Thumbnail
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΘΕΜΑ: «Για την καταστρατήγηση του ωράριου των Υπεύθυνων Σχολικών Εργαστηρίων  Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ) και Πληροφορικής (ΥΣΕΠΕΗΥ)»

Η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται όπως όλα δείχνουν να ξεκινά με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Κενά που θα καλυφθούν καθυστερημένα ή μπορεί και καθόλου με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. Με αφορμή την ανάγκη να «κρυφτούν» τα κενά αυτά και ενόψει εκλογών, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, εκτελώντας άνωθεν εντολές, προχωρά σε άτυπες οδηγίες σε συναδέλφους να παραιτηθούν από εργασιακά και εκπαιδευτικά τους δικαιώματα. Δίνεται σιωπηρά η οδηγία προς τους Διευθυντές των σχολείων να μην υπολογίσουν στην κατανομή των ωρών, το τρίωρο υποχρεωτικό ωράριο των υπεύθυνων εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών και Υπολογιστών(ΥΣΕΦΕ-ΥΣΕΠΕΗΥ).

Η ανάθεση της υπευθυνότητας του εργαστηρίου ΣΕΦΕ είτε ΣΕΠΕΗΥ είναι μια κατάκτηση του κλάδου και περισσότερο υποχρέωση παρά δικαίωμα. Όπως περιγράφεται και στις σχετικές εγκυκλίους(155330/Γ7/22-10-2013/ΥΠΑΙΘ και 155327/Γ7/22-10-2013/ΥΠΑΙΘ) υποχρεωτικά ορίζεται ένας υπεύθυνος εργαστηρίου σε κάθε σχολείο, ο οποίος θα διαθέτει 3 ώρες από το υποχρεωτικό του ωράριο για την κάλυψη των υποχρεώσεων του εργαστηρίου. Αυτές οι τρεις ώρες δεν δίνονται «χάρισμα» αφού ο υπεύθυνος φροντίζει για την ασφαλή, απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία των Εργαστηρίων, τη συντήρηση, τον εφοδιασμό και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων κ.τ.λ. Οι παραπάνω αρμοδιότητες συνήθως ξεπερνούν κατά πολύ τις τρεις ώρες εβδομαδιαίως.

 

Πέρα όμως από τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα μας που ρίχνονται στον καιάδα της λιτότητας και των περικοπών, σοβαρές είναι και οι παιδαγωγικές συνέπειες για τα ίδια τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών και της Πληροφορικής. Τα μαθήματα αυτά από την φύση τους είναι ως επί το πλείστον εργαστηριακά και για αυτόν τον λόγο έχουν και υποχρεωτικές εργαστηριακές ασκήσεις. Η υπονόμευση της λειτουργίας των εργαστηρίων στρεβλώνει τον ίδιο τον χαρακτήρα των μαθημάτων αυτών και επομένως πλήττει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Δεν θα τους επιτρέψουμε κομμάτι κομμάτι να μας αφαιρέσουν δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αγώνες και να υποβαθμίσουν επιπλέον την Δημόσια Εκπαίδευση. Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου απαιτούμε άμεσα να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους για το ωράριο των ΥΣΕΦΕ και ΥΣΕΠΕΗΥ και ταυτόχρονα αναβάθμιση των εργαστηριακών δομών. Διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς που αυτοί και μόνο μπορούν να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα των χιλιάδων κενών στην εκπαίδευση. Η πολιτική των περικοπών και η εφαρμογή του 3ου μνημονίου στην εκπαίδευση χρειάζεται να βρουν απέναντι τους ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό μέτωπο. 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Δέσποινα Νικολάου

Ο Γραμματέας

Πέτρος Παπαδάκης


ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου

e-mail: [email protected]

http://elme-rethymno.blogspot.com

facebook: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Ρέθυμνο, 07/09/2015

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι