Με μια φιλόδοξη δέσμευση 10.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών ετησίως έως το 2027, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο στελέχωσης των σχολείων της χώρας. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα αντιστραφεί το ποσοστό µόνιµων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε οι τελευταίοι να καλύπτουν µόνο έκτακτες ανάγκες.
Αυτό διαρρέεται στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας —υπό τη νέα υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Κατσαρό— φαίνεται να έχει θέσει ως προτεραιότητα μια δομική μεταρρύθμιση και όχι μια προσωρινή λύση. Το γεγονός ότι οι διορισμοί εντάσσονται σε ένα πολυετές και διακομματικά χρήσιμο σχέδιο, αποτελεί ενδεχομένως μια στροφή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην Εκπαίδευση.
Για φέτος την απόφαση είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, με την ιδιότητά του ως υπουργού Παιδείας και κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου στη Σοφία Ζαχαράκη, ενώ για το θέμα ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη τους εκπροσώπους εκπαιδευτικών συλλόγων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Κατσαρός.
Έτος | Αριθμός Μόνιμων Διορισμών |
|
2025 | 10.000 (στόχος) | |
2026 | 10.000 (στόχος) | |
2027 | 10.000 στόχος) |
|
Σύνολο | 30.000 |
Η σταδιακή μείωση των αναπληρωτών
Το νέο μοντέλο στοχεύει στη μείωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από 50.000 σε 25.000 έως το 2026. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που υπόσχεται να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό και λιγότερο ευάλωτο εργασιακό πλαίσιο για τους εκπαιδευτικούς.
«Όπως μας έχει μεταφερθεί, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη μείωση σε 25.000 των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από 50.000 έως την ερχόμενη διετία»
«Χάρτης Εκπαιδευτικών Αναγκών»: Νέο σύστημα για στοχευμένες προσλήψεις
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, το υπουργείο εφαρμόζει για πρώτη φορά έναν ψηφιακό χάρτη αναγκών ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο οποίος θα διαχωρίζει τις λειτουργικές από τις μόνιμες ανάγκες, βάζοντας τέλος στις γενικευμένες ή αυθαίρετες εκτιμήσεις.
Για τον σκοπό αυτόν έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Παιδείας ένας νέος τρόπος καταγραφής των θέσεων των εκπαιδευτικών και των κενών, προκειμένου να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ λειτουργικών και μόνιμων αναγκών. Όπως λένε οι αρμόδιοι, θα δημιουργηθεί ένας «χάρτης» των εκπαιδευτικών αναγκών σε όλη τη χώρα, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε να πηγαίνει σε κάθε σχολείο ο συγκεκριμένος αριθμός εκπαιδευτικών που είναι αναγκαίος για να καλυφθούν όλα τα μαθήματα
«Η ορθή καταγραφή των αναγκών είναι προϋπόθεση για μια δίκαιη και αποδοτική κατανομή προσωπικού», τονίζουν στελέχη του ΥΠΑΙΘ.
Πώς θα γίνουν οι διορισμοί
Οι διορισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσω πινάκων κατάταξης του ΑΣΕΠ και θα αφορούν:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά)
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια)
Ειδική Αγωγή
Φέτος, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στην Ειδική Αγωγή και τη Δευτεροβάθμια.
Μέσω του ΑΣΕΠ ο διορισμός των μόνιμων εκπαιδευτικών
Το πρόγραμμα για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών με ταυτόχρονο περιορισμό των θέσεων αναπληρωτών που προωθεί η κυβέρνηση έχει ως στόχο τη μείωση στο 50% του αριθμού των αναπληρωτών έως το τέλος της ερχόμενης διετίας, καθώς αποτελεί προτεραιότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών με ταυτόχρονη αύξηση των διορισμών. Οι διορισμοί θα γίνουν μέσω των πινάκων του ΑΣΕΠ και αφορούν όλες τις βαθμίδες, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ