Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ στη συνεδρίασή του στις 28/4 αποφάσισε να απευθυνθεί στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ σχετικά με την αιμοδοσία και το καταστατικό του συλλόγου αιμοδοτών καθηγητών.
Με απόφασή του στις 07/03/2017 εξέφρασε την αντίθεσή του στη πραγματοποίηση των αιμοδοσιών των καθηγητών από το «Σύλλογο Αιμοδοτών Καθηγητών Θεσ/νίκης» από τον οποίο γίνεται πλέον και η διαχείριση της τράπεζας αίματος των ΕΛΜΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της δημιουργίας του Συλλόγου από τις ΕΛΜΕ. Ακόμη διατύπωσε τη θέση ότι η ευθύνη της αιμοδοσίας και της τράπεζας αίματος πρέπει να επανέλθει στις ΕΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ ενημέρωσε τον κλάδο ότι από πουθενά δεν προκύπτει η αναγκαιότητα της αλλαγής του καθεστώτος της αιμοδοσίας. Οι λόγοι που επικαλέσθηκε ο υπεύθυνος της αιμοδοσίας για να κάνει αυτή την αλλαγή δεν ισχύουν, για αυτό άλλωστε οι αιμοδοσίες συνεχίζουν να γίνονται από όλες τις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, καθώς και στην ΟΛΜΕ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και προηγούμενα. Τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και άλλων ΕΛΜΕ συνεχίζουν να προκηρύσσουν και να πραγματοποιούν τις αιμοδοσίες και τα ίδια διαχειρίζονται αντίστοιχες τράπεζες αίματος που είναι στην ευθύνη τους, όπως ακριβώς γινόταν και από τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Ως Ε΄ ΕΛΜΕ συμμετείχαμε σε δύο συναντήσεις των ΕΛΜΕ (21/4/2017 και 28/4/2017) όπου καλέστηκαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου «Μάθημα ζωής» να μας ενημερώσουν και οι οποίοι δεν παρευρέθηκαν. Σε άλλες πρωτοβουλίες συναντήσεων των ΕΛΜΕ θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε.
Η ίδρυση Συλλόγου και η λειτουργία του, όπως περιγράφεται στο καταστατικό του, αλλοιώνει το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας των ΕΛΜΕ και η αιμοδοσία από έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων με τη δημιουργία ασφάλειας σε δύσκολες στιγμές για τον καθένα μας, μετατρέπεται σε τράπεζα αίματος με ανταποδοτικό χαρακτήρα και όχι για όλους του καθηγητές. Συγκεκριμένα :
Άρθρο 4ο : «Τακτικά μέλη του Συλλόγου μπορούν να γίνουν όλοι όσοι έχουν τα ηλικιακά όρια που κάθε φορά ορίζει η πολιτεία. Η εγγραφή γίνεται μετά από έγγραφη αίτηση του ενδιαφερομένου … και αφού πρώτα έχει υποστεί την αναγκαία Ιατρική εξέταση και προσφέρει εθελοντικά αίμα έστω και μία φορά για το Σύλλογο». Και παρακάτω : « Το κάθε τακτικό μέλος πρέπει υποχρεωτικά να δίνει αίμα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν αδικαιολόγητα δε δώσει, τότε το ΔΣ έχει το δικαίωμα να τον διαγράψει…».
Άρθρο 5ο: « Τακτικά μέλη του Συλλόγου είναι οι εν ενεργεία εθελοντές αιμοδότες και οι εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι για λόγους υγείας και όχι ηλικίας, δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Η αδυναμία τους αυτή πρέπει να πιστοποιείται από γιατρό».
Άρθρο 10ο : «Αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης: Εκλέγει κάθε τρίτο έτος 4μελές ΔΣ, 3μελή ελεγκτική επιτροπή».
Άρθρο 11ο : Οι υποψήφιοι για μέλη του ΔΣ, Ελεγκτικής Επιτροπής καταθέτουν έγγραφη αίτηση στην Εφορευτική Επιτροπή. Στην αίτηση αναγράφονται : επώνυμο, … ημερομηνία τελευταίας αιμοδοσίας σε περίπτωση υποψηφιότητας για το ΔΣ και όποια άλλα στοιχεία ζητούνται. Η Εφορευτική Επιτροπή παραλαμβάνει τις αιτήσεις … και επιβεβαιώνει την ημερομηνία της τελευταίας αιμοδοσίας από το αρχείο που τηρεί για κάθε εθελοντή αιμοδότη.
Άρθρο 14ο : Ο Σύλλογος διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 3 χρόνια, με μυστική ψηφοφορία από τη ΓΣ των μελών. Ο έφορος δημοσίων σχέσεων ορίζεται από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης.
Άρθρο 21ο : «Διαχείριση αποθέματος φιαλών αίματος. Η αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του αποθέματος φιαλών αίματος του Συλλόγου ανήκει στον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου καθώς και στους εκάστοτε εκλεγμένους προέδρους των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, με την προϋπόθεση να ενημερώνουν τον πρόεδρο και δε μεταβιβάζεται σε άλλο πρόσωπο. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας είναι υποχρεωμένοι να ανταποκρίνονται στο αίτημα μέλους του Συλλόγου για αποστολή φιαλών αίματος ελέγχοντας το απόθεμα του συγκεκριμένου μέλους».
Άρθρο 22ο : «Πόροι του Συλλόγου είναι :
συνδρομές και οι δωρεές των μελών
οι επιχορηγήσεις του Δημοσίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιδιωτών και Οργανισμών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου».
Τα άρθρα αυτά του καταστατικού αποδεικνύουν ότι η Τράπεζα Αίματος των ΕΛΜΕ που ανήκε σε όλους τους καθηγητές και εξέφραζε το πνεύμα αλληλεγγύης προς το συνάδελφο και το συνάνθρωπο μεταβλήθηκε σε μια διαδικασία που απαιτεί ιατρική εξέταση για την έγγραφή μέλους, πιστοποιητικό από γιατρό σε περίπτωση αδυναμίας αιμοδοσίας, υποχρεωτική αιμοδοσία μία φορά το χρόνο, έλεγχο των αποθεμάτων των μελών για να πάρουν αίμα. Επίσης προβλέπονται συνδρομές των μελών και επιχορηγήσεις.
Καλούμε τα ΔΣ των Α΄, Β΄ και Δ΄ ΕΛΜΕ να πάρουν θέση εάν οι ΕΛΜΕ συμφωνούν με τη λειτουργία Συλλόγου αιμοδοτών καθηγητών που το καταστατικό του μετατρέπει την αιμοδοσία σε πράξη ανταποδοτικού χαρακτήρα. και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τους σκοπούς λειτουργίας των ΕΛΜΕ, όπως περιγράφονται και στα καταστατικά μας. Θεωρούμε ότι η αιμοδοσία είναι πράξη προσφοράς και αλληλεγγύης και έτσι πρέπει να συνεχιστεί γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών των ΕΛΜΕ, αλλά και όλων των εργαζομένων, αποτέλεσε και αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης των σωματείων μας. Ζητάμε τα Δ.Σ. να πάρουν θέση εάν η ευθύνη της αιμοδοσίας και της τράπεζας αίματος παραμένουν στις ΕΛΜΕ.
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ζαγανίδης Χρήστος Δερματάς Αντώνης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη