Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παροχή ταυτόχρονης νοσηλευτικής φροντίδας και εκπαιδευτικής παράλληλης στήριξης στον ίδιο μαθητή, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους γονείς και στους φορείς της εκπαίδευσης. Η απόφαση αυτή θέτει ένα σοβαρό δίλημμα σε οικογένειες που έχουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα υγείας να επιλέξουν ανάμεσα στην υγειονομική υποστήριξη και στην εκπαιδευτική στήριξη, στερώντας έτσι τα βασικά τους δικαιώματα για ισότιμη συμμετοχή στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το δημόσιο σχολείο. Μαθητές με επιληψία, όπως το παιδί γονέα που επικοινώνησε με το alfavita.gr, χρειάζονται παράλληλα νοσηλευτική βοήθεια για να διαχειριστούν τα επιληπτικά επεισόδια και εκπαιδευτική στήριξη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλούνται από την πάθησή τους ή την φαρμακευτική αγωγή.
Η οικογένεια ενός τέτοιου παιδιού βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στη στήριξη της υγείας του παιδιού και στη στήριξη της μαθησιακής του πορείας, εντείνοντας το άγχος και την αβεβαιότητα. Όπως σημειώνεται στη δήλωση του γονέα, «το υπουργείο μας στερεί το δικαίωμα στο παιδί να έχει ταυτόχρονα και παράλληλη στήριξη από δάσκαλο», δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας για τα παιδιά με αναπηρίες.
Αυτή η απόφαση αποτελεί έλλειψη σεβασμού στις ανάγκες των παιδιών που έχουν να αντιμετωπίσουν και μαθησιακές δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι επικίνδυνες, καθώς αναγκάζουν τις οικογένειες να αναζητούν ιδιωτική βοήθεια, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα οικονομικά τους, ενώ ενδέχεται να πλήττουν και την υγεία και την ψυχική ευημερία των παιδιών.
Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει την εγκύκλιο αυτή, κάνοντας λόγο για «ανάλγητη και επικίνδυνη πολιτική» που θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο. Η αναγκαστική επιλογή μεταξύ νοσηλευτή και εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης είναι «απάνθρωπη», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη των παιδιών.
Η επιστημονική κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ζητούν άμεσα από το υπουργείο να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να επιτρέψει τη συνύπαρξη νοσηλευτή και παράλληλης στήριξης για τα παιδιά που το χρειάζονται. Οι μαθητές, ανεξαρτήτως αναπηρίας ή προβλημάτων υγείας, έχουν το δικαίωμα στην πλήρη και ισότιμη εκπαίδευση, που πρέπει να περιλαμβάνει και την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Η δήλωση γονέα μαθητή στο alfavita.gr
«Είμαι γονέας παιδιού ,μαθήτριας δημοτικού , με επιληψία . Κάθε χρόνο κάνουμε αίτηση για σχολικό νοσηλευτή προκειμένου να παρέχετε στο παιδί βοήθεια σε περίπτωση επιληπτικού επεισοδίου . Παράλληλα το παιδί αντιμετωπίζει έντονες μαθησιακές αλλά και κοινωνικής ένταξης στο σχολείο . Το υπουργείο μας στερεί το δικαίωμα το παιδί να έχει ταυτόχρονα και παράλληλη στήριξη από δάσκαλο . Με αυτό το τρόπο, στερεί το δικαίωμα στο παιδί μου ,στην ισότιμη δημόσια εκπαίδευση .
Το ζήτημα είναι εξαίρετα σοβαρό . Τα παιδιά με αναπηρία στερούνται δικαιώματος στην δημόσια παιδιά . Εξαναγκάζουν τους γονείς να επιλέξουμε ανάμεσα στην υγεία και την ψυχική υγεία και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών μας .
Το ζήτημα αφορά παιδιά όλων των αναπηριών ! Η συννοσηρότητα δυο ή και περισσότερων θεμάτων υγείας είναι σχεδόν πάντα δεδομένη . Για παράδειγμα ένα παιδί με επιληψία λόγο της πάθησης αλλά και τον φαρμάκων τα οποία φάρμακα λειτουργούν ως κατασταλτικά των εγκεφαλικών λειτουργιών , προκαλούν καταστάσεις απώλειας μνήμης , αδυναμίας συγκέντρωσης . Παράλληλα οι συχνές απουσίες είτε για νοσηλεία είτε για να ξεκουραστεί το παιδί μετά από κάποιο επεισόδιο έχουν ως αποτέλεσμα να χάνει τη σειρά του και μαθησιακά αλλά και στην ένταξη κοινωνικά του σχολικού περιβάλλοντος . Αν μη τι άλλο , επιβάλετε να παρέχεται στα παιδιά αυτά η δυνατότητα για στήριξη της υγείας του , για στήριξη των μαθησιακών δυσκολιών αλλά και στήριξη στην ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον .
Είμαι στη διάθεση σας προκειμένου να αναδείξουμε το ζήτημα και να βρεθεί επιτέλους λύση .
Είναι παράδοξο η ειδικότητα της παράλληλης στληριξης να αναφέρεται ως στήριξη μαθητών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες και να μην υσχύει !»
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής
Οι ανάγκες των παιδιών δεν κοστολογούνται!
Με αφορμή πρόσφατη καταγγελία που κοινοποιήθηκε στην Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και αφορά την απαγόρευση με την εγκύκλιο 48877/Δ3/14-05-2024 του Υπουργείου να παρέχεται εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης και νοσηλευτής στον ίδιο μαθητή/τρια που χρήζει βοήθειας στο σχολείο και από τις δυο ειδικότητες και επιβάλλει στην οικογένεια να επιλέξει να αιτηθεί για μία από τις δύο ειδικότητες για το παιδί τους θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:
Η παροχή μόρφωσης σε ΟΛΑ τα παιδιά, κάτω από τις ιδίες συνθήκες, είναι ανάγκη και δικαίωμα για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως μαθησιακών δυσκολίων, εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και αποτελεί ευθύνη του κράτους να την παρέχει.
Η «εξοικονόμηση πόρων» από το κράτος, θέτοντας στις οικογένειες το δίλημμα τι να διαλέξουν για το παιδί τους, όταν, βάσει γνωματεύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες χρήζει ΚΑΙ νοσηλευτή στο σχολείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας -όπως στην συγκεκριμένη καταγγελία λόγω πάθησης αιμορροφιλίας Α- ΚΑΙ παράλληλης στήριξης στο μάθημα λόγω μαθησιακών δυσκολιών, είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους χρήματα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ή νοσηλευτή.
Όσο και να προσπαθούν με «επιστημονικοφάνεια» να ντύσουν αυτές τις αντιεκπαιδευτικές τους πολιτικές, η πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των σχολείων από αυτές τις αποφάσεις του υπουργείου αναδεικνύει ότι μόνο παιδαγωγικοί δεν είναι οι στόχοι τους.
Καλούμε το υπουργείο και τους αρμοδίους φορείς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα όπως αρμόζει στην περίπτωση, με σεβασμό στις ανάγκες των παιδιών, ειδικά εκείνων που δίνουν πρόσθετες δύσκολες μάχες για τη μόρφωση, την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη τους σε ένα «εχθρικό» από ότι φαίνεται περιβάλλον που διαμορφώνεται από το κράτος.
Να μην αναγκάζονται οι οικογένειες να επιλέγουν ανάμεσα στην ασφάλεια του παιδιού τους και την εκπαιδευτική του υποστήριξη. Να επιτρέπεται από την οικογένεια να αιτείται και να ανατίθεται στο κάθε παιδί η επιστημονική βοήθεια που χρειάζεται με βάση τις γνωματεύσεις των αρμόδιων φορέων. Το κράτος να παρέχει νοσηλευτή στα παιδιά που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης τις ώρες παραμονής τους στο σχολείο και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης στα ίδια παιδιά εφόσον αυτό προτάσσουν οι γνωματεύσεις.
Δεν θα περιμένουμε να συμβούν τα χειροτέρα.
Καλούμε κάθε γονιό που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα να έρθει σε επαφή με τον σύλλογο γονέων και την Ένωση Γονέων της περιοχής του, ώστε, μαζί με την Ομοσπονδία να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα διεκδίκησης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ