Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "Η Αθηνά"

 

αποτελέσματα εκλογών-σύνθεση Δ.Σ
πολιτικό-συνδικαλιστικό-αγωνιστικό-διεκδικητικό πλαίσιο, προγραμματισμός δράσης του συλλόγου
πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων-λειτουργία Συλλόγου Διδασκόντων-τι ισχύει για τα ωράρια, τα κενά, κλπ...
τελευταίες  ανακοινώσεις του Συλλόγου για την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών και την απόφαση της ΚΕΔΕ για τα νηπιαγωγεία
Γ.Σ: Ψηφίσματα
Πάμε θέατρο;

ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ !

ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ !

Θέμα 1ο :   Αποτελέσματα εκλογών

Πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη 7/12/2016, η ΓΣ και οι εκλογές του Συλλόγου μας για την ανάδειξη νέου ΔΣ και ΕΕ. Η ΓΣ υπερψήφισε τα πεπραγμένα του απερχόμενου ΔΣ και τα οικονομικά πεπραγμένα του σωματείου. Η ΓΣ κατέληξε σε ενωτική απόφαση για το πρόγραμμα δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2016-2017 και ενέκρινε ψηφίσματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

7 Δεκεμβρίου 2016     εκλογές για ΔΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 243 ,  3 έδρες

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ Παρεμβάσεις ΠΕ

 203,    3 έδρες

Δ.Α.Κ.Ε.

 117,    2 έδρες  

ΑΣΕ-ΠΑΜΕ

   79,   1 έδρα

ΔΗ.ΣΥ

   51,   0 έδρες       

Άκυρα – Λευκά    47

Ψήφισαν     740

Στο ΔΣ εκλέχτηκαν:

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, τρεις (3):

Παζάλος  Γιώργος,  Σκαρτσίλας  Σωτήρης,  Βάθη  Φωτεινή,

Από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση/Παρεμβάσεις Π.Ε, τρεις (3):

Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής,  Μπερμπατιώτη  Δήμητρα,  Κατσορίδα  Βαρβάρα

Από τη ΔΑΚΕ, δύο (2): Παπαδημητρίου Μαρία,  Κούτουλας Χρήστος

Από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, ένας (1): Παππάς Δημήτρης                                                             

Στην ΕΕ εκλέχτηκαν:

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία: Στεφάνου  Χρύσα.

Από την Ανεξάρτητη Παρέμβαση/ Παρεμβάσεις Π.Ε: Φόβου Μαρία

Από τη ΔΑΚΕ: Κουκουβαϊδου Μαίρη.                                                                                      

Ευχαριστούμε πολύ όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους στη διεξαγωγή των διαδικασιών της ΓΣ. και στη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών.

Θέμα 2ο : Σύνθεση του νέου Δ.Σ

  Το νέο Δ.Σ, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 7ης Δεκεμβρίου 2016 και τις αλλαγές συναδέλφων από αναπληρωματικά μέλη των συνδυασμών τους , συγκροτήθηκε σε σώμα, στην πρώτη συνεδρίαση ομόφωνα και διαπαραταξιακά και η σύνθεσή του είναι η παρακάτω:

Πρόεδρος:          Παζάλος  Γιώργος,  τηλ 6977251778           ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Αντιπρόεδρος:   Παπαδημητρίου  Μαρία,  τηλ 6939375769                            ( ΔΑΚΕ )

Γ.Γραμματέας:  Θεοδωρόπουλος   Θοδωρής,τηλ 6972878152(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε)

Ειδ.Γραμματέας: Τσιούνη  Φωτεινή,  τηλ 6979268212                                  (ΑΣΕ/ΠΑΜΕ)

Ταμίας:               Σκαρτσίλας  Σωτήρης,  τηλ 6982478318     ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Μέλος:                Βάθη  Φωτεινή,  τηλ 6980613991                 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Μέλος:                Δήμου  Γιάννης,  τηλ  6945657297                                          ( ΔΑΚΕ )

Μέλος:                Κατσορίδα  Βαρβάρα,  τηλ 6945971031     ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε )

Μέλος:                Παραφόρου  Άντα,  τηλ 6974021731           ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε )

Το πολιτικό, συνδικαλιστικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο καθώς και ο προγραμματισμός δράσης του Συλλόγου, που παρατίθεται στα θέματα 3 και 4 του παρόντος ενημερωτικού δελτίου, είναι προϊόν ενωτικής και συνθετικής απόφασης της Γ.Σ της 7ης Δεκέμβρη 2016 και υφιστάμενων θέσεων, αποφάσεων και επεξεργασιών του Συλλόγου μας.

Θέμα 3ο: Πολιτικό, συνδικαλιστικό, αγωνιστικό πλαίσιο και προγραμματισμός δράσης του συλλόγου

Α) Αντιστεκόμαστε…! Λέμε ξανά ΟΧΙ

στα Μνημόνια διαρκείας και στα καταστροφικά μέτρα

κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

    

       Η επίθεση που ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση και τους εταίρους της, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και εξελίσσεται σφοδρότερα κάθε πρόβλεψης, με αποτέλεσμα  η κατάσταση των εργαζομένων, οι συνθήκες  εργασίας και  ζωής τους διαρκώς να επιδεινώνονται.  

       Ο κόσμος της εκπαίδευσης και ολόκληρης της κοινωνίας βρίσκεται, άλλη μια φορά, αντιμέτωπος με τη μνημονιακή βαρβαρότητα. Το τρίτο μνημόνιο, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το καθεστώς της επιτροπείας, ήδη μας δείχνει τα δόντια του: Με την ψήφιση συνεχών αντιλαϊκών νόμων σε μια λίστα που μεγαλώνει συνέχεια, ενώ  και το τέταρτο μνημόνιο ετοιμάζεται, αν δεν τους σταματήσει ένα ρωμαλέο μέτωπο αγώνων για την ανατροπή.

        Πάνω από την εκπαίδευση και την κοινωνία πέφτει βαριά η σκιά της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, των επιτροπών και των θεσμών τους, του ΣΕΒ και των τραπεζών, της κρατικής εξουσίας και της ολιγαρχίας του πλούτου. Μαζί τους στην ίδια πλευρά της ιστορίας, συμπορεύονται όλοι όσοι ψήφισαν μνημόνια.     

         Η αλήθεια είναι ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι μια Μνημονιακή κυβέρνηση. Μπήκε στο κάδρο με τους υπόλοιπους μνημονιακούς «σωτήρες». Επέλεξε όπως οι προηγούμενοι, να διαχειριστεί την κατάσταση εντός των μνημονιακών πλαισίων, εντός των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των δανειστών, που λυσσομανούν ασύστολα. Η αντιπολίτευση και κυρίως τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ και ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ) αποσκοπούν να πάρουν τη ρεβάνς με μόνο στόχο την ταχύτατη και αδυσώπητη εφαρμογή των μνημονίων…Ο δε Κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει αξιολόγηση στο δημόσιο με συμμετοχή ακόμα και ιδιωτικών εταιριών!!!

        Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της βαθιάς σύγκρουσης και στο χώρο της εκπαίδευσης την ίδια περίοδο που σφυροκοπά την κοινωνία με την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του τρίτου μνημονίου, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή και την εγκαθίδρυση του μόνιμου μηχανισμού περικοπών στο διηνεκές, του «κόφτη» διαρκείας. Τελευταία πράξη του αντιλαϊκού της έργου είναι το ξεπούλημα όλης της Δημόσιας Περιουσίας. Δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, νερό, σχολική στέγη παραδίδονται για έναν ολόκληρο αιώνα στα ξένα αρπακτικά.

        Στο πλαίσιο της διαβόητης δεύτερης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος, κυβέρνηση, Ε.Ε και ΔΝΤ, διαπραγματεύονται προετοιμάζουν και σχεδιάζουν νέο γύρο αντιλαϊκής επέλασης με την προώθηση νέων μνημονιακών, επώδυνων μέτρων. απειλώντας με ολοσχερή εξαφάνιση τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 Η διαδικασία αυτή άρχισε από τις  5 Δεκεμβρίου και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου . Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και από την σχετική ειδησεογραφία, ορισμένα από τα νέα επώδυνα μέτρα που προωθούνται είναι:

«Υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 €  (!!!) σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από τον κατώτερο μισθό και σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.
Γενική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ομαδικές απολύσεις και “short time work” (δηλ. «δουλειά» έως και μιας ώρας ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης»).
Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους …. εργοδότες για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό!!!
Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες.
Μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών!!!
Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις!!
Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι το δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο, αμφισβητώντας ευθέως την μονιμότητα. Ζητούν αξιολόγηση που θα οδηγεί σε απόλυση ή σε πλήρη μισθολογική και βαθμολογική στασιμότητα (κυρίως στους μεγάλους κλάδους του δημοσίου: παιδεία, υγεία κλπ) για όλο τον εργάσιμο βίο, όταν υπάρχει αρνητική αξιολόγηση σε τρεις αξιολογήσεις!!!
Ανοίγει ξανά και το ζήτημα των μισθολογίων στο δημόσιο, θυμίζουμε εδώ ότι ο μνημονιακός κόφτης παραπέμπει ευθέως στις προσωπικές μισθολογικές διαφορές που περιλαμβάνει το υπάρχον μισθολόγιο.
Νέος συνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση ενώ νομιμοποιεί το lock out και την εργοδοτική αντεκδίκηση. Με το νόμο αυτό προχωρούν σε ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε. και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στόχος τους είναι η  διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων για να μην υπάρχει καμία αντίδραση.
Επίσπευση του γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό κλπ εμπορευματοποιούνται πλήρως. Παραδίδονται όλες οι πλουτοπαραγωγικές  πηγές, τα παραγωγικά εργαλεία της χώρας στους δανειστές και στην ολιγαρχία του πλούτου.

       Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι κάθε κύκλος «αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος» προβλέπει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ότι η έξοδος από το 3ο μνημόνιο είναι απλώς η ….είσοδος στο 4ο, σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης των όρων εργασίας και της ζωής μας.

        Δε χωρά αμφιβολία λοιπόν, πως η κυβερνητική επίθεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στόχο την αποδόμηση της Δημόσιας Παιδείας αποτελεί οργανικό μέρος της ενιαίας στρατηγικής του μνημονιακού μπλοκ για την οικονομική υποδούλωση-εξαθλίωση της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και την βίαιη αφαίρεση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων. Όπως όμως το εκπαιδευτικό κίνημα βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, έτσι και σήμερα μπορεί να αποτελέσει πεδίο, αλλά και σπίθα μιας πραγματικής λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουμε.

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο των μνημονιακών περικοπών!

Όλες οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές στην πυρά του 3ου Μνημονίου!

 Στα  δημοτικά:

Το σχολείο των περικοπών που έστησε με κάθε τρόπο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η νεομνημονιακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα.  Η πληρότητα σε προσωπικό είναι απατηλή εικόνα, όταν σε κάθε σχολείο υπηρετούν φέτος λιγότεροι εκπαιδευτικοί (έως και τρεις στα πολυθέσια σχολεία). Οι σχολικές μονάδες για να συντάξουν ωρολόγια προγράμματα, πρέπει να εξοντωθούν οι εκπαιδευτικοί με ωράρια-λάστιχο.
Η επιτακτική-ετσιθελική κάλυψη του ολοήμερου με περισσεύματα ωρών, δασκάλων του πρωινού και ειδικοτήτων, δημιουργεί εργασιακές συνθήκες κυλιόμενων ωραρίων λάστιχο (9-3, 10-4, 11-4 κλπ). Το ολοήμερο πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς δασκάλους που να διατίθενται στην απογευματινή ζώνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει λογιστικά με τα τεχνητά πλεονάσματα που προκύπτουν στο ωράριο των δασκάλων της πρωινής ζώνης.
Το «νέο σχολείο» διαλύει κάθε έννοια παιδαγωγικής αρχής και λειτουργίας, ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών και περικοπών- Υποταγή της Παιδαγωγικής στην «λογιστική των ωρών» του υπουργείου με ό,τι τύχει, στην υπηρεσία ενός ωρολογίου προγράμματος – λάστιχο. 
Υποβάθμιση των υποστηρικτικών-αντισταθμιστικών δομών.
Ο εξαναγκασμός των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε συμπλήρωση ωραρίου σε δύο και τρία περισσότερα σχολεία από πέρυσι, όχι μόνο δείχνει το εύρος των περικοπών που συντελέστηκαν, αλλά επιπρόσθετα γίνεται και με τους ίδιους όρους αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας, με τις οποίες έγιναν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές και η διακρίβωση των κενών και των υπεραριθμιών. Με μονοπρόσωπες δηλαδή αποφάσεις, ερήμην των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής δεοντολογίας στη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Αυτές οι μεθοδεύσεις δημιουργούν ήδη σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων σε σχέση με το προσωπικό που τους διατίθεται έτοιμα για την αξιολόγηση-κατηγοριοποίησή τους. Το Δημοτικό σχολείο γίνεται ένας χυλός περιεχομένου και αναθέσεων και ο τάχα ενιαίος τύπος σχολείου, για τον οποίον δικαιολογήθηκαν όλες οι περικοπές,  αποδείχτηκε μια απάτη. Ως Σύλλογος Αθηνά και στηριγμένοι την ενωμένη δράση των Συλλόγων της Αθήνας, παλέψαμε για να μπλοκάρουμε τα σχέδια για απομάκρυνση σχεδόν 400 δασκάλων από τα σχολεία της Αθήνας, που σήμερα  αυτοί οι συνάδελφοι είναι στα σχολεία μας. Παράλληλα τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια ότι κανένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δασκάλους σε κάθε τάξη και στα τμήματα ολοήμερου. Κανένα σχολείο δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Κανένα σχολείο δε μπορεί να προχωρήσει σε κατανομή και ανάθεση ωρών, σε Π.Ε 70, πριν την ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών, (τοποθετήσεις και προσλήψεις αναπληρωτών) και δίνουμε παντού τη μάχη ενάντια στη διαιρετική τακτική των κυβερνώντων, γιατί κανένας εκπαιδευτικός ειδικότητας αλλά και κανένας δάσκαλος δεν περισσεύει από κανένα σχολείο!
Επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς. Μη προσμέτρηση των ωρών σίτισης στο διδακτικό ωράριο όλων των συναδέλφων (δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων)

Η παρανομία χτυπάει κόκκινο με την προσπάθεια να εκβιαστούν οι σύλλογοι διδασκόντων να αναθέτουν την ώρα της σίτισης σε εκπαιδευτικούς χωρίς να την υπολογίζουν στο διδακτικό τους ωράριο, κατά παράβαση των νόμων 1566/85  και 2517/97 που καθορίζουν επακριβώς τι είναι διδακτικό και τι εργασιακό ωράριο. Με αυτές τις παράνομες οδηγίες που συνοδεύονται από απειλές για μη θεώρηση των ωρολογίων προγραμμάτων, χάνεται έως και μια θέση εργασίας σε κάθε σχολείο. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και η μάχη του ωράριου στην οποία πρωτοστατεί ο Σύλλογος Αθηνά είναι κρίσιμη, γιατί αν σήμερα η παρανομία γίνει αποδεκτή, αύριο στις επόμενες περικοπές, οι εκπαιδευτικοί θα εντέλλονται συνεχώς για απλήρωτη απασχόληση μαθητών για να καλύπτονται τα κενά.
Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους, με τα νούμερα που παραθέτει, πως χιλιάδες από τους συναδέλφους αναπληρωτές που βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία της χώρας, δεν θα επαναπροσληφθούν, άρα θα απολυθούν. Η εποχή της διαθεσιμότητας επανέρχεται στη δημόσια εκπαίδευση και χτυπά το πιο ταλαιπωρημένο κομμάτι της, τους συναδέλφους της ελαστικής εργασίας.
Εξάπλωση της ελαστικής εργασίας και σοβαρές μειώσεις των προσλήψεων των αναπληρωτών.
18.500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών στα μνημονιακά χρόνια και μηδενικοί διορισμοί.

Στα Νηπιαγωγεία:

·       Τα Νηπιαγωγεία ενταγμένα στις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις του Ο.Ο.Σ.Α., προβάρουν κάθε μέρα ένα άλλο φτηνότερο, μικρότερο και μεταλλαγμένο πρόγραμμα λειτουργίας, με σοβαρά παιδαγωγικά ζητήματα να ανακύπτουν, αυξημένο ωράριο για τις νηπιαγωγούς, σχεδόν 30ωρο-το μεγαλύτερο στην εκπαίδευση, εύλογες ανησυχίες για τις εργασιακές σχέσεις και θέσεις στο ολοήμερο, αλλά και την ίδια την τύχη του προγράμματος κατά το εγγύς μέλλον.

·       Καταργείται το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο  και στη θέση του έρχεται το «νέο ενιαίο», που χωρίζει το πρόγραμμα σε βασικό και προαιρετικό, αίροντας την αντισταθμιστική λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και μετατρέποντάς το σε φύλαξη.

·       Χάνεται οποιαδήποτε  παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτή του πρωινού, αφού σ’ αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα.

·       Υποβαθμίζεται ο εκπαιδευτικός ρόλος του/της νηπιαγωγού του Ολοήμερου. Με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα   οι νηπιαγωγοί μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καλούνται να αναλαμβάνουν το βασικό ή το ολοήμερο πρόγραμμα, ενώ οι  θέσεις ήταν ως τώρα ενιαίες και υπήρχε εναλλαγή των εκπαιδευτικών στις βάρδιες, συνεργασία με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα και συνέχεια των πρωινών δραστηριοτήτων.

·       Δημιουργείται ένας «νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου» μετά το πρωινό και όχι ένα «Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια» που είναι ανάγκη της εποχής.

Δε συναινούμε στο σχολείο των περικοπών.

Οι ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν χωράνε στην «λογιστική των ωρών» του υπουργείου παιδείας.

       Το ενιαίο πρόγραμμα του «νέου σχολείου» θεσμοθετήθηκε την περασμένη άνοιξη, με ένα βασικό στόχο: τη δραστική περικοπή προσωπικού, την κυνική λειτουργία του μνημονιακού κόφτη στην εκπαίδευση κατ’ απαίτηση των «θεσμών». Χιλιάδες αναπληρωτές δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκατοντάδες αναπληρωτές αγγλικών, εικαστικών, θεατρολογίας, φυσικής αγωγής και άλλων ειδικοτήτων, παραμένουν άνεργοι.

​      Οι περικοπές δεν είναι ο μοναδικός στόχος. Το νέο σχολείο  δεν είναι παρά το «παλιό» κακό νοησιαρχικό  σχολείο. Το πρόγραμμα  δεν υπακούει στις ανάγκες του μαθητή, υπακούει στις ανάγκες του μνημονίου. Το δημοτικό σχολείο μετατρέπεται έτσι από σχολείο αγωγής σε σχολείο μετάδοσης κατακερματισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, σε ένα αχταρμά του «λίγο απ’ όλα και τελικά τίποτα». 

       Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής του ΟΟΣΑ και των εκπαιδευτικών στόχων των ΕΣΠΑ, πρωταγωνιστής δομικών εκπαιδευτικών  αναδιαρθρώσεων  στο  δημοτικό  και  το  νηπιαγωγείο που σαρώνουν τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά χωρίς αγωγή εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.

       Τρείς μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δύο χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο κλάδος ενάντια στην αξιολόγηση, η ανάγνωση της σημερινής εκπαίδευσης που γίνεται, με τη  ψυχή στο στόμα, σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο και νηπιαγωγείο είναι αφοπλιστική:

Το δημόσιο (και η εκπαίδευση) βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο με εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι μετατάξεις, η κατάργηση της μονιμότητας και της σταθερής εργασίας, η αποδόμηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι ένα πολύ μικρό μέρος της ατζέντας που θα (ξανα)ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει της 2ης αξιολόγησης.
Στην εκπαίδευση οι κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, στην τροχιά της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των δανειστών, είναι η επαναφορά της αξιολόγησης, η υποχρηματοδότηση, η ευέλικτη σχέση υποταγής της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών μονάδων-των εκπαιδευτικών-των μαθητών, η δημιουργία μηχανισμών συγκρισιμότητας και κατάταξης.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα πολεμικό σκηνικό για την εκπαίδευση. Μπροστά μας βρίσκεται η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε ενάντια στις υπουργικές αποφάσεις για το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Χρειάζεται να οργανώσουμε ανένδοτο αγώνα για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς με σταθερή εργασία για όλους.

      Αυτό το εκρηκτικό αντιπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα οδηγεί στην κατάλυση κάθε παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι σύλλογοι διδασκόντων να φτιάξουν στοιχειωδώς και να διαμορφώσουν ένα λειτουργικό ωρολόγιο πρόγραμμα (συμπίπτουν πολλές ειδικότητες την ίδια μέρα, τάξεις με μέρες «μόνο με ειδικότητες» και μέρες «μόνο με δασκάλους», σπρώχνονται βασικά μαθήματα τις τελευταίες διδακτικές ώρες, συγκεντρώνεται η διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων ειδικοτήτων και άλλων χωρίς δυνατότητα της αναγκαίας διασποράς τους στο πρόγραμμα κλπ).

     Διαμορφώνεται, έτσι, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ένας «εκπαιδευτικός χυλός» όπου ανακατεύονται όλα χωρίς παιδαγωγικές αρχές και  σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών,  αλλά αποκλειστικά με βάση τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών ωρών από τους υπάρχοντες κατά περίπτωση εκπαιδευτικούς.

     Διαμορφώνονται στην πράξη σχολεία πολλών διαφορετικών ταχυτήτων με ουσιαστικά διαφορετική λειτουργία, σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που προσπαθεί να δείξει το Υπ. Παιδείας.

Μεγάλη αντιπαιδαγωγική  τομή

     Πρόκειται για μια μεγάλη τομή που τίθεται με συνολικό ενιαίο τρόπο σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. και όχι με επιμέρους «πιλοτικά» προγράμματα όπως γινόταν στο παρελθόν για ομάδες σχολείων.     Βασική της επιδίωξη είναι να επιβάλει τις επιταγές του ΟΟΣΑ, επιχειρώντας να ανατρέψει την βασική μέχρι τώρα παιδαγωγική λειτουργία του Δημόσιου Δημοτικού σχολείου, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών. Θίγει όλους και καταργεί τα στοιχεία της μόνιμης και σταθερής εργασίας που υπάρχουν ακόμα, με την εγκαθίδρυση της μόνιμης κινητικότητας, της ελαστικοποίησης του ωραρίου και της αύξησης του εργάσιμου χρόνου, της επισφάλειας και της κατασκευής πλεονασμάτων για την μονιμοποίηση της πολιτικής των μηδενικών διορισμών και της επαναφοράς με άλλο τρόπο και άλλο περιτύλιγμα της πολιτικής «του Μητσοτάκη» για κινητικότητα και αύριο, όταν τα «πλεονάσματα» θα μεγαλώνουν, για διαθεσιμότητα.

Τα ίδια χαρακτηριστικά και στο Νηπιαγωγείο

      Ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και επιδιώξεις έχουμε και στις αντίστοιχες αλλαγές στο δημόσιο Νηπιαγωγείο με τη σχολειοποίηση, το νέο πρόγραμμα και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με το «νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου Νηπιαγωγείου».

     Με την αύξηση του ωραρίου των συναδέλφων, την κατάργηση της  εναλλαγής του ωραρίου στο ολοήμερο και την αποσύνδεση του πρωινού προγράμματος από το απογευματινό στην ουσία καταλύεται η ισοτιμία ανάμεσα στους συναδέλφους, υποβαθμίζονται πλήρως οι παιδαγωγικές δραστηριότητες της απογευματινής ζώνης και διασπάται το ενιαίο πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

     Αυτή η μεθόδευση σε πρώτη φάση υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και της δεύτερης βάρδιας και γενικά τη λειτουργία του δημόσιου Νηπιαγωγείου και στερεί από τα παιδιά, ειδικά των μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, την κάλυψη μιας ιδιαίτερης ανάγκης την εποχή της κρίσης, την ανάγκη για κοινωνικό ποιοτικό Δημόσιο σχολείο. 

     Είναι φανερό ότι μετά την προαιρετικότητα του ολοημέρου  αύριο θα ανοίξει το ζήτημα για απαλλαγή του ολοήμερου από τη βασική δομή του Νηπιαγωγείου, ενδεχόμενη μεταφορά της ευθύνης στο Δήμο, και την απαλλαγή από τη μόνιμη νηπιαγωγό είτε με ωρομίσθιους ή οφελούμενους νηπιαγωγούς ή και με την εισαγωγή ειδικοτήτων και στο νηπιαγωγείο.

Είναι (οι κυβερνώντες)…κάθε λέξη της έκθεσης του ΟΟΣΑ, φορείς του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση και επαναφοράς της αξιολόγησης

        Με την ολοκλήρωση αυτού του δικτύου των εκτεταμένων περικοπών στη Γενική Εκπαίδευση, η Κυβέρνηση ολοκληρώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που περιγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, το κεφάλαιο δηλαδή  της ανατροπής της δαπανηρής χρηματοδότησης (που συνεχώς μειώνεται) από τον Γ.Κ.Π για τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.                             Προσηλωμένη σε αυτό με θρησκευτική ευλάβεια, η Κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους για το φθηνό σχολείο των πλεονασμάτων του 3,5% και του 4,5% που θα αλέσει κυριολεκτικά μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα για την εξυπηρέτηση του απεχθούς χρέους, προκαλώντας κοινωνικό, μορφωτικό και εργασιακό σοκ στην Δημόσια Εκπαίδευση, ίσως μάλιστα και κατά πολύ μεγαλύτερο των περιόδων των ν 2525,  3848, του Π.Δ 152 και της διαθεσιμότητας.

        Για τα υπόλοιπα κεφάλαια της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, που ετοιμάζεται η υλοποίησή τους, οι κυβερνώντες είναι άκρως αποκαλυπτικοί, μιας και ο νέος υπουργός Παιδείας, επεσήμανε ότι θα υλοποιήσει το σύνολο των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Δηλώνοντας δηλαδή, ότι το τριετές πλάνο στην εκπαίδευση θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αφού συμφωνηθεί με τους θεσμούς και κάνοντας δηλαδή σαφές πως αρχίζει μια περίοδος στην οποία θα επιχειρηθούν μεγαλύτερες περικοπές και στροφή της Δημόσιας Εκπαίδευσης στο νεοφιλελεύθερο αστερισμό της αγοράς και της αξιολόγησης.

        Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, θα επικαιροποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο και θα δοθούν οι κατευθύνσεις για νέες «μεταρρυθμίσεις». Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι η υλοποίηση των επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και για τους όποιους διορισμούς, ενώ έγινε ξεκάθαρη η παραδοχή της απατηλής ρητορείας της κυβέρνησης για 20.000 διορισμούς, που τώρα αντικαθίστανται με «κάποιους» διορισμούς έναντι αυστηρής αποδοχής της αξιολόγησης στην εκπαίδευση και αντικατάστασης των «ακατάλληλων» εκπαιδευτικών.

        Οι «διαβεβαιώσεις» που δίνονται πως η αξιολόγηση δεν θα είναι τιμωρητική, αλλά θα περιοριστεί στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στην αξιολόγηση των στελεχών και όχι των εκπαιδευτικών, δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά την τακτική της σταδιακής εφαρμογής για την απόκτηση «κουλτούρας» αξιολόγησης όπως και η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει, αφού η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, στο 3ο μνημόνιο. Άλλωστε κανείς δεν πιστεύει ότι οι κυβερνώντας διαπραγματεύονται σε τίποτα. Τα δίνουν όλα! Κοινός παρανομαστής και των δύο πορισμάτων του προσχηματικού εθνικού διαλόγου η δέσμευση υλοποίησης μιας πραγματικά νεοφιλελεύθερης  αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης σε όλο και πιο ταξική κατεύθυνση με την ολοκληρωτική απαξίωση και υποβιβασμό  του μορφωτικού αγαθού και την  υποχρηματοδότησή του.

Αποδοτικότητα, Αξιολόγηση, Εξορθολογισμός είναι οι στρατηγικές επιλογές της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση.

       Τα ψέματα τελείωσαν. Με τις δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε, το είπε καθαρά: «ας μην φοβόμαστε τη λέξη αξιολόγηση».

       Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών είναι προ των πυλών, υπουργός και κουαρτέτο δώσανε τα χέρια, οι υποσχέσεις δόθηκαν, τα σχέδια είναι έτοιμα και εντός των ημερών θα ανακοινωθούν.

       Η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου στην εκπαίδευση και των οδηγιών ΕΕ και ΟΟΣΑ πρέπει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης.

          Το πλαίσιο εξάλλου και τα χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί και από τα πορίσματα του διαβόητου «Εθνικού Διαλόγου» για την Παιδεία, που βασικός της αρχιτέκτονας είναι ο νυν υπουργός Παιδείας.

        Η « Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μασά τα λόγια της, βάζει τους στόχους ξεκάθαρα και στυγνά:

«Στο Μνημόνιο Συνεννόησης που συνήφθη τον Αύγουστο του 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της μελλοντικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να προβεί σε επανεξέταση στου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος…….που πρέπει να καλύψει όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων… τα περιθώρια για περαιτέρω εξορθολογισμό τάξεων και σχολείων, την αποδοτικότητα και την αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών…».

        Οι άμεσες δεσμεύσεις του υπουργείου είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», καθώς και  η αποδοτικότητα και η αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων με στόχο την εμπέδωση της αγοραίας λειτουργίας, την επιχειρηματικότητα και την κατηγοριοποίησή τους.

        Το δημόσιο σχολείο πρέπει να λειτουργεί με το μοντέλο της αγοράς, πρέπει να υιοθετήσει  τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα:

Με «αυτονομία» για να αναζητά πόρους για τη λειτουργία του αφού πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση.
Με «αποδοτικότητα», αφού ό,τι απομείνει από τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση είναι «επένδυση» που πρέπει να πιάνει τόπο και ο τραγικά μειωμένος αριθμός των εκπαιδευτικών πρέπει να δίνει μέχρι εξαντλήσεως και την τελευταία ικμάδα της ψυχικών και σωματικών του αποθεμάτων για τη λειτουργία του σχολείου.
Με περαιτέρω «εξορθολογισμό» (τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων)-, δηλαδή συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, αφού διαπιστώνουν ότι δεν ήταν αρκετές αυτές που έγιναν από την εποχή της Διαμαντοπούλου εως σήμερα.
Με αγοραίους όρους  λειτουργίας και διακυβέρνησης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεσμούς μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης- συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
Και τέλος με αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, για να υπάρχει η απόλυτη πειθάρχηση, ο απόλυτος έλεγχος του παιδαγωγικού μας ρόλου σύμφωνα με τις επιταγές της εξουσίας, για να μετατίθεται σε εμάς η ευθύνη της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Για να μπορούν να μετρούν «αποτελέσματα» και «επιδόσεις» και να παίρνουν ανάλογα μέτρα.

       Δεν μπορεί να υπάρχει πια καμιά αυταπάτη: οι απαιτήσεις των θεσμών για «εξαντλητική και αυστηρή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού για να απολυθούν οι ακατάλληλοι», όπως διατυπώθηκαν στις συναντήσεις με το Φίλη και το Γαβρόγλου, η απόλυση των «επίορκων» και η μισθολογική και βαθμολογική στασιμότητα για όσους έχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις που ζητούν οι δανειστές για το συνολικό δημόσιο, οι «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πορίσματα του «διαλόγου», τα νομοσχέδια για την «κινητικότητα» και τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα γίνονται και αυτές μετά από αξιολόγηση οργανισμών και προσωπικού, είναι όλα κομμάτια ενός παζλ που καταλήγουν σε ένα και μοναδικό στόχο: στις απολύσεις, στην υποχρεωτική κινητικότητα, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου.

       Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Είναι ο νόμος 4142/13 για την «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση», τη γενική αρχή που  εποπτεύει την αξιολόγηση και που δεν έχει καταργηθεί, είναι ο νόμος 3848/10 για την «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση». Όπως επίσης είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Παιδείας στη Βουλή πριν μερικούς μήνες «το Προεδρικό Διάταγμα 152 για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τυπικά βρίσκεται σε ισχύ». Το οπλοστάσιο είναι έτοιμο.

Για την εξουσία ένοχοι είναι οι εκπαιδευτικοί

και όχι η αντιεκπαιδευτική πολιτική!

      Πρώτο βήμα στα παραπάνω θα είναι η «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας». Η καρδιά της λογικής της είναι ότι η σχολική μονάδα είναι ο βασικός φορέας βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης ενώ οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς με τις δράσεις τους είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της διοίκησης και της διαχείρισης της σχολικής μονάδας.

       Μετά από εφτά χρόνια μνημονίων και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, μετά από χρόνια μηδενικών διορισμών, δραματικής μείωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και  αύξησης της ελαστικής εργασίας, μετά από τις συνεχείς μειώσεις των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, την κυριαρχία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που καθορίζουν μορφές και περιεχόμενα, και μετά από τις υπουργικές αποφάσεις για το «ενιαίο» ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο που έχουν διαλύσει δημοτικά και νηπιαγωγεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές,  θα έρθει για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς αν το σχολείο «δεν υλοποιεί τους στόχους του»!

Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε χιλιάδες εκπαιδευτικοί

ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση.

Λέμε ξανά ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

       Όπως και το 2013, έτσι και τώρα, νυν και πρώην  στελέχη του υπουργείου Παιδείας μας υπενθυμίζουν τα «οφέλη» της πιλοτικής εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης σε σχολικές μονάδες που εφαρμόστηκε το 2010!

       Κουβέντα για τη συνολική και αποφασιστική μάχη των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια του Αρβανιτόπουλου το 2013, που τελικά απέτρεψε τα σχέδιά της τότε κυβέρνησης για τη γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης στα σχολεία! 

        Βέβαια είναι λογικό να θέλει να ξεχάσει η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα νυν στελέχη της εκπαίδευσης τι έγινε τότε. Έτσι γίνεται όταν πηγαίνεις από την πλευρά της μάχιμης εκπαίδευσης στην πλευρά της εξουσίας.

        Οι εκπαιδευτικοί όμως δεν ξεχνάμε ότι με πρωτοφανέρωτη μαζικότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα δώσαμε τη μάχη  σχολείο το σχολείο  σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε χιλιάδες εκπαιδευτικοί έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στα ΜΑΤ και στην καταστολή στα σεμινάρια των στελεχών της εκπαίδευσης για την εφαρμογή της αξιολόγησης, όπως και το σύνολο σχεδόν των αντίστοιχων σεμιναρίων των διευθυντών των σχολείων.

         Και δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο θα επαναληφθεί: ήδη το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την ατομική αξιολόγηση από τα στελέχη της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και καταλήγοντας στους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Μπορεί να έχει κανένας την αυταπάτη ότι αυτό δεν σημαίνει και τη δική μας ατομική αξιολόγηση;

         Όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!  Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση  να «μας ζητήσει και τα ρέστα» γιατί δήθεν δεν «πιάσαμε τους στόχους», γιατί δεν «ανταποκριθήκαμε στους δείκτες».

        Με τρόπο συλλογικό και αποφασιστικό, πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση που θέλει ουσιαστικά να μας κάνει συνένοχους στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Πρέπει για μια ακόμα φορά να υψώσουμε το μπόι μας απέναντι στην πολιτική που διαλύει τα σχολεία και τις ζωές μας. Και θα το κάνουμε! Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, να ετοιμαστούμε από τώρα για τη μάχη που έχουμε μπροστά μας!

Υπερασπίζουμε τη Ζωή μας και Τη Δημόσια Εκπαίδευση

Αγωνιζόμαστε για δημόσιο, δωρεάν σχολείο

των όλων, των ίσων, των διαφορετικών

        Ο άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι η απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων και η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων άμεσα. Έχει τεράστια σημασία, κανένας συνάδελφος αναπληρωτής, σε όποιο κλάδο και αν ανήκει να μη μείνει άνεργος. Ταυτόχρονα, είναι κρίσιμο, να διεκδικήσουμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών και σύσταση όλων των απαραίτητων οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες. Τέλος, να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την προσμέτρηση της διδακτικής ώρας της σίτισης για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

       Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μνημονιακό σχολείο σε όλες τις μορφές και εκδοχές του. Αγωνιζόμαστε για ένα  σχολείο με ενιαία προσέγγιση για τη γνώση – την τέχνη – και την τεχνική. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με την παιδαγωγική λογική της ενιαίας διδασκαλίας, με μορφές συνεργασίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (Ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη στήριξη κλπ). Σ’ αυτό το σχολείο χωράνε όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικότητες) αρμονικά ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο χειραφέτησης. 

      Διεκδικούμε ενιαίο παιδαγωγικό/μορφωτικό σχέδιο για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, ένα σχολείο ζωντανό και δημιουργικό, σχολείο της μορφωτικής ισότητας, της χαράς και της κριτικής σκέψης. ​Σε αυτό το σχολείο, έχουν θέση και οι δάσκαλοι και όλες οι υπάρχουσες σήμερα ειδικότητες, ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο που θα υπηρετεί το παιδί και την αγωγή του. Με σταθερή και μόνιμη εργασία και σταθερή παιδαγωγική σχέση στο σχολείο τους και όχι εργασιακά εξαθλιωμένοι και περιπλανώμενοι.

Β)   Αγωνιστικό πρόγραμμα:

ΟΧΙ στη μνημονιακή βαρβαρότητα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Εργατικό και κοινωνικό μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής.

Ξεσηκωμός όλων των εργαζομένων μέχρι τη νίκη!

       Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού.  Για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, τους εκπαιδευτικούς, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τα παιδιά μας, το κόστος της υποταγής και των μνημονιακών μονόδρομων, ισοδυναμεί με την κοινωνική τους εξόντωση και τον πολιτικό τους αφοπλισμό. Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι είναι απείρως απεχθέστερο και βαρύτερο από το τίμημα του αγώνα με το μνημονιακό καθεστώς.

       Αν θέλουμε μισθούς και συντάξεις με τα οποία θα ζούμε, αν θέλουμε σταθερή και μόνιμη εργασία, δημόσια κοινωνικά αγαθά, αν θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στα πλαίσια που βάζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και οι υποχωρητικές-υποτακτικές τους  κυβερνήσεις.

       Πρέπει να ξαναπάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Αυτό απαιτεί την επανίδρυση του ταξικού εργατικού κινήματος, σε αντιπαράθεση με τον  παλιό και νέο, υποταγμένο και συμβιβασμένο, κυβερνητικό συνδικαλισμό,  με τη  συγκρότηση ενός πλατιού, κοινωνικού και εργατικού κινήματος της βάσης των εργαζομένων - μαχητικού μετώπου σύγκρουσης και ανατροπής με την ΕΕ, το ΔΝΤ και κάθε πολιτικό διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Να πάρουμε τους αγώνες και τη ζωή μας στα χέρια μας σημαίνει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλες τις μαχητικές μορφές πάλης, χωρίς να αποκλείουμε καμία, επιλέγοντας αυτή που δημιουργεί συνθήκες ενότητας και συσπείρωσης με όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα. 

      Σήμερα ένα από τα βασικά στηρίγματα των εκπαιδευτικών και συνολικά των εργαζομένων είναι τα  σωματεία που μάχονται. Το ξαναζωντάνεμα και η επανεκκίνηση των συλλογικών διαδικασιών και των πολύμορφων, μαζικών μαχητικών αγώνων έχει πολύ κρίσιμη σημασία.  Γιατί η αντίσταση στο μνημονιακό καθεστώς δεν μπορεί να έρθει από κάποιον κομματικό φορέα-σωτήρα, μια κάποια άγια νύχτα ή από τον κρατικό-κυβερνητικό-κομματικό συνδικαλισμό. Αυτή την ευθύνη οφείλουμε να αναλογιστούμε και να αναλάβουμε σήμερα ΟΛΟΙ μας, δυναμώνοντας με την συμμετοχή μας τις συλλογικές διαδικασίες και τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες.        

       Μια πολύμορφη, μαζική, ενωτική, μαχητική, ανατρεπτική δράση με προοπτική και συνέχεια πρέπει να΄ναι τώρα η απάντηση του κόσμου της εργασίας. Οργανωμένη από τα κάτω, ως η γνήσια έκφραση και αποτύπωση της λαϊκής θέλησης των εργαζομένων από τις Γενικές Συνελεύσεις  των πρωτοβάθμιων σωματείων, τις εργατικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, τον κόσμο της δουλειάς και του αγώνα. Μια τέτοια δράση όχι μόνο καθίσταται ως άμεση αναγκαιότητα, αλλά αποτελεί και τη μόνη μορφή εργατικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης σήμερα στο σκηνικό της γενικευμένης υποταγής, απάθειας και συναίνεσης που στήνει το κυρίαρχο  πολιτικό προσωπικό και συνολικά η κρατική εξουσία και τα εξωνημένα ΜΜΕ.  

        Η απάντηση στην επιτάχυνση των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση και το νέο σχολείο της αγοράς, καθώς και σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στο κοινωνικό πεδίο θα έρθει με το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, την κοινή δράση και τη συμπόρευση των δυνάμεων που στέκονται μαχητικά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με ξαναζωντάνεμα των Γ.Σ με πραγματικούς αγώνες σύγκρουσης και ρήξης με το μνημονιακό καθεστώς και όχι την πεπατημένη επετειακή «δράση» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Με μεγάλα αγωνιστικά γεγονότα του κινήματος,  που θα ελέγχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις ΓΣ τους και όχι από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία του κατεστημένου κρατικού, κομματικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παλιού και νέου,  που θα δημιουργούν ασφυκτική πολιτική πίεση στους κυβερνώντες από τον κόσμο των εργαζομένων. Με τη δημιουργία μεγάλων κινηματικών και αγωνιστικών γεγονότων με πολύμορφες αγωνιστικές μορφές, που θα υπερβαίνουν το πλαίσιο της διαμαρτυρίας, θα έρχονται σε ρήξη με το μνημονιακό καθεστώς, θα είναι κοινωνικά αποτελεσματικοί και πολιτικά επικίνδυνα, θα συνδυάζουν παραδοσιακές μορφές πάλης με νέες και θα διαμορφώνουν μια εξεγερσιακή κατάσταση. Με πραγματικό δυναμικό απεργιακό αγώνα, που θα προετοιμαστεί,  θα οργανωθεί και θα ξεσπάσει με τη θέληση και την αποφασιστικότητα των ίδιων των εργαζομένων, που θα στοχεύουν στη νίκη και την ανατροπή του καθεστώτος της μνημονιακής λεηλασίας και των πολιτικών της λιτότητας..

        Ο δρόμος του  συλλογικού αγώνα μας πρέπει να είναι αποφασιστικός!  Με καταλήψεις, απεργιακό αγώνα και συλλαλητήρια, με διαρκείς κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση, στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Παιδείας να αντισταθούμε και να παλέψουμε ενάντια  στα μνημόνια, στις υπουργικές αποφάσεις για το «νέο σχολείο» και το «νέο νηπιαγωγείο»,  στο φθηνό σχολείο, στην αδιοριστία, στην κινητικότητα, στην ελαστική εργασία,  στον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό, στη μετατροπή των δικαιωμάτων μας σε εξυπηρετήσεις.

        To ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ είναι σήμερα αναγκαίο για να οργανώσει την αντίσταση και να συνενώσει τους πάντες στην εκπαίδευση: Μόνιμους, αναπληρωτές, δασκάλους, ειδικότητες, νηπιαγωγούς, καθηγητές. Εκπαιδευτικούς και γονείς. Μέτωπο αντιμνημονιακό και αντικυβερνητικό. Που θα μπλοκάρει τον κυβερνητικό συνδικαλισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως και την υπονομευτική του δράση. Που θα συνενώσει όλες τις δυνάμεις του αγώνα και τα πολιτικοσυνδικαλιστικά τους ρεύματα σε ένα μεγάλο μπλοκ ανατροπής. Που θα συνενώσει τα διάσπαρτα και μεμονωμένα αγωνιστικά επεισόδια και τα σπαράγματα ακτιβίστικης δράσης, σε μια μεγάλη ενιαία δύναμη πυρός. Που θα γεμίσει τις αίθουσες των Συνελεύσεων και θα αφαιρέσει τη διαχείριση των αγώνων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Που, μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο σύγκρουσης, θα μπλοκάρει μαζικά στην πράξη πλευρές της αναδιάρθρωσης, όπως την αξιολόγηση, τις μετακινήσεις, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, τις απολύσεις. Tώρα είναι που προέχει η ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, όλων ανεξαιρέτως των κλάδων, απέναντι στην μνημονιακή πολιτική των περικοπών, ακριβώς γιατί προέχει η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων. Η πολυδιάσπαση και η διαίρεση ευνοεί το υπουργείο και την κυβέρνηση.

        Η μάχη αυτή είναι συνδεδεμένη με τη συνολική μάχη των εργαζομένων και τις εξελίξεις στο κεντρικό διακύβευμα της περιόδου. Η σκληρότητα της επίθεσης του ενωμένου μνημονιακού μπλοκ δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις: Μόνο η άμεση ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, η όξυνση του κοινωνικού ανταγωνισμού, το εξεγερτικό πνεύμα και οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα, να φέρουν τη νίκη σε αυτόν το ανελέητο κοινωνικό πόλεμο.        

        Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ και οι τράπεζες, η κρατική εξουσία και η ολιγαρχία του πλούτου, αντιπαραθέτουμε την αλήθεια των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο αγώνας για την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που αφαιρέθηκαν τα επτά μνημονιακά χρόνια, συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων,  και όλων όσοι τα υλοποιούν, τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την ΟΝΕ, την ολιγαρχία του πλούτου, τις μνημονιακές δυνάμεις, τους ιδιοκτήτες των  ΜΜΕ και των πολιτικών εκφραστών τους, την ακύρωση της λιτότητας, τη μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων,  τη φορολόγηση του Κεφαλαίου, την απόδοση στο λαό της εκκλησιαστικής περιουσίας και της απόδοσης γης και κτισμάτων της που ανήκαν στο δημόσιο,  την επανάκτηση δηλαδή, όλου του κλεμμένου κοινωνικού πλούτου για την απόδοση αξιοπρεπή πόρων σε όλο το κοινωνικό πεδίο : μισθούς, συντάξεις, αξιοπρεπή εργασία για όλους, κοινωνικές υποδομές, δημόσια κοινωνικά αγαθά,  Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση. 

         Η Γ.Σ του συλλόγου «Αθηνά» δηλώνει ότι σε  αυτούς τους αγώνες και σε αυτό το μέτωπο σύγκρουσης και ανατροπής ο Σύλλογος Αθηνά με την ιστορία του και τις αγωνιστικές του παραδόσεις, μπορεί να έχει σημαντική συμβολή. Αυτό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή μας σε όλες τις διαδικασίες του κινήματος, ως τη μόνη ελπίδα, τη μόνη εγγύηση ότι θα βγάλουμε τη θηλιά του χρέους και των μνημονίων και θα κερδίσουμε τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ
 

Γ)  Προγραμματισμός άμεσης δράσης του συλλόγου

Ουσιαστική συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών του συλλόγου σε όλες τις διαδικασίες συντονισμού συλλόγων πρωτοβάθμιας και  ΕΛΜΕ.
Συμμετοχή σε συντονισμούς εργατικών σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Eνημερωτική καμπάνια και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη όλου του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου πλαισίου της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για την εκπαίδευση και των νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που ετοιμάζεται να δρομολογήσει η κυβέρνηση: την αυτονομία, την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
Αίτημα άμεσης συνάντησης με την Ά Διεύθυνση Αθήνας, μαζί με όμορους συλλόγους, με την παρουσία του Διευθυντή Εκπαίδευσης και όλων των Σχολικών Συμβούλων της Α΄Διεύθυνσης, για όλα τα προβλήματα και τα αιτήματα των σχολείων, τα ωρολόγια προγράμματα, τη σίτιση, την κάλυψη των κενών τις αναθέσεις και τις συμπληρώσεις ωραρίου
Υπεράσπιση, συνδικαλιστική και νομική κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων και συναδέλφων που με βάση τις συλλογικές αποφάσεις υπερασπίζουν το ωράριο και χρεώνουν την ώρα της σίτισης ως διδακτική σε όλους τους συναδέλφους που εμπλέκονται με αυτήν.
Καταγραφή και δημοσιοποίηση προβλημάτων, υπεράσπιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών  από τα προβλήματα που επιμένουν. Στήριξη του συντονιστικού νηπιαγωγών.
Υπεράσπιση, συνδικαλιστική και νομική κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων και συναδέλφων νηπιαγωγών που με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων υπερασπίζουν το δικαίωμα για αμιγή τμήματα ολοήμερου νηπιαγωγείου και εναλλασόμενη βάρδια των νηπιαγωγών ωράριο
Συστηματική δράση κατά της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους. Συνονισμός με συλλόγους, ΕΛΜΕ και γονείς για παρεμβάσεις στα δημοτικά Συμβούλια της περιοχής μας και απαίτηση αρνητικής τοποθέτησης των Δημοτικών Συμβούλίων απέναντι στο απαράδεκτο αίτημα δημάρχων και δημοτικών παραγόντων
Δίνουμε τη μάχη σε συντονισμό με γονείς, ενάντια σε κάθε εισήγηση και απόπειρα σύμπτυξης τμημάτων, συγχώνευσης σχολείων ή υποβιβασμού τους.
Ανάδειξη του ζητήματος της υποχρηματοδότησης των σχολείων και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, σε συνεργασία με γειτονικούς και άλλους εκπαιδευτικούς συλλόγους και τους γονείς
Συμμετοχή και υποστήριξη του συλλόγου στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και στήριξης των συναδέλφων μας που πλήττονται από την κρίση και την οικονομική δυσπραγία που τους δημιουργεί. Κανένα παιδί χωρίς τροφή, ένδυση, στέγη.
Συντονισμένες πρωτοβουλίες για κοινή δράση με τους γονείς και μαζικούς φορείς των γονέων στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπάιδευσης και εναντίωσης στη βαρβαρότητα των μνημονίων
Συμμετοχή του συλλόγου στη συλλογική μάχη του μαζικού κινήματος ενάντια στο δημοκρατικό έλλειμμα, την καταστολή, το χτύπημα των αγώνων και των αγωνιστών. Ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στη φασιστική απειλή και τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Επαναβεβαιώνουμε την πολιτική απόφαση του συλλόγου κήρυξη της Χ.Α ως ανεπιθύμητης στις γειτονιές  και τα σχολειά μας και στήσιμο ενός μόνιμου  αντιφασιστικού μετώπου μέσα κι έξω από τα σχολειά μας. Συμμετοχή του συλλόγου σε όλες τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις- πορείες συλλαλητήρια.
Συνέχιση της λειτουργίας  της παιδαγωγικής-πολιτιστικής ομάδας του συλλόγου.

Οργάνωση μερών αιμοδοσίας για τη λειτουργία της τράπεζας αίματος του συλλόγου.

Δ) Για τη λειτουργία του συλλόγου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το πρόγραμμα δράσης, αναδείχτηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανάγκη για την άμεση επαφή και επικοινωνία του Συλλόγου με τους συναδέλφους, τη συλλογική αντίσταση και δράση και κυρίως την ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τα εργασιακά τους δικαιώματά τους. Για ένα σύλλογο που θα συγκρούεται, θα ορθώνεται αποφασιστικά ως εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της Διοίκησης και θα στηρίζει έμπρακτα κάθε συνάδελφο ή σύλλογο διδασκόντων. Αποφασίστηκαν:

Η  ενημέρωση των μελών του συλλόγου μέσα από δελτία ενημέρωσης και την επικοινωνία στα σχολεία με τα μέλη του Δ.Σ. του
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να θέτουν υπόψη του συλλόγου οποιοδήποτε ζήτημα ανακύπτει, με τη δέσμευση ότι θα συζητηθεί χωρίς καθυστέρηση στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Η άμεση παρουσία του Δ.Σ του συλλόγου στο σχολείο που συνάδελφος ή σύλλογος διδασκόντων το ζήτησε, για την τρέχουσα συνδικαλιστική ενημέρωση ή για τοποθέτηση του συλλόγου σε ζήτημα που ανέκυψε και την παροχή συνδικαλιστικής κάλυψης σε όλους τους συναδέλφους
Να συνεδριάζει το Δ.Σ. τακτικά κάθε 15νθήμερο (ημέρα Δυτέρα) και εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συνάδελφοι ή και για να θέσουν κάποιο ζήτημα.

Ο σύλλογος θεωρεί αυτονόητο σε κάθε σχολείο κάθε συνάδελφος ή κάθε Διευθυντής-ντρια που λαμβάνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με φαξ-σπανιότερα πλέον οποιοδήποτε κείμενο (ανακοίνωση, ενημερωτικό δελτίο με συνδικαλιστικό περιεχόμενο, από το ΣΥΛΛΟΓΟ, τη ΔΟΕ, ή από οποιαδήποτε Παράταξη, Επιτροπή συναδέλφων ή μεμονωμένο Συνάδελφο) να το προωθεί και να  το θέτει, με κάθε πρόσφορο τρόπο υπόψη των υπολοίπων συναδέλφων για την ενημέρωσή τους, εκτιμώντας ότι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της συλλογικής, πολιτικοσυνδικαλιστικής, ταξικής  συνείδησης και δράσης του κλάδου.

Θέμα 4ο : Συνολικό Διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου

Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση κι όχι στην πειθάρχηση, θα τα μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα τα διδάξει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα.
Γενναία Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Προϋπολογισμού – Αύξηση των κονδυλίων για τη λειτουργία των σχολείων – Ενίσχυση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, κόντρα στο σχολείο της αγοράς. Απόσυρση των ιδιωτών, των χορηγών, της επιχειρηματικότητας, του ΟΟΣΑ και της εργαλειοθήκης του από το Δημόσιο σχολείο
Ανάκληση των συγχωνεύσεων/υποβαθμίσεων σχολείων – Άμεση κατάργηση του 10% της προσαύξησης του αριθμού των μαθητών/τμήμα – Καθιέρωση αναλογίας 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και το νηπιαγωγείο
   Καμιά συρρίκνωση των αντισταθμιστικών δομών του δημόσιου σχολείου. Να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και σχολείο.
Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών,  κάθε είδους και κάθε μορφής. .  Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης (Ν. 2986/2002, Ν. 3848/2010, Ν. 4024/2011, Ν. 4142/2013 και Π.Δ. 152/2013) – Κατάργηση του ΙΕΠ, της ΑΔΙΠΠΔΕ, του παρατηρητηρίου και των πλατφορμών αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης – Καμιά αξιολόγηση – Κανένας αξιολογητής στην τάξη.
Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για  τα στελέχη της  εκπαίδευσης ώστε να ξηλωθεί η εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία του αυταρχισμού και της αξιολόγησης , που καταδυνάστευσε τη ζωντανή εκπαίδευση και επιχείρησε να επιβάλλει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα την αξιολόγηση και να γίνουν άμεσα βήματα για την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο –Σύλλογος Διδασκόντων με αναβαθμισμένο παιδαγωγικό ρόλο και πρωταγωνιστική θέση σε όλες τις λειτουργίες του σχολείου. Με συχνές, τακτικές συνεδριάσεις όπου συλλογικά συζητούνται και αντιμετωπίζονται όλα τα  ζητήματα.
Δημοκρατική λειτουργία της σχολικής μονάδας με ανώτερο και κυρίαρχο, αποφασιστικό όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων.  Με συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας. Συλλογική λειτουργία και αιρετότητα αρμοδιοτήτων στη σχολική κοινότητα.
Κατάργηση των Περιφερειακών Δ/νσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Κατάργηση των σχολικών συμβούλων και αντικατάστασή τους από πολυπρόσωπες δομές υποστήριξης του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών (με καθαρά συμβουλευτικό υποστηρικτικό ρόλο), που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς με χρόνια διδακτική εμπειρία, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ.
Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να προωθούν την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη και την κοινωνική χειραφέτηση και να υπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών. Δραστική μείωση/αναπροσαρμογή της ύλης συνολικά στην εκπαίδευση με την καινούρια σχολική χρονιά.
Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων, ετήσια επιμόρφωση και μετεκπαίδευση για όλους τους εκπαιδευτικούς με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών. Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση. Διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.
Θεσμοθέτηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του δημοτ. Σχολείου.  Όχι σε ρουσφετολογικές μετατάξεις από τη Δ.Ε. στην Π.Ε.. Δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών για μεταθέσεις-μετατάξεις στις νέες οργανικές θέσεις με διαφανή κριτήρια.
   Κατάργηση του ν. 3848/2010, του προσοντολογίου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013. Όχι στην ελαστική εργασία.
Ακώλυτη μισθολογική-βαθμολoγική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και δημ. υπαλλήλων, με την άμεση κατάργηση της σχετικής μνημονιακής διάταξης και την κατάργηση της σύνδεσης βαθμού-μισθού με αξιολόγηση – Κατάργηση του βαθμολόγιου-μισθολόγιου-“φτωχολόγιου” (Ν. 4024/11) – Επαναφορά των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009– Κατάργηση της φοροληστρικής πολιτικής και των χαρατσιών –  Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής ανάγκης και αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Άμεση παύση κάθε δίωξης εκπ/κού και ανάκληση αργιών και ποινών που επιβλήθηκαν με βάση τις προτεινόμενες προς κατάργηση ποινές του μνημονιακού πειθαρχικού δικαίου των Δ.Υ. – Κατάργηση των Ν. 4057/12, 4093/13, 3528/07
Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών. Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολείο και βαθμίδα εκπαίδευσης. Ίδρυση- στήριξη-επαναλειτουργία των αναγκαίων αντισταθμιστικών δομών και των  δομών Ειδικής Αγωγής  και μονιμοποίηση των εκπ/κών της.
Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην εκπαίδευση με εφαρμογή ολοκληρωμένου δημόσιου προγράμματος σίτισης και ιατρικής περίθαλψης στα σχολεία που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος, ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα παιδί στα σχολεία μας χωρίς ιατρική περίθαλψη. Διαφυλάττοντας ταυτόχρονα  από την εξαθλίωση τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας,  για να έχουν το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Κατάργηση όλου του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου – Επιστροφή των διαχρονικά κλεμμένων αποθεματικών στα ταμεία – Καμιά “αξιοποίηση” των αποθεματικών των ταμείων για την πληρωμή του χρέους.
Αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των  κοινωνικών, εργατικών και νεολαιίστικων  αντιστάσεων και ελευθεριών.  Καμιά δίωξη αγωνιστών του μαζικού κινήματος για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους σε συλλογικές αντιστάσεις και δράσεις κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια  στις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.  Κατάργηση  όλων των κατασταλτικών νόμων, των εγχώριων και ευρωπαϊκών τρομονόμων,. Άσυλο σε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς μετανάστες. Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών οργανισμών και σε όσους διώκονται εξαιτίας αυτής της δράσης τους.

Διεκδικούμε αποφασιστικά και ασυμβίβαστα:

Λέμε όχι στο μνημονιακό σχολείο είτε με την παλιά είτε με τη νέα του μορφή. Όχι στο φθηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς, του κατακερματισμού της γνώσης και των αντικειμένων, των ταξικών φραγμών και των αποκλεισμών.

 Απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και περικοπών (σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδική Αγωγή) και κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής τους.
Άμεση απόσυρση των Υπουργικών αποφάσεων για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» και για τα  Νηπιαγωγεία  και όλων των σχετικών εγκυκλίων και τροπολογιών.
Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης- ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών, σε σχέση 1:1 διορισμού για κάθε συνταξιοδότηση της τελευταίας πενταετίας, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου.
Διορισμός όλων των αναπληρωτών-καμιά απόλυση αναπληρωτή και διασφάλιση της επαναπρόσληψής τους. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών- Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση  εκπαιδευτικού. Καμιά μείωση οργανικών θέσεων- Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις.
Πλήρη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.

·  Να έχει  κάθε τμήμα δημοτικού σχολείου το δάσκαλό του ή τη δασκάλα του. Κάθε ολοήμερο  να έχει δασκάλους για τη λειτουργία του, τουλάχιστον 1-50, όπως ίσχυε μέχρι πέρσι, για να πάψουν τα ωράρια-λάστιχο. Να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία, Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής, Παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε ένα μαθητή που έχει ανάγκη.

· Να προσμετράται ή ώρα της σίτισης ως διδακτική σε όλους όσοι εμπλέκονται με αυτήν.

· Προσμέτρηση στο διδακτικό ωράριο της πρωινής ζώνης 7-8 όπου λειτουργεί,  υπολογιζόμενη σε διδακτικές ώρες εβδομαδιαία (7Χ45’ αντί 5Χ60’).

·  Να καταχωρούνται σε όλα τα σχολεία ως κενά και να ζητείται η άμεση κάλυψη τους με τοποθετήσεις και προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όλες οι προβλεπόμενες ώρες των γνωστικών αντικειμένων ειδικοτήτων και στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο. Να μην ανατίθενται από συλλόγους διδασκόντων μαθήματα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, σε ΠΕ 70, πριν την ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (τοποθετήσεις και προσλήψεις αναπληρωτών).

·  Να δοθούν όλα τα αναγκαία κενά ωρών στη διάθεση των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων για να πάψει η πολλαπλή  μετακίνηση για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους και να σταματήσει η αδιαφάνεια και το πέπλο αυθαιρεσίας στις τοποθετήσεις και συμπληρώσεις ωραρίου. Να διαμορφώνεται το διδακτικό ωράριο των ειδικοτήτων σε κάθε σχολείο και αντί της μετακίνησης να υπάρξει αναγνώριση τουλάχιστον τριών αναγκαίων διδακτικών ωρών για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που διεξάγουν: αθλητικές ομάδες, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.α.

· Διεκδικούμε την ένταξη όλων των αντικειμένων σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο, την ενιαία διδασκαλία τους. Με την αυτοτελή διδασκαλία, την εργαστηριακή διδασκαλία τους αλλά και τη συνδιδασκαλία τους από το/τη δάσκαλο/α και τον/την εκπαιδευτικό της ειδικότητας και το συνυπολογισμό της ώρας και για τους δύο.

· Οι παραπάνω διεκδικήσεις απαντούν ολοκληρωμένα στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και ταυτόχρονα καλύπτουν εργασιακά όλους τους εκπαιδευτικούς. 

· Αντισταθμιστικό Νηπιαγωγείο με συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

· Να μειωθεί τώρα το ωράριο των νηπιαγωγών στις 24,23,22,21 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας.

· Να δημιουργηθούν αμιγή τμήματα ολοήμερου με βάση τις καλοκαιρινές προτιμήσεις των γονέων. Να υπάρχει εναλλασσόμενη βάρδια στους νηπιαγωγούς των ολοήμερων τμημάτων.

Ειδικά μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών, μέσα στα σχολεία. Κανένα προσφυγόπουλο-μεταναστόπουλο έξω από το δημόσιο  σχολείο. Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών. Όλα τα προσφυγόπουλα να εγγραφούν στο σχολείο. Να γίνει μια ισομερής  κατανομή, ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Κάθε σχολείο ανάλογα με τον αριθμό, τις ηλικίες και όποιες άλλες διαφοροποιήσεις να διαμορφώσει πρόγραμμα υποδοχής, για να καλυφθούν οι μορφωτικές τους ανάγκες.
Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Αποκατάσταση όλων των απωλειών των μισθών και του εισοδήματος της τελευταίας εξαετίας. Όχι στη σύνδεση μισθού – «προσόντων» – αξιολόγησης. Όχι στη διαγραφή εργασιακού χρόνου.  Κανένας «κόφτης» στο μισθό μας. Όχι στη φοροληστεία.
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου. Έκτακτες  επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.

Ούτε βήμα πίσω από αξιοπρεπή εργασία και ζωή - εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά.  Διεκδικούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση:

Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.
Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.
Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής

Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συνεχίζουμε την οργάνωση αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και δράσεων αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες.
Παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία - υγεία - ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!
Αγωνιζόμαστε για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο. Δημόσια Δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, των αναγκών και των δικαιωμάτων μας. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με δυνατότητα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, συνεργατικής διδασκαλίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη κλπ). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων (χορωδία, αθλητική, εικαστική, θεατρική ομάδα, εργαστήριο πληροφορικής κ.ά.) ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μείνουν στο σχολείο, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του.

Θέμα 5ο : Πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων. Ούτε βήμα πίσω!

 Συνάδελφοι-ισσες, σας επανακινοποιούμε το επικαιροποιημένο πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων που σας αποστείλαμε στην αρχή της χρονιάς και είναι το πλαίσιο που διαχρονικά προβάλλει και στηρίζει ο σύλλογος Αθηνά υπερασπίζοντας τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των συναδέλφων από κάθε καταστρατήγηση, από τη Διοίκηση και τους κυβερνώντες όλων των αποχρώσεων. Ο Σύλλογος καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να υπερασπιστούν το πλαίσιο των εργασιακών μας δικαιωμάτων, να αρνούνται κάθε εντολή που το αντιστρατεύεται και καλύπτει  συνδικαλιστικά και απόλυτα κάθε μέλος μας και κάθε σύλλογο διδασκόντων που το επικαλείται και το υπερασπίζεται:

Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες.
Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι απαραβίαστο και καθορίζεται από το Ν. 2470/97. (24 ώρες για όσους έχουν ως 10 χρόνια υπηρεσίας, 23 ώρες από 10-15 χρόνια, 22 ώρες από 15-20 χρόνια και 21 ώρες από 20 και πάνω)
Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο, ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων.
Οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να αρνηθούν με απόφασή τους τις υπερωρίες και να εναντιωθούν στις μετακινήσεις ειδικοτήτων, το πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης, τους υποβιβασμούς σχολείων, τις συμπτύξεις τμημάτων, την αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τα κενά  διδακτικού προσωπικού. Οι Σύλλογοι διδασκόντων μπορούν να εναντιωθούν με απόφασή τους στην εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης. Σύλλογοι διδασκόντων και συνάδελφοι καλύπτονται πλήρως από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Κάθε απασχόληση τμήματος ανάγεται στο διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά εντολή για επιπλέον κάλυψη διδακτικών ωρών.
Οι σύλλογοι διδασκόντων, διαμορφώνοντας τα προγράμματα στα σχολεία να υπολογίζουν τη σίτιση στο ολοήμερο στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων. Το ίδιο υπολογίζεται αναγόμενη σε διδακτικές ώρες εβδομαδιαία και η πρωινή ζώνη 7-8 όπου λειτουργεί. Να απαιτούν από τους Σχολικούς Συμβούλους να εγκρίνουν το πρόγραμμα με την αποδοχή του αυτονόητου : ότι κάθε απασχόληση των μαθητών τους μέχρι την αποχώρηση από το σχολείο/νηπιαγωγείο ανάγεται στο διδακτικό ωράριο!
Σε περίπτωση που δεν στέλνονται αναπληρωτές, καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων να αποφασίσουν ένα πάγιο ή κατά περίπτωση τρόπο για την κάλυψη του κενού που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να είναι η καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου κανενός συναδέλφου.
Σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα με την έναρξη της χρονιάς, οι σύλλογοι διδασκόντων να διαμορφώσουν μεταβατικά προγράμματα που θα εκτείνονται όσο επιτρέπει το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπάρχει στο σχολείο. Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους ωράριο, και ασφαλώς σε καμία περίπτωση απογευματινές ώρες.
Ενάντια στα προγράμματα λάστιχο και τα κυλιόμενα ωράρια που ακολουθούν τη λογική των περικοπών και τη στενή λογιστική των ωρών, οι σύλλογοι διδασκόντων να απαιτούν τη διαμόρφωση του προγράμματος και του ωραρίου κατά βάση σε δύο ζώνες: Από 8.οο-13.οο και από 12.οο-4.οο
Οι σύλλογοι διδασκόντων, όταν σε ένα τμήμα που προσεγγίζει τους 25 μαθητές υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και άλλοι παιδαγωγικοί λόγοι π.χ παιδιά με ειδικές ανάγκες, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αποφάσεις για χωρισμό των τμημάτων σε δύο και να ζητήσουν την άμεση έγκριση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Σχολικό Σύμβουλο. (Σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 : "Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρείς μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου)
Οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, έχουν το δικαίωμα να αντιδρούν στις πολλαπλές μετακινήσεις σε περισσότερα από δύο σχολεία, να ζητούν ενυπόγραφη αιτιολογημένη εντολή και σε κάθε τέτοια περίπτωση, μείωση του ωραρίου και απαλλαγή από τις εφημερίες. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε συμπλήρωση του ωραρίου του στο ολοήμερο εφόσον δεν το επιθυμεί.
Δε μπορεί  να ανατίθεται υπερωριακή απασχόληση σε εκπαιδευτικούς του σχολείου για έργο που πρέπει να καλυφθεί από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή. Οι σύλλογοι διδασκόντων δεν πρέπει να αποδέχονται τέτοιες  « λύσεις », που μειώνουν τις θέσεις εργασίας και εισάγουν την ωρομίσθια δουλειά.
Κανένας δε μπορεί να υποχρεωθεί σε υποχρεωτική υπερωρία χωρίς τη θέλησή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση να ζητείται έγγραφη εντολή και σε περίπτωση επιμονής της διοίκησης να ενημερώνεται ο σύλλογος για να απαντήσει και να αντιδράσει άμεσα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής ανάθεσης υπερωρίας ο Σύλλογος κηρύσσει στάσεις εργασίας και καλύπτει όλους τους συναδέλφους για τη μη εφαρμογή τους.
Οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι αμείβονται με ωριαία αποζημίωση, με βάση τις ώρες που διδάσκουν και μόνο γι’ αυτές. Ως εκ τούτου η ανάθεση εφημερίας δεν προκύπτει από πουθενά και καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν εφημερία στους ωρομίσθιους συναδέλφους και τους συναδέλφους να μην τις αποδέχονται. Υπενθυμίζουμε ότι οι ώρες και οι ημέρες απεργίας των ωρομίσθιων συναδέλφων υπολογίζονται στην προϋπηρεσίας τους.
Οι συναδέλφισσες-οι νηπιαγωγοί δύνανται, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, να προχωρήσουν σε δημιουργία αμιγών τμημάτων κλασικού και ολοήμερου προγράμματος με βάση την επιλογή των γονέων, να αναθέτουν το ολοήμερο τμήμα με εναλλαγή στο ωράριο της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας στους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου τμήματος και να αντιτίθενται σε ρυθμίσεις που παγιώνουν το διδακτικό τους ωράριο, ως το μεγαλύτερο στην εκπαίδευση και προσεγγίζει τις 30 ώρες
Γενικότερα, δεν εφαρμόζουμε καμιά προφορική εντολή της διοίκησης που αφορά καταστρατήγηση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων και σε κάθε περίπτωση να απαιτούμε έγγραφη και αιτιολογημένη εντολή. Καταγγέλλουμε αμέσως στο Σύλλογο κάθε αυθαιρεσία και παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

        

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Α. ΓΕΝΙΚΑ

~ Έχουμε στη συνεδρίαση τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο συνάδελφο ασχέτως χρόνων υπηρεσίας ή σχέσεως εργασίας.

~ Ζητάμε να καταγράφεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων η γνώμη μας άσχετα εάν αυτή είναι πλειοψηφούσα η όχι. Κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να αρνηθεί να υπογράψει πρακτικά που δεν έχουν τηρηθεί με αυτό τον τρόπο.

~ Ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να συζητά και να παίρνει αποφάσεις που σχολιάζουν και κρίνουν την εκπαιδευτική πολιτική.

~ Επειδή οι εγκύκλιοι και οι διαταγές της διοίκησης δεν είναι νόμοι ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εφαρμογή μιας εγκυκλίου ή την υλοποίηση μιας διαταγής εάν την κρίνει ως παράνομη και αντισυνταγματική. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων  έχει δικαίωμα (και υποχρέωση ταυτόχρονα) να ενημερώνεται για κάθε έγγραφο που φτάνει στο σχολείο και αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση όλων των συναδέλφων.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

~ Υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος και την κατανομή των τάξεων και των μαθημάτων είναι ο σύλλογος διδασκόντων (και όχι ο διευθυντής). Το πρόγραμμα πρέπει να συντάσσεται ισοκατανέμοντας τα κενά, όπου δε μπορεί να αποφευχθούν (υποχρεωτικά κενά στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν ) και τις ώρες για ενισχυτική διδασκαλία, όπου περισσεύουν.

 ~ Ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να διαμορφώνει μεταβατικά προγράμματα σε περιπτώσεις έλλειψης εκπαιδευτικών.

~ Ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να ζητά  από τους Σχολικούς Συμβούλους να εγκρίνουν το πρόγραμμα με την αποδοχή του αυτονόητου:  ότι κάθε απασχόληση και επιτήρηση των μαθητών τους μέχρι την αποχώρηση από το σχολείο/νηπιαγωγείο ανάγεται στο διδακτικό ωράριο.

~ Ο σύλλογος διδασκόντων έχει το δικαίωμα όταν σε ένα τμήμα που προσεγγίζει τους 25 μαθητές υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών ή μαθητών με μητρική γλώσσα διαφορετική από την ελληνική, ή άλλοι παιδαγωγικοί λόγοι π.χ παιδιά με ειδικές ανάγκες, να προχωρήσει σε αποφάσεις για χωρισμό των τμημάτων σε δύο και να ζητήσουν την άμεση έγκριση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Σχολικό Σύμβουλο.

~ Ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αρνηθεί με απόφασή του την εφαρμογή της Ευέλικτης Ζώνης και γενικά δε μπορεί να υποχρεωθεί στην εφαρμογή διάφορων προγραμμάτων.

 Η ενημέρωση των γονέων και η επίδοση της βαθμολογίας δεν μπορεί να γίνονται σε ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου. Αυτό αποτελεί παραβίαση του εργασιακού ωραρίου. Οι συνάδελφοι πρέπει να αρνούνται να συναινέσουν και να καταγγέλλουν στο σύλλογο τέτοιες απόπειρες ώστε να παρεμβαίνει άμεσα.

~ Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν είναι εκτελεστικό όργανο της Διοίκησης, αλλά έχει δική του αποφασιστική γνώμη γιατί αυτός λειτουργεί το σχολείο και πράττει με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών.

Γ.  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

~ Ο συνδικαλισμός είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα τόσο του συλλόγου  διδασκόντων σαν συνόλου, όσο και κάθε συναδέλφου χωριστά.

~ Ο σύλλογος διδασκόντων ή μέλη του (ή και οποιοσδήποτε άλλος) δεν μπορούν να εμποδίσουν εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το δικαίωμά  τους στην απεργία.  Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό να καταγγείλει στο ΔΣ του Συλλόγου κάθε τυχόν προσπάθεια για να μην ασκηθεί το δικαίωμα της απεργίας. (Σημείωση: Η ημέρα απεργίας μετρά κανονικά σαν μέρα υπηρεσίας για τους αναπληρωτές παρά τις φήμες για το αντίθετο).

  Επιπλέον διεκδικούμε:

~ Κατάργηση όλων εκείνων των νόμων που περιορίζουν ή προσπαθούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των συλλόγων διδασκόντων αναθέτοντάς τα σε ανώτερα επίπεδα στην διοικητική πυραμίδα .Τέτοιοι νόμοι είναι ο 2986 για την αξιολόγηση, το καθηκοντολόγιο, ο νέος ΔΥΚ κ.α. Καμιά έκθεση αυτοαξιολόγησης από τους συλλόγους διδασκόντων στο τέλος της χρονιάς. Να μην εφαρμοστεί το ΠΔ 152/2013 για την αξιολόγηση που επαναφέρει τον επιθεωρητισμό. Να καταργηθούν οι νόμοι 3848 ΚΑΙ 4024 που φέρνουν την αξιολόγηση-χειραγώγηση

~ Ο σύλλογος διδασκόντων να αποφασίζει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών στη σχολική πραγματικότητα για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργου και όχι αυτό να γίνεται με «λογιστικό» τρόπο όπως σήμερα.

 ~ Όλοι οι εκπαιδευτικοί ελεύθεροι παραγωγοί  γνώσης με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων με αποφασιστικό ρόλο σε ότι αφορά την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διαδικασία στα σχολεία.

Δε συμβιβαζόμαστε στις συνεδριάσεις των συλλόγων:

Επειδή από την αμεσοδημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τόσο η παιδαγωγική μας ελευθερία, όσο και η κατανομή του χρόνου εργασίας μας και ο ελεύθερός μας χρόνος,

Επειδή οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να είναι τα κυρίαρχα όργανα που δημοκρατικά οργανώνουν και αποφασίζουν τη λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας,

Δεν υπογράφουμε πρακτικά εάν δεν καταγραφεί σε αυτά η άποψή μας και το σκεπτικό της, πλειοψηφούσα η όχι Δεν δεχόμαστε υποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου από άλλα άτομα (π.χ διευθυντής) γιατί αυτό απονεκρώνει το σύλλογο και τον καθιστά όργανο—φάντασμα.
Διεκδικούμε όσα απορρέουν από τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Προσπαθούμε οι συζητήσεις του συλλόγου διδασκόντων να καταλήγουν σε αποφάσεις για να μη μεταφέρεται το δικαίωμα αυτό σε άλλο επίπεδο της διοικητικής πυραμίδας. (Σημείωση: μια αρνητική απόφαση είναι απόφαση  π.χ σε προσπάθεια επιβολής υπερωριών)

ΘΕΜΑ 6:  Πρόσφατες αποφάσεις-ανακοινώσεις του συλλόγου μας για την περιγραφική αξιολόγηση  και  την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα νηπιαγωγεία

[Πλαίσιο κειμένου: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. « η Αθηνά » Koρίνης 20, Γαλάτσι, τηλ-φαξ 210-2912250 e-mail: [email protected]] 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη μας και τους συλλόγους διδασκόντων, ΔΟΕ, Σύλλογοι Εκπ/κών Π.Ε.
Σχετικά με την εγκύκλιο για την πιλοτική εφαρμογή

της περιγραφικής αξιολόγησης

Η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών που φαίνεται ως προοδευτική και βελτιωμένη εκδοχή των παραδοσιακών μεθόδων της αριθμητικής βαθμολόγησης αποτελεί μια άλλης μορφής αξιολόγηση η οποία από μόνη της δεν οδηγεί σε ένα δημοκρατικότερο σχολείο που αμβλύνει τις διαφορές των μαθητών.

Αντίθετα, ενταγμένη στη λογική του νέου σχολείου και των μετρήσιμων στόχων που θέτει ο ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών,  η περιγραφική αξιολόγηση, σε μια εκπαίδευση με διαρκή ταξικά φίλτρα,  καθίσταται κι αυτή εργαλείο ταξινόμησης των μαθητών, απόρριψης και κοινωνικής αναπαραγωγής του σχολείου.

Στην εξέλιξη αυτής της αλλαγής, το πιθανότερο μάλιστα είναι, κάποια νέα περιγραφικά «κλισέ» να αντικαταστήσουν την παλιά αριθμητική ταξινομία. Στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση κι ενώ υποτίθεται ότι καταργείται  η παλιά αντιπαιδαγωγική βαθμολόγηση, μια ευρύτερη κι αναλυτική αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των μαθητών μπορεί να πάρει τη θέση της, που όχι μόνο δεν αλλάζει το χαρακτήρα, το ταξικό και κοινωνικό πρόσημο του σχολείου, τουναντίον μπορεί και να το ενισχύει, αποκρύπτοντας τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που στιγματίζουν την "απόδοση" και "πρόοδο" των μαθητών και δημιουργούν τις άνισες επιδόσεις τους. Επιπλέον, η συζήτηση για την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών αποκρύπτει εντέχνως τις τεράστιες ελλείψεις και αδυναμίες του ίδιου του σχολείου που μαραζώνει συνεχώς ως  αποτέλεσμα  της πολιτικής επιλογής του υπουργείου και της πολιτείας γενικότερα. 

Το όλο θέμα που εισάγεται αυτές τις μέρες με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ  δεν είναι ανεξάρτητο από την αυτοαξιολόγηση  των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Είναι ενταγμένο στο συνολικό πακέτο της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η Κυβέρνηση. Oι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ανάγουν την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών ως το πρώτο και σημαντικό βήμα σε αυτό το πακέτο. Δηλαδή οι κυβερνώντες και οι «θεσμοί» θέλουν σταδιακά και κλιμακωτά  να εδραιώσουν την κουλτούρα της αξιολόγησης παντού  και να την αποδεχτεί η εκπαιδευτική κοινότητα  ως τάχα μια ήπια εκδοχή ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου. Τίποτα όμως δεν εμποδίζει τη σύνδεση της αξιολόγησης των μαθητών με τα κριτήρια της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Τίποτα δεν εμποδίζει την περαιτέρω συσχέτιση των περιγραφικών επιδόσεων των μαθητών με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τα παρατηρητήρια της αξιολόγησης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι Επιτροπές τύπου ΑΔΙΔΠΕ και οι νόμοι της αξιολόγησης, που δεν καταργήθηκαν αλλά είναι ενεργοί,  επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Αξιολόγηση και παιδαγωγική είναι αντιφατικές και ασύμβατες έννοιες. Στη βάση αυτή, είμαστε εναντίον κάθε μορφής αξιολόγησης και γραπτής αποτύπωσης αξιολογικού χαρακτηρισμού, επειδή επιχειρεί να ταξινομήσει ιεραρχικά τους μαθητές, να διαιωνίσει τους διαχωρισμούς και τις διακριτές μαθητικές ταυτότητες που αντανακλούν ταξικές διακρίσεις  είτε αυτή αποτυπώνεται ποσοτικά ή ποιοτικά-περιγραφικά. Το σχολείο οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους μαθητές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο καθένας, να τους εξασφαλίζει και να τους παρέχει όλα όσα απαιτούνται για αυτό. Αυτό είναι το νόημα της διεκδίκησης από το εκπαιδευτικό κίνημα του σχολείου των όλων και των ίσων, των αναγκών και των δικαιωμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με βάση τα παραπάνω και συμπεριλαμβανομένου του ότι η πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης θα συνυπάρχει με την αριθμητική, αλλά και του ότι καλούνται οι σχολικές μονάδες να συναινέσουν από τώρα σε ένα πρόγραμμα  που ούτε το πλαίσιο ούτε το περιεχόμενο γνωρίζουν, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων μην παράσχουν τη συναίνεσή τους, ενώ σημειώνουμε πως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή είναι εθελοντική, άρα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει το σύλλογο διδασκόντων να αποφασίσει για αυτήν.

[sf1] ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

[παζαλοσ υπογραφή 001] [ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΟΔΩΡΗΣ]                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        Παζάλος  Γιώργος                                        Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής

[Πλαίσιο κειμένου: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. « η Αθηνά » Koρίνης 20, Γαλάτσι, τηλ-φαξ 210-2912250 e-mail: [email protected]] 17 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ:  Όλα τα μέλη μας και τους συλλόγους διδασκόντων, ΔΟΕ, Σύλλογοι Εκπ/κών Π.Ε.

 

Επίθεση δέχεται για άλλη μια φορά

 το Δημόσιο Νηπιαγωγείο

    Στο πρόσφατο συνέδριό της η ΚΕΔΕ (Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) πρότεινε να περάσουν κάποιες Δημόσιες Δομές, τις οποίες χαρακτηρίζει κοινωνικές, ανάμεσα στις οποίες και το νηπιαγωγείο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την πρότασή της αυτή, έρχεται να υλοποιήσει της επιταγές της Ε.Ε.  από τις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνιας για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

Αυτή η ιστορία είχε ξαναμπεί στο τραπέζι στο παρελθόν. Τότε οι κινητοποιήσεις της μαχόμενης εκπαίδευσης και των νηπιαγωγών που θεωρούσε πως το νηπιαγωγείο θα ήταν η αρχή για να αποκεντρωθεί ολόκληρη η εκπαίδευση, αλλά και γιατί αναγνώριζε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του νηπιαγωγείου και την άρρηκτη σχέση του με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν αποτρέψει την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

   Τώρα η ρευστή εποχή αλλά και η άρνηση του υπουργείου να θεσπίσει τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή/εκπαίδευση δίνουν την ευκαιρία σε δυνάμεις στην Τ.Α. που συνδέονται με την εμπορευματοποίηση των Δημόσιων αγαθών και την ιδιωτικοποίηση τους να επαναφέρουν το αίτημα.

Το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στην ανάγκη να υπερασπίζεται τις εκπαιδευτικές δομές που δέχονται ισχυρά πλήγματα από τις πολιτικές του υπουργείου που υπαγορεύονται από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, τα μνημόνια και την εξυπηρέτηση του χρέους σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Αυτό συμβαίνει από την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο των δανειστών, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και υπουργούς και κορυφώνεται καθώς τα μνημόνια αλλάζουν αριθμό και τα περιθώρια στενεύουν στη λογική ότι οτιδήποτε δημόσιο και  η εκπαίδευση μαζί εκποιείται.

   Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο είναι από τις δομές εκπαίδευσης (όχι μόνο), που  δέχονται αποφασιστικά πλήγματα. Το Μάη του 2016 έχουμε νόμο με τον οποίο διπλασιάζεται ο αριθμός των παιδιών για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου μια δομή του νηπιαγωγείου, το ολοήμερο, όχι μόνο αποσπάται ως προς το πρόγραμμα αλλά και μετατρέπεται σε προαιρετική.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και με την εμπειρία στο χώρο του νηπιαγωγείου (προνήπια), όποια δομή χαρακτηρίζεται  προαιρετική, η πολιτεία δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να  φροντίσει για τη λειτουργία της. Όσο δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί και οι ανάγκες θα μεγαλώνουν, τόσο θα αρνείται να καλύψει τις προαιρετικές δομές προκειμένου να περισσέψουν εκπαιδευτικοί για τις υποχρεωτικές.

Εμείς θα τους πούμε καθαρά πως η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και δεν είναι εμπόρευμα.

Δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εκχωρείται, δεν εμπορευματοποιείται.

Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο έχει μεν κοινωνικά χαρακτηριστικά, ρόλο και σκοπό όπως όλος ο Δημόσιος Τομέας, είναι όμως Δομή παροχής εκπαίδευσης με πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει.

 Δε θα επιτρέψουμε να διαμορφωθεί μια τέτοια πραγματικότητα, δεν θα επιτρέψουμε την έμμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα κάθε μαθητή.

  Καλούμε το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε να πάρει θέση, να υπερασπιστεί ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο και κυρίως να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Θυμίζουμε πως το νηπιαγωγείο είναι η αρχή για την αποκέντρωση και των άλλων Δομών εκπαίδευσης. Οι δανειστές απαιτούν λιγότερο Δημόσιο και πρόθυμοι υπάρχουν.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:

Να δώσει αρνητική απάντηση στην πρόταση της ΚΕΔΕ
Να θεσπίσει άμεσα Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
Να καταργήσει τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου και επαναφέροντας την προηγούμενη Δομή.
Να ιδρύσει και να στελεχώσει τις Δομές Ειδικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο.
Να εντάξει τα προσφυγόπουλα και άλλες ευάλωτες ομάδες στα δημόσια νηπιαγωγεία με μηχανισμούς και δομές στήριξης από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από Μ.Κ.Ο.
Να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς των μαθητών μας θα βάλουμε άλλη μια φορά τέλος στα σενάρια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

[sf1] ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος  Γιώργος                          Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής

ΘΕΜΑ  7: Ψηφίσματα της ΓΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η δημόσια περιουσία στο σφυρί!

      Η κυβέρνηση, πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις, ψήφισε  την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στη Βουλή το πέρασμα των Κτιριακών Υποδομών, της κατασκευαστικής εταιρείας του δημοσίου υπεύθυνου για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων και των δικαστηρίων,  στην «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών», δηλαδή στο διαβόητο «υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων».  Μαζί με το ρεύμα, το νερό, το Μετρό της Αθήνας, η κατασκευαστική εταιρεία του Δημοσίου και όλη η ακίνητη περιουσία του, σχολικά κτίρια και οικόπεδα για ανέγερση σχολείων, περνούν στο «υπερταμείο», ως «προαπαιτούμενο» από τους θεσμούς.

      Στην κατοχή της εταιρείας βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του ΟΣΚ, δηλαδή 1986 σχολικά κτίρια, 155 οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή σχολείων και βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες στα οικόπεδα, θα προχωρήσει η δημοπρασία και θα ανεγερθούν σχολεία. Ακόμη, υπάρχουν 14 ελεύθερα οικόπεδα, 25 αστικά οικόπεδα με κτίσμα, 9 αστικά οικόπεδα και 6 κτίρια Παιδαγωγικών Ακαδημιών. 

     Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι «δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση», ο ίδιος ο χαρακτήρας του Υπερταμείου τη διαψεύδει: πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, με διορισμένα συμβούλια, που δίνει λόγο απευθείας στους δανειστές χωρίς καμιά μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης! Με άλλα λόγια μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχαρακτηριστούν τα κτίρια ή τα οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί για σχολική χρήση αν εμφανιστεί αγοραστής! Εξάλλου οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας και των υποδομών περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ ανά τον κόσμο, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

      Ήδη οι επιχειρηματικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, κυρίως μέσω των ΣΔΙΤ, έχουν βάλει χέρι στη σχολική στέγη. Η ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά των  «Κτιριακών Υποδομών»  αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στην πολύπαθη σχολική στέγη, που όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

       Θεωρούμε απαράδεκτο να επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση της περιουσίας, του έργου και των υπηρεσιών του μοναδικού τεχνικού φορέα του Δημοσίου για τη σχολική στέγη, η οποία είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο.

       Η κυβέρνηση έχει διαλέξει το δρόμο του ξεπουλήματος των πάντων, στο όνομα της «αποπληρωμής του χρέους», των «πρωτογενών πλεονασμάτων», των μνημονίων και των συμφώνων με την ΕΕ.

       Δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν τα πάντα! Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ! Η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό!

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών και της πρόσληψης αναπληρωτών στις «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων»

      Η εγκύκλιος  για τις προσλήψεις αναπληρωτών στις «Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων» (ΔΥΕΠ) δείχνει με εκκωφαντικό τρόπο το πώς η κυβέρνηση εννοεί από τη μια την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών, από την άλλη το πώς χρησιμοποιεί μια «δομή» για να ανοίξει την κερκόπορτα της πλήρους ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν σε αυτές.

        Η θέση μας για το θέμα είναι ξεκάθαρη στη βάση και των αποφάσεων της Γ.Σ  του Συλλόγου μας: Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, σε κανονικές τάξεις καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.

        Η κυβέρνηση όμως επέλεξε το δρόμο των ξεχωριστών απογευματινών «δομών», υιοθετώντας τη λογική της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό. Με ένα σμπάρο όμως το υπουργείο παιδείας προσπαθεί να χτυπήσει δύο τρυγόνια: και τη δημιουργία δομών  έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς που όχι μόνο δεν θα είναι μόνιμοι αλλά αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου!

1. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, η εργασιακή σχέση των συναδέλφων δεν είναι απλώς ελαστική εργασία αλλά επί της ουσίας ωρομισθία: όλοι οι αναπληρωτές για την ΠΕ και την ΔΕ, εκτός τους νηπιαγωγούς, θα είναι μειωμένου ωραρίου, χωρίς να γνωρίζουμε το παραμικρό για τις ώρες που προσφέρονται ανά περιοχή προτίμησης, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα,  τον τρόπο κατανομής των ωρών και, συνεπώς, το ύψος του μισθού. Οι αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου  έχουν διδακτικό ωράριο από 5-15 ώρες, πληρώνονται αναλογικά και πουθενά στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται πώς θα κατανεμηθούν οι ώρες και ποιες θα είναι αυτές ανά ΔΥΕΠ. Για παράδειγμα, θα καλύπτουν το μάξιμουμ των 15 ωρών ο καθένας  με κριτήριο τη σειρά τους στον πίνακα αναπληρωτών ή θα μοιράζονται ισόποσα 6-7 ώρες ο καθένας, με αντίστοιχα απειροελάχιστα μόρια προϋπηρεσίας  και μισθό μικρότερο και από το ταμείο ανεργίας;

2. Οι συνάδελφοι που θα υποβάλλουν αίτηση, χάνουν αυτοδίκαια σε περίπτωση πρόσληψής τους στις ΔΥΕΠ και το δικαίωμα πρόσληψης ως αναπληρωτές στη γενική ή την ειδική αγωγή ακόμη και ως πλήρους ωραρίου. Η εγκύκλιος μας πάει ακόμη πιο πίσω και από τη σημερινή νομοθεσία βάσει της οποίας ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου μπορεί να τραπεί σε πλήρους (άρα και με πλήρη μισθό), εφόσον στη Διεύθυνση προκύψουν νέες κενές  ώρες της ειδικότητάς του.

3. Με την εγκύκλιο δεν μιλάμε απλώς για εργασιακή περιπλάνηση αλλά για εκπαιδευτικούς «τιραμόλα», αφού δίνεται η δυνατότητα στο οικείο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ διάθεσης του εκπαιδευτικού να τους τοποθετεί εντός του σχολικού έτους σε άλλη «δομή» από αυτή που αρχικά τοποθετήθηκαν είτε εντός του ίδιου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ ή ακόμα και σε άλλη διεύθυνση εντός της Περιφέρειας! Η «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών είναι σαφές ότι θα ακολουθεί και την «κινητικότητα» των προσφύγων, ανάλογα με το κατά που η κυβέρνηση θα θέλει κάθε φορά να τους στείλει!

Η  απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί! Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως  πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.
Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.
Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΔΥΕΠ. Όχι στην γκετοποίηση-περιθωριοποίηση –κατηγοριοποίηση των παιδιών προσφύγων και  μεταναστών. Ένταξη, κοινωνικοποίηση, μόρφωση μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά.
Απαιτούμε να ενταχθούν όλα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών στις κανονικές τάξεις με: Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία. Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού. Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, πολύ περισσότερο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς  συλλογικά και κόντρα σε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική μισαλλοδοξία, να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων.

Τα σχολεία μας να σταθούν αλληλέγγυα για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 

ΘΕΜΑ  8: Πάμε θέατρο;

Ο σύλλογος «Αθηνά» σας καλεί στη Θεατρική παράσταση «ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 9.15 μμ. στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, έχοντας εξασφαλίσει τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ.

     Η ιστορία της Έμμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο Γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του "Angst Essen Seele Auf" (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του  Θεάτρου Τέχνης, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα.

Μια μοναχική Γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δεν θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος -και ο ρατσισμός- τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους

 Παίζουν οι : Τάνια Τσανακλίδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Δήμητρα  Κούζα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ειρήνη Κότσιφα                             

Τηλεφωνήστε άμεσα και έγκαιρα για κρατήσεις θέσεων στα μέλη του ΔΣ!

[Πλαίσιο κειμένου: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. « η Αθηνά »] πάμε θέατρο!

[«Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στο Θέατρο Τέχνης] «Ο φόβος τρώει

 τα σωθικά»

του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
  

Η ιστορία της Έμμι και του Αλί που αφηγήθηκε το 1974 ο Γερμανός δημιουργός στην ταινία ορόσημο της καριέρας του "Angst Essen Seele Auf" (Fear Eats The Soul) ζωντανεύει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- στη σκηνή του  Θεάτρου Τέχνης, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα.

Μια μοναχική Γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δεν θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος -και ο ρατσισμός- τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους

Παίζουν :

Τάνια Τσανακλίδου,

Κωστής Καλλιβρετάκης, Δήμητρα Κούζα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης,

 Ειρήνη Κότσιφα

τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 9.15 μμ.

    «Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν» (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου)
 

Τηλεφωνήστε άμεσα και έγκαιρα για κρατήσεις θέσεων στους συναδέλφους του ΔΣ :

Γιώργο Παζάλο  6977251778, Παπαδημητρίου Μαρία  6939375769, Θεοδωρόπουλο Θοδωρή  6972878152,

 Τσιούνη  Φωτεινή  6979268212, Σωτήρη Σκαρτσίλα  6982478318, Βάθη Φωτεινή  6980613991,

 Δήμου Γιάννη  6945657297, Κατσορίδα Βαρβάρα  6945971031, Παραφόρου Άντα  6974021731                                        

 Λόγω της πολύ καλής τιμής που εξασφαλίσαμε, τα εισιτήρια πρέπει

 να προπληρωθούν μέχρι την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

                                 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα