Thumbnail
ΑΡΠΑ ΕΛΜΕ Ηλείας

Συνάδελφοι-ισσες,

σχετικά με τη συγκρότηση του Δ.Σ. σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Στις 30/1/2019 συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας. Στη συνεδρίαση του ΔΣ κατατέθηκαν εξαρχής δύο προτάσεις συγκρότησης.

  • Η μία, του ΠΑΜΕ (ΑΣΕ), για αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με προκαθορισμένες από το ΠΑΜΕ τις θέσεις των παρατάξεων, με πρόσχημα τον «θεσμικό τους ρόλο» (πρόεδρος από το ΠΑΜΕ, γραμματέας από την ΑΡΠΑ, αντιπρόεδρος από την ΕΑΚ, ταμίας από την ΔΑΚΕ). Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και η ΕΑΚ και η ΔΑΚΕ.
  • Η άλλη ήταν η πρόταση της παράταξής μας, της ΑΡΠΑ, για προγραμματικό προεδρείο, δηλαδή συγκρότηση του προεδρείου στη βάση αγωνιστικής-προγραμματικής συμφωνίας (την οποία καταθέσαμε εγγράφως στο Δ.Σ.) μεταξύ περισσοτέρων παρατάξεων μη κυβερνητικών (παλιών και νέων), η οποία θα αποτυπώνει την κοινή στάση τους για αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό στο σωματείο, που είναι απαραίτητος για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της μόρφωσης για όλα τα παιδιά, της διεκδίκησης των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Η ΑΡΠΑ για την πρόταση της πήρε υπόψη της και την περσινή συνδικαλιστική χρονιά στην οποία συνεργάστηκαν και μοιράστηκαν το προεδρείο η ΑΡΠΑ και η ΑΣΕ (ΠΑΜΕ).

Κατά την εκλογική διαδικασία η ΑΡΠΑ, ως δεύτερη εκλογικά δύναμη, διεκδίκησε κατά προτεραιότητα και έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση της αντιπροεδρίας, μη αποδεχόμενη τον προκαθορισμό από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) των θέσεων στο προεδρείο. Θεωρούμε τον προκαθορισμό των θέσεων από την πρώτη δύναμη αυθαίρετο και αντικαταστατικό, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο καταστατικό του σωματείου, αλλά και κυρίως γιατί θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα της παράταξής μας να επιλέγει πώς θα υπηρετήσει καλύτερα το συμφέρον του σωματείου. Εξάλλου, την προηγούμενη συνδικαλιστική χρονιά που υπήρξε ισοψηφία της ΑΡΠΑ και της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να πάρει τη θέση του γραμματέα, παρότι θα έπρεπε με βάση τη λογική του, ενώ πριν δύο χρόνια, όταν ήταν δεύτερη δύναμη, διεκδικούσε μόνο την αντιπροεδρία. Αναρωτιόμαστε: για το ΠΑΜΕ, την προηγούμενη διετία δεν υπήρχε ο «θεσμικός ρόλος» των παρατάξεων ή τον ανακαλύπτει και τον χρησιμοποιεί ανάλογα με το κομματικό του συμφέρον, το οποίο θέτει πάνω από την καλή λειτουργία του σωματείου;

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας και της συγκρότησης του επταμελούς ΔΣ μπορεί να βγάλει κανείς πολλά και πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

  • Ο εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΛΜΕ προέρχεται από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) ( με ψήφους 4 υπέρ και 3 λευκά). Καμιά άλλη παράταξη δεν διεκδίκησε τη θέση του προέδρου.
  • Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη της ΕΑΚ. Για τη θέση του αντιπροέδρου υποψήφιοι ήταν ένας εκπρόσωπος της Α.Ρ.ΠΑ στο ΔΣ και ένας της ΕΑΚ που είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο βασικός εκφραστής της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής στο ΔΣ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (4 ψήφοι στην ΕΑΚ, 2 ψήφοι στην ΑΡΠΑ και 1 λευκό) δείχνει ολοφάνερα ότι η παράταξη της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) ψήφισε τον εκπρόσωπο της ΕΑΚ, τον οποίο μέχρι τώρα κατηγορούσε για ακραιφνή κυβερνητικό συνδικαλισμό και ο οποίος, σε καίρια ζητήματα (αυτοαξιολόγηση, νέες δομές ), ήταν και είναι ο κύριος εκφραστής και υπερασπιστής των επιλογών του υπουργείου μέσα στο σωματείο.
  • Ο  εκλεγμένος γραμματέας προέρχεται, επίσης, από την παράταξη της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ). Τη θέση αυτή διεκδίκησε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Η ΑΡΠΑ μετά τον αποκλεισμό της από την αντιπροεδρία δεν διεκδίκησε τη συγκεκριμένη θέση, μένοντας σταθερή στις απόψεις της που τις είχε γνωστοποιήσει εξαρχής στο ΔΣ. Άλλωστε η βασική αρχή μας είναι η δημιουργία ενός αγωνιστικού προεδρείου και όχι ένα απλό «μοίρασμα» θέσεων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θεωρούμε σκόπιμο να συμμετέχουμε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (4 ψήφοι στην ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), 1 στη ΔΑΚΕ, 2 λευκά) δείχνει:
  • τον εναγκαλισμό της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΕΑΚ
  •  και τη μη τήρηση από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ) της θέσης του περί αναλογικού προεδρείου, σύμφωνα με την οποία δεν θα έπρεπε να διεκδικήσει τη Γραμματεία από την ώρα που την διεκδικούσε άλλη παράταξη (ΔΑΚΕ).
  • Η θέση του ταμία της ΕΛΜΕ έμεινε κενή, αν και η ΔΑΚΕ στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ είχε αποδεχτεί την πρόταση του ΠΑΜΕ, η οποία την τοποθετούσε στη θέση του ταμία. Στη συνέχεια όμως αναίρεσε την ίδια της την άποψη και δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Συναδέλφισσες-οι,

εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε, απέναντι στον κυβερνητικό και μακριά από τον κομματικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό, για ένα σωματείο που θα είναι δίπλα σε όλους τους συναδέλφους χωρίς διακρίσεις σε κάθε τους πρόβλημα και θα δίνει ελπίδα και προοπτική μέσα από αποφασιστικούς, ενωτικούς, μαζικούς αγώνες, χωρίς να μετατρέπεται σε κομματικό «παραμάγαζο», ώστε να μπορεί να φέρνει νίκες και αποτελέσματα.

                                                                                                                                                                                                   4/2/2019

Διαβάστε περισσότερα: Με 50€ προκαταβολή αποκτήστε το ECDL με δάσκαλο σε ολιγομελή τμήματα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα