών.
-Τα κριτήρια επιλογής και εισαγωγής υποψηφίων φοιτητών, αξιολόγησης και αποφοίτησης, που εφαρμόζονται από το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε.
-Η διάρκεια σπουδών των προσφερόμενων ΠΣ.
-Το ύψος των διδάκτρων και κάθε άλλη οικονομική επιβάρυνση που προβλέπεται για κάθε φοιτητή κατά τη διάρκεια του προγράμματος των σπουδών καθώς και το ποσό και ποσοστό των υποτροφιών.
-Τα προσφερόμενα μαθήματα ανά ΠΣ και ανά έτος.
-Ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά γνωστικό αντικείμενο κατ’ έτος έως την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.
-Tα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φοιτητών.
-Ο αριθμός των φοιτητών που δύνανται να φοιτήσουν.
Το προσωπικό
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να διαθέτει εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι ακαδημαϊκές μονάδες έχουν πρωταρχική ευθύνη για το επίπεδο του διδακτικού τους προσωπικού και οφείλουν να του παρέχουν το υποστηρικτικό εκείνο περιβάλλον που θα του επιτρέψει να αναπτύσσει ικανοποιητικά την επιστημονική του δραστηριότητα. Ειδικότερα, το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. θα πρέπει να οργανώνει και να ακολουθεί σαφείς, διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, να προσφέρει ευκαιρίες και να προωθεί την επαγγελματική εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού, να ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, έτσι ώστε να ενισχύεται η σύνδεση εκπαίδευσης – έρευνας, να εφαρμόζει διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας του διδακτικού προσωπικού και να εφαρμόζει πολιτικές προσέλκυσης μελών ακαδημαϊκού προσωπικού υψηλού επιπέδου.
Επίσης, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, πρέπει να εξασφαλίζει τη διοικητική και γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των χώρων, καθώς και ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Αναλυτικά στοιχεία για το διδακτικό προσωπικό.
-Αναλυτικά στοιχεία για το διοικητικό προσωπικό.
-Αναλυτικά στοιχεία για το τεχνικό προσωπικό.
Υποδομές και υπηρεσίες
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. θα πρέπει να διαθέτει επαρκείς υποδομές για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, να διαθέτει λειτουργικές αίθουσες και βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα παραπάνω πρέπει να εφαρμόζονται τόσο στα τυχόν αυτοτελή κτίρια που υπάρχουν σε άλλη πόλη εκτός της περιφερειακής ενότητας της έδρας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. όσο και στα δευτερογενή μη αυτοτελή κτίρια εντός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων, στις οποίες διαθέτει αυτοτελή εγκατάσταση.
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να διαθέτει επαρκείς πόρους και μέσα, σε προγραμματισμένη και μακροχρόνια βάση, προκειμένου να υποστηριχθεί η μάθηση και η εν γένει ακαδημαϊκή δραστηριότητα καθώς και να διαθέτει τις απαραίτητες υποστηρικτικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες (γραφείο φοιτητικής μέριμνας, σίτιση, στέγαση/φοιτητικές εστίες, ιατρικές υπηρεσίες, ασφάλιση, οικονομική υποστήριξη, υπηρεσίες διεθνούς κινητικότητας, μαθήματα ξένων γλωσσών, πρακτική άσκηση, υποδομές άθλησης και ψυχαγωγίας κ.λπ.). Για τη διάθεση και κατανομή των πόρων λαμβάνονται υπ’ όψη οι ανάγκες του συνόλου των φοιτητών (π.χ. πλήρους ή μερικής απασχόλησης, εργαζόμενοι, διεθνείς φοιτητές και φοιτητές με αναπηρίες). Επίσης κάθε Ν.Π.Π.Ε. αναπτύσσει και λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο να μπορεί να διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Η επάρκεια και ο τρόπος λειτουργίας των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών σε διδασκαλία, μελέτη, έρευνα και κάθε άλλη ακαδημαϊκή δραστηριότητα.
-Η επάρκεια σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
Μελέτη βιωσιμότητας
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να διαθέτει επαρκείς πόρους και μέσα, σε προγραμματισμένη και μακροχρόνια βάση, προκειμένου να υποστηριχθεί η μάθηση και η εν γένει ακαδημαϊκή δραστηριότητα, ώστε να προσφέρει στους φοιτητές το βέλτιστο δυνατό επίπεδο σπουδών.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Θεμελίωση της βιωσιμότητας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
-Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής σταθερότητας και της λειτουργικής βιωσιμότητας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. και η καταγραφή αναλυτικά όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του παραρτήματος, όπως κτίρια, εξοπλισμός και άλλα πάγια στοιχεία. Επιπλέον, πρέπει να εξετάζονται οι υπάρχουσες υποδομές και οι διαθέσιμοι πόροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης με την υπογραφή ορκωτών ελεγκτών/λογιστών, οι οποίοι εγγυώνται την ακρίβεια και την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων με κύριο στόχο να εξασφαλιστεί ότι το παράρτημα μπορεί να διατηρήσει τη λειτουργία του μακροπρόθεσμα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, ενώ οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες σε πόρους καλύπτονται επαρκώς. Ένα σωστά δομημένο οικονομικό σχέδιο είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. θα είναι βιώσιμο και σταθερό.
-Οι πηγές χρηματοδότησης με εκτίμηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του παραρτήματος. Αυτοί οι πόροι μπορεί να προέρχονται είτε από δημόσιες είτε από ιδιωτικές πηγές, όπως η κρατική χρηματοδότηση, δωρεές και χορηγίες από ιδιωτικούς φορείς ή οργανισμούς. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη εισφορές σε χρήμα ή υπηρεσίες, καθώς και κινητή ή ακίνητη περιουσία που μπορεί να προκύπτει από ιδιωτικά χρηματοδοτικά εργαλεία ή επενδύσεις, η δυνατότητα λήψης δανείων ή άλλων μορφών χρηματοδότησης από τραπεζικούς ή επενδυτικούς μηχανισμούς. Ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της επιτυχούς λειτουργίας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
Ερευνητική δραστηριότητα
Το παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. οφείλει να αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα, η οποία συσχετίζεται ιδίως με τα εγκεκριμένα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και με τα αντίστοιχα προγράμματα του μητρικού ιδρύματος. Σε αυτό το πλαίσιο στο παράρτημα Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να λειτουργεί Επιτροπή Έρευνας με αποστολή την ανάπτυξη της έρευνας, την προαγωγή της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, τη διασφάλιση αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας, καθώς και τη διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Ειδικότερα, στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται:
-Η ερευνητική δραστηριότητα του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
-Η αποστολή, η λειτουργία και οι δραστηριότητες της Επιτροπής Έρευνας του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
Επιτροπές αξιολόγησης
Αφού γίνουν όλα αυτά, συστήνονται και συγκροτούνται τριμελείς ειδικές επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες αποτελούνται από εμπειρογνώμονες. Μέλη της ειδικής επιτροπής μπορεί να είναι ένα (1) μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε. και δύο (2) εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, Καθηγητές πρώτης βαθμίδας σε πανεπιστημιακά ιδρύ- ματα του εξωτερικού, με εμπειρία στη διοίκηση ακαδημαϊκών μονάδων.
Η ειδική επιτροπή έχει αρμοδιότητα διενέργειας επιτόπιων επισκέψεων για την επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου, που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητι- σμού. Η επιτόπια επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε.
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης συντάσσει και υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης της αίτησης στο Ανώ- τατο Συμβούλιο της ΕΘ.Α.Α.Ε για παροχή σύμφωνης γνώμης.
Τα Κριτήρια αξιολόγησης της αίτησης
Μετά την περάτωση των ενεργειών η ΕΘ.Α.Α.Ε. χορηγεί σύμφωνη γνώμη σχετικά με:
α) Τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 137 του ν. 5094/2024, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, μετά τον έλεγχο των στοιχείων του άρθρου 138 του ίδιου νόμου, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις και τα στοιχεία που θα συμπληρώνονται από τον αιτούντα και περιλαμβάνονται αναλυτικά στο έγγραφό της με τίτλο
«Αίτηση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. - Υποφάκελος 2»
β) Τη συμβατότητα του υπό αδειοδότηση παραρτήματος Ν.Π.Π.Ε. με το πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση.
γ) Τη συνεισφορά του υπό αδειοδότηση παραρτηματος Ν.Π.Π.Ε. στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΘ.Α.Α.Ε. λαμβάνει υπόψη τον αριθμό, το είδος και τα χαρακτηριστικά των παραρτημάτων Ν.Π.Π.Ε., για τα οποία ζητείται αδειοδότηση, καθώς και τα αντίστοιχα δεδομένα των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ιδίως όσων εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής, εξαιρουμένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, καθώς και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΕΘ.Α.Α.Ε. κατόπιν ολοκλήρωσης της ως άνω διαδικασίας διαβιβάζει στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού τη σύμφωνη γνώμη της ως προς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ΝΠΠΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ