Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την υποβολή της πρώτης αίτησης για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, με την προσδοκία της δημιουργίας παραρτήματος του γαλλικού πανεπιστημίου Université Sorbonne Paris Nord. Παράλληλα, η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα έχει κορυφωθεί, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατήγγειλε την προσπάθεια ίδρυσης του «Γαλλικού Πανεπιστημίου της Ελλάδας», επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα δεν είναι το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, αλλά το Université Paris 13, το οποίο άλλαξε όνομα το 2019 με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς του.
Η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη ήρθε σε αντίθεση με τις κυβερνητικές δηλώσεις του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ως μία επιχείρηση δυσφήμισης κάθε επένδυσης στην ελληνική παιδεία. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ίδρυση του παραρτήματος ως μια στρατηγική επένδυση για το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς νέων ευκαιριών και της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής δραστηριότητας, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή campus και 7 εκατομμύρια ευρώ για υποτροφίες.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την «πραγματική» Σορβόννη και την θέση του Université Sorbonne Paris Nord στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία κατατάσσεται σημαντικά χαμηλότερα από ελληνικά πανεπιστήμια όπως το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, εντάσσεται στο πλαίσιο της έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της στον τομέα της παιδείας. Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται ακόμη αναφορές από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι οποίες καταγράφουν προβλήματα υποδομών και χρηματοδότησης του πανεπιστημίου.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αρνούνται τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το Université Sorbonne Paris Nord είναι ένα από τα 13 αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, το οποίο ευρέως αναγνωρίζεται ως Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επένδυση στην παιδεία αποτελεί έναν τρόπο να δοθεί ώθηση στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ανάπτυξη του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στη χώρα.
Η επικείμενη αίτηση για ίδρυση παραρτήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου της Ελλάδας προκαλεί περαιτέρω συζητήσεις γύρω από την κατάσταση των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αντίθεση που εκδηλώνεται από το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων, αναδεικνύοντας τις πολιτικές διαφορές σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στον τομέα της παιδείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση