Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία πραγματοποιήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm, το απόγευμα της Τετάρτης, 2 Απριλίου, στο πλαίσιο της εκπομπής που παρουσιάζουν η Αναστασία Γιάμαλη και ο Γιώργος Παγάνης.
Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εξέφρασε με έντονο τρόπο την υποστήριξή του στην πρόταση για επέκταση των μισθολογικών αυξήσεων που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα σώματα ασφαλείας.

Η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μισθολογικές βελτιώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, έθεσε στον βουλευτή το εξής ερώτημα:
θεωρεί δίκαιο ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που ενδεχομένως υπηρετεί σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, να αμείβεται με περίπου 700 ευρώ, ενώ ένας νέος ανθυπολοχαγός, μόλις αποφοιτήσας από τη στρατιωτική σχολή, να λαμβάνει μισθό κοντά στα 1.700 ευρώ*;
_______________________________________
* Η αλήθεια είναι ότι μετά τις αυξήσεις, εφόσον και όταν υλοποιηθούν, ο νέος ανθυπολοχαγός θα αμείβεται με περίπου 1.200 καθαρά (1.186 για την ακρίβεια). Τα 1.700 στα οποία αναφέρεται η δημοσιογράφος είναι τα ακαθάριστα. _______________________________________
Η απάντηση του κ. Καράογλου προκάλεσε έκπληξη, αν όχι σοκ, καθώς δήλωσε:
«Κυρία Γιάμαλη, εγώ υπηρέτησα 26 μήνες στον στρατό, όχι 9, όπως πηγαίνουν τώρα τα παιδιά».

Με άλλα λόγια, η τοποθέτησή του ήταν εντελώς άσχετη με το ζήτημα που τέθηκε, αποκομμένη από το πλαίσιο της ερώτησης, τον τόπο και τον χρόνο.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η εργασία στον στρατό είναι ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, χάρη στο σύστημα μορίων, μπορούν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους.
Η απάντηση αυτή γεννά ερωτήματα: τι ακριβώς εννοούσε ο βουλευτής;
Ότι αν οι εκπαιδευτικοί εργάζονται στον τόπο κατοικίας τους, είναι αποδεκτό να ζουν με πενιχρούς μισθούς που τους αφήνουν εκτεθειμένους στην οικονομική δυσπραγία;
Ή μήπως ότι η δουλειά τους δεν έχει την ίδια αξία και βαρύτητα με αυτήν των σωμάτων ασφαλείας;
Αυτή ακριβώς την απορία εξέφρασε η Αναστασία Γιάμαλη, ρωτώντας τον αν εννοεί ότι η διδασκαλία των παιδιών δεν αποτελεί απαιτητική εργασία.
Ωστόσο, ο βουλευτής δεν έδωσε ποτέ σαφή απάντηση, συνεχίζοντας αντίθετα να υμνεί την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, αφουγκράζεται τις προτάσεις των στελεχών της και προχωρά στην επέκταση των αυξήσεων στα σώματα ασφαλείας.
Παράλληλα, εξήρε την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία, κατά τα λεγόμενά του, επιτρέπει τέτοιες μισθολογικές βελτιώσεις.
Οι δηλώσεις αυτές ηχούν προκλητικές στα αυτιά των εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ιστορικά κατάσταση μισθολογικής ανισότητας στον δημόσιο τομέα, η οποία δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση αδικίας εις βάρος μιας πολυπληθούς κοινωνικής ομάδας.
Ένα ιστορικά πρωτοφανές φαινόμενο άνισης μεταχείρισης
Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που χαρακτηρίζεται ως ιστορικά πρωτοφανής μισθολογική ανισορροπία. Σε μια περίοδο όπου το κράτος υποστηρίζει ότι «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις», οι εκπαιδευτικοί αποκλείονται εντελώς από αυτήν τη μέριμνα.
Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που συντηρούν τις σχολικές μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας. Που καλούνται να εμπνεύσουν, να μορφώσουν και να σταθούν δίπλα στα παιδιά — ακόμα και υπό ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες.
Οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να ωθούνται στο περιθώριο, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία, αξίζει να τονιστεί ότι οι αυξήσεις σε κάθε εργαζόμενο, είναι επιβεβλημένες.
Το προκλητικό στοιχείο είναι η επιλεκτικότητα. Η αίσθηση ότι ορισμένοι εργαζόμενοι είναι «αόρατοι» για την πολιτεία, παρά την κομβική συμβολή τους.
Η υπόθεση Καράογλου δεν είναι μεμονωμένο φραστικό ατόπημα. Είναι η αντανάκλαση μιας βαθύτερης αντίληψης, που ιεραρχεί με όρους εντυπώσεων και όχι κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν η Παιδεία συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως υποσημείωση στον κρατικό προϋπολογισμό, το τίμημα θα το πληρώσει η ίδια η κοινωνία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ