Αλλαγές σε τρία καίρια μέτωπα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, με τη συμμετοχή της νέας Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη. Πρόκειται για τη μείωση των διαγραφών φοιτητών, την αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (νόμος Κεραμέως) και την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού «χωροταξικού» σχεδιασμού με πιθανές συγχωνεύσεις Τμημάτων.
Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί 6-9 Μαΐου, πιθανότατα στη Χαλκιδική, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα διεξαχθεί υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή
Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ αναμένεται να ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας την αναθεώρηση της διάταξης για τις οριζόντιες διαγραφές φοιτητών, που εφαρμόστηκε με βάση τον νόμο Κεραμέως. Η πρόταση στοχεύει στην αποτροπή της αυτόματης διαγραφής όσων φοιτητών προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δίνοντας ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία.
Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αφορά φοιτητές που εργάζονται, αντιμετωπίζουν οικονομικά ή προσωπικά προβλήματα, ή φοιτούν σε Τμήματα με χαμηλή διαθεσιμότητα μαθημάτων.
Η στάση της Σοφίας Ζαχαράκη αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η νέα ηγεσία καλείται να διαχειριστεί ένα μεταβατικό αλλά κρίσιμο στάδιο για τα Πανεπιστήμια.
Νόμος Κεραμέως: Νέος γύρος αποδόμησης
Παρότι ο νόμος-πλαίσιο της Νίκης Κεραμέως έχει ήδη υποστεί δεκάδες τροποποιήσεις, οι Πρυτάνεις ζητούν περαιτέρω «ξήλωμα» σε βασικά σημεία που – όπως υποστηρίζουν – δημιουργούν δυσλειτουργίες, ιδίως στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων και στην εκλογή των διοικητικών οργάνων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της Συνόδου, κ. Στυλιανός Κατρανίδης, τόνισε στο alfavita.gr την ανάγκη για:
Ενίσχυση προσωπικού και υποδομών,
Απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών,
Αλλαγές στο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ,
Επανεξέταση της εμπειρίας από τον τελευταίο νόμο, που κατά κοινή ομολογία κρίνεται αρνητική.
Νέος χάρτης ΑΕΙ: Συγχωνεύσεις Τμημάτων και στρατηγικός σχεδιασμός
Η υπουργός Παιδείας φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα θα θέσει επί τάπητος τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις Τμημάτων.
Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, Περικλής Μήτκας, ξεκαθαρίζει πως οι συγχωνεύσεις θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια απόδοσης και αξιολόγησης των Τμημάτων. Επισημαίνει ότι:
«Στόχος δεν είναι η υπερσυγκέντρωση σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά η αντιμετώπιση της κατακερματισμένης προσφοράς σπουδών».
Ο στρατηγικός σχεδιασμός, σύμφωνα με την ΕΘΑΑΕ, θα πρέπει να στηρίζεται:
Στην ελκυστικότητα και αποδοτικότητα των Τμημάτων,
Στη συνοχή και τον εκσυγχρονισμό των σπουδών,
Στην ανταγωνιστικότητα και σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Τι είχε προηγηθεί
Στην τελευταία Σύνοδο (Δεκέμβριος 2023), ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ζητήσει προτάσεις θεσμικών αλλαγών από τα ΑΕΙ, χωρίς να τίθεται τότε θέμα συγχωνεύσεων. Αντιθέτως, οι Πρυτάνεις είχαν επικεντρωθεί σε:
Νέες ιδρύσεις Τμημάτων,
Βελτίωση όρων για τους «λιμνάζοντες»,
Οικονομική στήριξη των Πανεπιστημίων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ