Τράπεζα της Ελλάδος
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS
Επισημάνσεις στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Στην ετήσια έκθεσή της, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη  ενίσχυσης της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης των μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας ενέχει τον κίνδυνο να διευρυνθεί η αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτούμενων προσόντων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Για να καλυφθεί αυτό το χάσμα, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα τόσο για ήδη εργαζομένους όσο και για ανέργους.

Δείτε όλη την Έκθεση εδώ

Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις με ελλείψεις τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε ανειδίκευτο προσωπικό. Η αυξανομένη στενότητα στην αγορά εργασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας προς το μέσο όρο της ευρωζώνης. Για την αποκλιμάκωση της στενότητας, απαιτείται η αύξηση του εργατικού δυναμικού, αλλά και η επιμόρφωση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, και ιδιαίτερα των ανέργων, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων. 

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η παραγωγικότητα στην Ευρώπη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, με το χάσμα παραγωγικότητας της ζώνης του ευρώ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας να διευρύνεται μετά το 2009, 1,2 τάση που εντάθηκε περαιτέρω μετά την πανδημία COVID-19. Το παρόν πλαίσιο εξετάζει τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (TN) στην παραγωγική διαδικασία, διερευνά τις δυνητικές επιδράσεις της στην παραγωγικότητα, στην ανάπτυξη, στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας και αναλύει τις συνακόλουθες προκλήσεις πολιτικής.

Η TN είναι ένα σύνολο τεχνολογιών της πληροφορικής που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ευφυΐας, όπως η μάθηση, η επίλυση προβλημάτων, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Έχει πολλαπλές εφαρμογές σε ολόκληρο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και δεν υπάρχει ένας ενιαίος, καθολικά αποδεκτός ορισμός αυτής. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει ακόμη ενιαία μεθοδολογία μέτρησης και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο βαθμός υιοθέτησής της και κατά συνέπεια να ποσοτικοποιηθεί με βεβαιότητα ο οικονομικός της αντίκτυπος. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς και θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ Η ΤΝ σταδιακά έχει διεισδύσει σε διάφορες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και την τελευταία δεκαετία έχει προκαλέσει διαρθρωτικές μεταβολές σε αρκετούς επιμέρους κλάδους. Επιπρόσθετα, η χρήση της ΤΝ επεκτείνεται στην κοινωνική και την πολιτιστική ζωή, ωστόσο η επίδρασή της δεν είναι πάντοτε άμεσα μετρήσιμη σε οικονομικούς όρους. Η ολοένα μεγαλύτερη ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στις υπάρχουσες παραγωγικές διαδικασίες, με την ένταξη αυτοματοποιημένων, προγραμματιζόμενων μηχανημάτων (ρομπότ) που εκτελούν ποικίλες εργασίες σε βιομηχανικά περιβάλλοντα  έχει ανατροφοδοτήσει διεθνώς την εντατική προσπάθεια για καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη για αυτήν.

Η επένδυση στην ΤΝ διαχρονικά απορροφά συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών επενδύσεων παγκοσμίως, οδηγώντας σε εντυπωσιακή έκρηξη των επενδύσεων το 2023 . Η έρευνα και ανάπτυξη διεθνώς επί της ΤΝ αυξάνεται εκθετικά την τελευταία δεκαετία με πρωταγωνιστές την Κίνα και τις ΗΠΑ, ωστόσο τόσο οι προσπάθειες καινοτομίας όσο και ο τελικός αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ΤΝ που χορηγούνται φαίνεται να σημειώνει κάμψη από το 2021 και μετά (βλ. Διάγραμμα Γ1). Στην ΕΕ ο μεγαλύτερος αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ΤΝ παρατηρείται στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ ο αριθμός τους για την Ελλάδα είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται με κάποια χρονική υστέρηση από το 2021 και μετά .

Η ικανότητα της ΤΝ να αναλύει μεγάλα σύνολα δεδομένων έχει φέρει επανάσταση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε κλάδους όπως ο χρηματοπιστωτικός, αναφορικά με την αξιολόγηση του πιστωτικού κίνδυνου, 3 το μάρκετινγκ, όσον αφορά την ανάλυση της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων των καταναλωτών για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών στόχευσης, 4 και ο τομέας της υγείας, μεταξύ άλλων για την έγκαιρη διάγνωση, την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και την εξατομίκευση των σχημάτων θεραπείας. 5 Επιπρόσθετα, η ΤΝ έχει διευκολύνει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εφαρμογές που εξατομικεύουν την εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών για τον καταναλωτή ή αυτές που συμβάλλουν στην αποτροπή δόλιων πρακτικών, 6 τα αυτόνομα οχήματα και τα βελτιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας στον τομέα των μεταφορών, 7 καθώς και οι διαδραστικές εμπειρίες στον τομέα της ψυχαγωγίας. 8 Το ευρύ πεδίο εφαρμογής της ΤΝ δημιούργησε, εντός της ΕΕ, την ανάγκη για ένα νομοθέτημα που να ρυθμίζει την ΤΝ με βάση τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει η διαρκώς αυξανομένη χρήση της. Έτσι, εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1689 (EU AIAct), ο οποίος αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ολοκληρωμένη προσπάθεια να εξισορροπήσει τα οφέλη και τους κινδύνους της ΤΝ, με τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου που προωθεί την καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, κατηγοριοποιεί τα συστήματα ΤΝ με βάση το επίπεδο κινδύνου που ενέχουν για την κοινωνία. Τα συστήματα που θεωρούνται ότι έχουν μη αποδεκτό επίπεδο κινδύνου απαγορεύονται, ενώ εκείνα με υψηλό κίνδυνο υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Ο διασυνοριακός χαρακτήρας του9 θα μπορούσε να τον καταστήσει παγκόσμιο πρότυπο, επηρεάζοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες προσεγγίζουν τη διακυβέρνηση της ΤΝ.

------------------------------------------------------Σημειώσεις

1 Βλ. Draghi M. (2024), “The future of European competitiveness – Part A: A competitiveness strategy for Europe”.

2 Βλ. Τράπεζα της Ελλάδος (2024), Νομισματική Πολιτική – Ενδιάμεση Έκθεση 2024, Πλαίσιο ΙΙ.3, Διάγραμμα Α, Δεκέμβριος.

3 Βλ. Lessmann, S., B. Baesens, H.-V. Seow and L.C. Thomas (2015), “Benchmarking state-of-the-art classification algorithms for credit scoring: An update of research”, European Journal of Operational Research, 247(1), 124-136.

4 Βλ. Davenport, T.H., A. Guha, D. Grewal and T. Bressgott (2020), “How artificial intelligence will change the future of marketing”, Journal of the Academy of Marketing Science, 48(1), 24-42.

5 Βλ. Jiang, F. et al. (2017), “Artificial intelligence in healthcare: past, present and future", Stroke and Vascular Neurology, 2(4), 230-243.

6 Βλ. Ricci, F., L. Rokach and B. Shapira (2011), “Introduction to Recommender Systems Handbook”, in: Ricci, F., L. Rokach, B. Shapira and P. Kantor (eds), Recommender Systems Handbook, Springer, Boston, MA.

7 Βλ. Bojarski, M. et al. (2016), “End to end learning for self-driving cars”.

8 Βλ. Yannakakis, G.N. and J. Togelius (2018), Artificial Intelligence and Games, Springer.

9 Παρότι πρόκειται για κανονισμό της ΕΕ, ο αντίκτυπός του αναμένεται να γίνει αισθητός παγκοσμίως, διότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτόν εάν επιθυμούν να προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες ΤΝ στην αγορά της ΕΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diadromos nosokomeiou
O πατέρας του 13χρονου καταγγέλλει Βullying: Τον πέταξαν ψηλά και τον άφησαν να πέσει κάτω με το κεφάλι
Η οικογένεια αρνείται τη συμμετοχή του παιδιού σε επικίνδυνο challenge – Τι δηλώνουν οι Αρχές και ποια η κατάσταση της υγείας του ανήλικου
O πατέρας του 13χρονου καταγγέλλει Βullying: Τον πέταξαν ψηλά και τον άφησαν να πέσει κάτω με το κεφάλι
avokado
Τέσσερις αποτελεσματικοί τρόποι για να ωριμάσουν τα αβοκάντο γρηγορότερα
Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την καρδιά. Συχνά, τα...
Τέσσερις αποτελεσματικοί τρόποι για να ωριμάσουν τα αβοκάντο γρηγορότερα