Thumbnail
Ανακοίνωση

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών συνιστά μια σημαντική πλευρά της μορφωτικής διαδικασίας. Συμβάλλει στη συμπόρευση των παιδαγωγικών μεθόδων με τις σύγχρονες ανάγκες και στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Διαχρονικά, το ελληνικό κράτος δεν της έδωσε ποτέ τη σημασία που έπρεπε, αλλά την προσέγγισε με αποσπασματικότητα, προχειρότητα και – κυρίως – με απουσία διάθεσης επαρκών πόρων. (Όπως και κάθε τομέα της Δημόσιας Παιδείας).

Στην ‘’τελευταία έκδοσή’’ της, το Υπουργείο, μέσω των συντονιστών παιδαγωγικού έργου (ΠΕΚΕΣ), ‘’διερευνά’’ τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση, ζητώντας από τα σχολεία να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική φόρμα μέχρι δύο αιτήματα, ιεραρχικά ως προς τη σπουδαιότητά τους.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Μπαίνουμε σε μια διαδικασία ‘’πλειοψηφίας’’ στους συλλόγους διδασκόντων ως προς το ποια αιτήματα θα προκριθούν; Κατόπιν θα έχουμε μία νέα διαδικασία επιλογής ανάμεσα στα ‘’κυρίαρχα’’ αιτήματα του κάθε σχολείου;

Και μόνο από τη διαδικασία, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για καμία σοβαρή προσπάθεια επιμόρφωσης. Περισσότερο μοιάζει με προσχηματική διαδικασία, για να φτιάξει η κυβέρνηση μια εικόνα δήθεν φιλεκπαιδευτική. Ταυτόχρονα, ανεξαρτήτως προθέσεων (που μπορεί και να υπάρχουν, αλλά ας μην επιμείνουμε), υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο ανάκυψης ανταγωνισμών ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για το ποιο αίτημα θα ‘’επικρατήσει’’.

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου πιστεύουμε πως οι επιμορφώσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ‘’θέλω’’ της κάθε ειδικότητας ξεχωριστά, ακόμα και του κάθε εκπαιδευτικού ξεχωριστά. Ανά τρία ή ανά τέσσερα χρόνια πρέπει να χορηγούνται εξάμηνες άδειες μετ’ αποδοχών για να γίνονται οι επιμορφώσεις σοβαρά και ολοκληρωμένα, και το αποτέλεσμά τους να διαχέεται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα λήψης άδειας μετ’ αποδοχών για εκπόνηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού.

Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την ανάγκη όλων μας να αξιοποιήσουμε την ‘’ευκαιρία’’ που μας δίνεται και να δηλώσουμε ποιες προτιμήσεις έχουμε. Θεωρούμε όμως πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι – συγχωρέστε μας τη λέξη – κοροϊδία και, ίσως, τελικά η συμμετοχή μας σε αυτή άλλο να μην κάνει παρά να την νομιμοποιεί.

Από αυτή την άποψη καλούμε τους συναδέλφους να σκεφτούν σοβαρά την πιθανότητα αποχής από τη συγκεκριμένη διαδικασία, ‘’προτείνοντας’’, εναλλακτικά, το παρόν ψήφισμα. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συνιστά άρνηση, αλλά θέση, απέναντι σε ένα ζήτημα που, εμείς τουλάχιστον, αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. 

Καλούμε και τους συναδέλφους συντονιστές να λάβουν υπόψη την κριτική μας και να έχουμε μία ενιαία στάση σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι