ΘΕΜΑ: Η έξωση από το Λύκειο και τα άμεσα προβλήματα της Καλλιτεχνικής Παιδείας
Κύριε Υφυπουργέ
Η «αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Δρομολόγησε την πλήρη έξωση των μαθημάτων Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, ύστερα από τη διάλυση ολόκληρων καλλιτεχνικών τομέων και κλάδων των ΕΠΑΛ και συνολικά της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης και επισφράγισε έτσι μια αξιοκατάκριτη πορεία συρρίκνωσης, έκπτωσης και απαξίωσης της καλλιτεχνικής διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο.
1. Η διδασκαλία Τέχνης στο Λύκειο, αφού προηγουμένως είχε εξοβελιστεί από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και είχε περιοριστεί σε μαθήματα επιλογής, αποβάλλεται απ’ τη μια τάξη μετά την άλλη και από εκεί, ενώ η Ιστορία Τέχνης επίσης τελεί υπό κατάργηση.
Το Ελεύθερο Σχέδιο και το Γραμμικό Σχέδιο, με την «αναδιάρθρωση» εκτοπίζονται από το σχολικό πρόγραμμα, από την ερχόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 δεν προβλέπεται καμιά διδασκαλία οποιουδήποτε μαθήματος Τέχνης στη Β΄ Λυκείου και από την επόμενη χρονιά και στη Γ΄ Λυκείου.
Αντί η διδασκαλία Τέχνης να βρίσκει την αναγκαία και λογική της συνέχεια και να αναπτύσσεται πιο πλατιά και συστηματικά στο Λύκειο, γίνεται το ακριβώς αντίθετο.
Η έξωση των μαθημάτων τέχνης από το Λύκειο, στεγνώνει και αφυδατώνει την κρίσιμη αυτή εκπαιδευτική βαθμίδα της εφηβείας που έχει πολύπλευρη ανάγκη την παρουσία και λειτουργία της Τέχνης.
Το ελλειμματικό Λύκειο, δίχως την Τέχνη γίνεται ακόμα πιο φτωχό, ενώ η έξωση του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου υποσκάπτει παραπέρα όλο το οικοδόμημα των σπουδών Τέχνης και των εφαρμογών της στη χώρα μας.
2. Τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο αποτελούν βάση και προϋπόθεση εισαγωγής σε ένα ευρύ φάσμα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. (Τμήματα Πανεπιστημίων, Σχολές Καλών Τεχνών, ΤΕΙ Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολές Αρχιτεκτονικής κ. ά.)
Η μη διδασκαλία τους στο Λύκειο σημαίνει υποχρεωτική προσφυγή και εξώθηση των μαθητών εκείνων που προσβλέπουν σε καλλιτεχνικές σπουδές, στα φροντιστήρια και στα «ιδιαίτερα».
Είναι ανακόλουθο και παράλογο, να εξετάζονται μαθητές προκειμένου να εισαχθούν σε σειρά ΑΕΙ και ΤΕΙ, πάνω σε μαθήματα που καθόλου δεν διδάχθηκαν στο Λύκειο.
Η υποτιθέμενη «ενισχυτική διδασκαλία» των «ειδικών μαθημάτων» Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, εκτός σχολικού προγράμματος, όπως ήταν αναμενόμενο, παρέμεινε κενό γράμμα και δεν υπάρχει καμιά πραγματική δυνατότητα και προοπτική τέτοιας λειτουργίας.
Θεωρούμε κατά συνέπεια απαραίτητη και επείγουσα την πλήρη επανένταξη των μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο ως μαθήματα επιλογής στις Β΄ και Γ΄ τάξεις του Λυκείου.
Τα αιτήματά μας συνοψίζονται στα παρακάτω:
α) Να επανέλθει η διδασκαλία των Καλλιτεχνικών μαθημάτων σαν μάθημα Γενικής Παιδείας, σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου.
β) Άμεση ένταξη των μαθημάτων Σχεδίου (Ελεύθερο – Γραμμικό) ως μαθημάτων επιλογής και στις τρεις τάξεις του Λυκείου από τρεις (3) ώρες την εβδομάδα το κάθε ένα, αφού η πανελλαδική εξέτασή τους έχει διάρκεια έξι (6) ώρες.
Να επιλέγονται και τα δύο Σχέδια αφού και τα δύο είναι εξεταζόμενα μαθήματα.
γ) Ιστορία της Τέχνης δύο (2) ώρες
3. Στην Α΄ Λυκείου (αν και η «αναδιάρθρωση» δεν περιείχε αρχικά ούτε ίχνος καλλιτεχνικών μαθημάτων) την ύστατη στιγμή διατηρήθηκε το μάθημα επιλογής Καλλιτεχνική Παιδεία – Εικαστικά (και Μουσική).
Ανεξάρτητα από τον τρόπο καθορισμού των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις (πανελλαδικά από «τράπεζα θεμάτων» ή ενδοσχολικά), η αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα Καλλιτεχνική Παιδεία – εικαστικά, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνεται σαν να πρόκειται για κάποιο είδος «θεωρητικού» μαθήματος. Έτσι ωστόσο έγινε στις φετινές προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου (Α΄ και Β΄ Εσπερινού), με βάση τις λαθεμένες σχετικές «Οδηγίες» που δόθηκαν τον Φεβρουάριο 2014.
Τα Εικαστικά δεν είναι μάθημα φιλολογίας γύρω από τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, όπως στην ουσία το μετατρέπουν οι εν λόγω Οδηγίες, αλλά μάθημα έμπρακτης καλλιτεχνικής λειτουργίας και μαθητικής δημιουργίας.
Στο παραγόμενο μαθητικό έργο αποτυπώνεται η ικανότητα και το επίπεδο αφομοίωσης της εικαστικής διδασκαλίας και με βάση αυτό και μόνο (το έργο) οφείλει να αξιολογείται η επίδοση των μαθητών στα Εικαστικά.
Θεωρούμε ότι Οδηγίες σαν αυτές με τις οποίες έγιναν οι προαγωγικές της Α΄ Λυκείου, οδηγούν σε μετάλλαξη του μαθήματος, αναιρούν και ακυρώνουν το περιεχόμενο της εικαστικής διδασκαλίας και παίζοντας με τις λέξεις υποδηλώνουν μορφές και περιεχόμενο ξένα προς τη φύση του μαθήματος.
Ζητούμε την άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και τη ρύθμισή του πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τις προτάσεις (για μας αυτονόητες) που επανειλημμένα έχουμε υποβάλει.
Για το ΔΣ της Ενωσης
Η γραμματεία Η πρόεδρος
Ν. Παληοκώστα Ζ. Χαντζή
ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αθήνα 2-7-2014
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 81
Παπαναστασίου 49 10445 Αθήνα
Τηλ., Φαξ: 210 8321783 / 6977904185
e-mail: [email protected]
http:// www.art-teachers.com
Προς: τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Α. Δερμεντζόπουλο
τον Γ. Γραμματέα
κ. Α. Κυριαζή
Κοιν: ΟΛΜΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη