Thumbnail
Γνωριμία με ένα πολύ ιδιαίτερο επιδόρπιο

Οι μαθητές μας  δοκίμασαν  Αγιασώτικο παραδοσιακό χαλβά

………………………………………………………………………………..

Ένα πολύ ιδιαίτερο έδεσμα του τόπου μας τον παραδοσιακό χαλβά της Αγιάσου - τα λεγόμενα χαλβαδόπ'ταρα - δοκίμασαν σήμερα Τρίτη 13/11/2018 οι μαθητές μας στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος του σχολείου «Βελτιώνω τη διατροφή μου - ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις -γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου».

……………………………………………………………………………………

Τη συνταγή παρασκευής του χαλβά από τσουγένι (χαλβαδόξυλο) νερό , ζάχαρη  και σουσάμι μας παρουσίασε ο Δημήτρης Κουντουρέλλης, που ο συνονόματος παππούς του, έφερε τη συνταγή από τη Μικρά Ασία , όταν ήρθε πρόσφυγας από εκεί το 1922 και ρίζωσε στην Αγιάσο. 

……………………………………………………………………………………

Ανάμεσα στα πολλά και  ενδιαφέροντα, που ακούσαμε από το στόμα του δάσκαλοι και μαθητές ήταν τα παρακάτω:

- Το τσουγένι (χαλβαδόξυλο) φυτρώνει στην μόνο Τουρκία , στη Ρωσία και στο Αφγανιστάν!!

- Αυτό έχουν σαν βάση όλοι οι χαλβάδες και τα μαντολάτα!!

- Τα χαλβαδόπ’ταρα  είναι νηστήσιμα , αφού δεν περιέχουν ούτε αυγά , ούτε γάλα, ούτε λάδι!

- Παλιά το σιρόπι από το χαλβαδόξυλο το χρησιμοποιούσαν και σαν  γιατρικό σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και ήταν θαυματουργό.  

……………………………………………………………………………………

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Κουντουρέλλη για τον Αγιασώτικο χαλβά θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του «ΘΗΤΑ» καθώς και στον οδηγό με συνταγές , που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του προγράμματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα