H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, η Συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία τους. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα των ποταμών, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Στη Συνθήκη Ραμσάρ περιλαμβάνονται παγκοσμίως 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Ένας υγρότοπος (ή υγροβιότοπος) χαρακτηρίζεται ως διεθνούς σημασίας όταν:
α) φιλοξενεί το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού ενός υδρόβιου είδους σε αριθμό τουλάχιστον 100 ατόμων,
β) αν σταματούν εκεί τουλάχιστον 10.000 πάπιες,
γ) αν υπάρχουν φυτά και ζώα που βρίσκονται σε εξαφάνιση.
Στη χώρα μας, βάσει της Συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται έντεκα υγρότοποι:
(1) Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς,
(2) Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου,
(3) Αμβρακικός Κόλπος,
(4) Λίμνη Μικρή Πρέσπα,
(5) Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους,
(6) Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια,
(7) Λίμνη Κερκίνη, (8) Δέλτα Νέστου,
(9) Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος,
(10) Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης,
(11) Δέλτα Έβρου.
Οι ελληνικοί υγρότοποι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα πλήθος πουλιών και άλλων ειδών τρέφονται, αναπαράγονται ή ξεχειμωνιάζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα. Μέχρι πριν από δύο γενιές, η Ελλάδα είχε τριπλάσια έκταση υγροτόπων από τη σημερινή. Παρότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία η τάση για αναγνώριση της τεράστιας σημασίας των υγροτοπικών πόρων της χώρας, η τάση αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, ώστε να ανακόψει την υποβάθμιση που προκαλούν οι ασύνετες πρακτικές που ασκούνται στους υγρότοπους και τις λεκάνες απορροής τους, όπως για παράδειγμα, η απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, η παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η λαθροθηρία.
Η πορεία προς την αειφορική διαχείριση των υγροτοπικών και χερσαίων οικοσυστημάτων θα είναι συνεπώς μακρά και δύσκολη. Δικαιούμαστε όμως να αισιοδοξούμε, εφόσον διεξάγονται συντονισμένες προσπάθειες διατήρησης και οι κοινότητες γύρω από τις φυσικές περιοχές εμπλέκονται ενεργά στη διατήρηση και διαχείρισή τους.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και επίσημος σύμβουλος του Κράτους σε θέματα χημικής φύσης, αλλά και σε θέματα ρύπανσης περιβάλλοντος, στηρίζει την προσπάθεια των φορέων διαχείρισης υγροτοπικών συστημάτων και συμμετέχει στις δραστηριότητες που αποσκοπούν στη συντήρηση των υγροβιοτόπων και στην εκπαίδευση των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα, έχει δε διαμαρτυρηθεί στην πολιτεία επισήμως για την εξαίρεσή της από τους φορείς οι οποίοι εκλήθησαν στη διαβούλευση για την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών της Χώρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη