Thumbnail
Ενωτική Αριστερή πρωτοβουλία Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

                               Απεργιακή συγκέντρωση 2.00 μ.μ στην Κλαυθμώνος

                                               (στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ 13.00μ.μ και ως τέλος βάρδιας)

                                       Απογευματινό συλλαλητήριο 6.00 μ.μ στην Κλαυθμώνος

Η 8 Μάρτη συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη το 1857 για μείωση των ωρών εργασίας και εξίσωση των μισθών ανδρών γυναικών. Συνδέεται με την απεργία των υφαντριών του Πειραιά  το 1892 και τις διαδηλώσεις  των εργατριών της Αγίας Πετρούπολης, ενάντια στην πείνα και τον πόλεμο, το 1917. Η 8 Μάρτη είναι μέρα σύμβολο των πολύμορφων αγώνων παγκόσμια, ενάντια στη διπλή καταπίεση, στους χώρους εργασίας αλλά και στο αφυκτικό πλαίσιο του νοικοκυριού και της απλήρωτης οικιακής εργασίας, ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και τις σεξιστικές επιθέσεις που υφίστανται οι γυναίκες μέχρι και τις μέρες μας.

 Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών  , όλες και όλοι μαζί, διεκδικώντας την κατάργηση των σεξιστικών διακρίσεων και επιθέσεων σε βάρος των γυναικών για ίσα δικαιώματα στην εργασία και το σπίτι, ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι εκφραστές του.

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ και οι  κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα και αποφάσεις που πλήττουν με ιδιαίτερο τρόπο τη θέση της γυναίκας.  Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πολιτικές ισότητας από πλευράς της ΕΕ, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγο τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων. Στην Ελλάδα, π.χ., σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ, οι γυναίκες αποτελούν το 65% των ανέργων, ενώ αμείβονται µε το 70% της αμοιβής των ανδρών για ίση εργασία. Επιπλέον το δικαίωμα στη μητρότητα έχει μπει στο στόχαστρο της ΕΕ. Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων! στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, παρέχοντας  νομική κάλυψη σε σωρεία αντίστοιχων παραβιάσεων και εργοδοτικών αυθαιρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγοντας το δρόμο για το χτύπημα της μητρότητας και των εργαζόμενων γυναικών σε όλους τους κλάδους, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η γυναίκα πιο συχνά γίνεται θύμα σεξιστικών επιθέσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Σε όλο τον κόσμο αντιδραστικοί νόμοι περί αμβλώσεων, αμφισβητούν το δικαίωμά της στον έλεγχο του σώματός της. Μέσα στο κλίμα του κοινωνικού κανοβαλισμού και της αυξημένης βίας, απότοκο της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, γυναίκες κακοποιούνται και δολοφονούνται.

Η οικονομική κρίση, οι επιθέσεις λόγω των μνημονίων στα εργασιακά δικαιώματα, η διάλυση του κράτους πρόνοιας διαμορφώνουν ένα κλίμα οργής στις εργαζόμενες γυναίκες. Τα αιτήματα για ΣΣΕ με αυξήσεις, ίση αμοιβή, προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή εργασία, στελέχωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των δήμων, των βρεφονηπιακών σταθμών και συνολικά του κράτους πρόνοιας, για αξιοπρεπή ωράρια και συνθήκες εργασίας, είναι κρίσιμα  σε κάθε χώρο δουλειάς και για όλες τις γυναίκες που φορτώνονται στις πλάτες τους τα βάρη από το χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Η υπεράσπιση του δικαιώματος της άδειας κύησης και η απαγόρευση των απολύσεων για λόγους εγκυμοσύνης είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων ακριβώς γιατί η καταστρατήγηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την εργατική οικογένεια, ένα ακόμα όπλο στον έλεγχο από πλευράς του κεφαλαίου της ζωής και της υπόστασής μας.

Στον εκπαιδευτικό κλάδο η γυναικεία αριθμητική υπεροχή -  το 68% του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων είναι γυναίκες και το  63% στη Δευτεροβάθμια- δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

 Οι γυναίκες -εκπαιδευτικοί συχνά βιώνουν αρνητικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας τους και αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Παράλληλα, το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών) δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας, σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί  δεν δικαιούνται ούτε μια παραπάνω μέρα άδειας (15 ημέρες αναρρωτικής) και κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση τους μετά το δεκαπενθήμερο. Αλλά και οι άδειες τους, κύησης και λοχείας , που δεν ξεπερνούν τις 119 μέρες, καταδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τις ανισότητες των γυναικών ακόμη και στα πλαίσια του ίδιου εργασιακού χώρου. Πρόσφατα  μετά τους μεγαλειώδεις αγώνες των αναπληρωτών νομοθετήθηκε άδεια λοχείας 3,5 μηνών που δεν καλύπτει βέβαια πλήρως το αίτημα για ίσα δικαιώματα.

 Αν  η ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με ίσα δικαιώματα είναι άμεσο και επίκαιρο αίτημα, οι κατάφωρες αδικίες και διακρίσεις σε βάρος  των αναπληρωτών , και ιδιαίτερα των γυναικών,  είναι ντροπή για την εκπαιδευτική κοινότητα.  Διεκδικούμε το αυτονόητο: Ίσα δικαιώματα για τις  αναπληρώτριες. Εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης μητρότητας για όλες τις γυναίκες. Άδεια επαπειλούμενης κύησης, 5μηνη άδεια κύησης και λοχείας, 9μηνη άδεια ανατροφής.

Ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικοί, γνωρίζουμε ότι η ισότητα των φύλων είναι επίσης και ζήτημα παιδείας.

Το δημόσιο σχολείο, που εμείς διεκδικούμε να καλύπτει επαρκώς τις μορφωτικές ανάγκες κάθε παιδιού, δεν μπορεί παρά να είναι ένα σχολείο που  θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση των αγοριών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, θα καλλιεργεί τις αρχές της ισότητας σε όλα τα επίπεδα, στη θεωρία και στην πράξη, στο επίπεδο των γνώσεων αλλά και της καθημερινής έμπρακτης συμπεριφοράς και στάσης ζωής.  Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για:

  • να καταπολεμάται ο ρατσισμός,  οι διακρίσεις, η προκατάληψη ότι το ένα φύλο είναι εγγενώς ανώτερο από το άλλο και να καλλιεργούνται οι αξίες της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης των ανθρώπων ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, κοινωνική τάξη..

 • να καταπολεμούνται  η βία και η σεξουαλική παρενόχληση, που έχουν θύματά τους κυρίως τις γυναίκες·

να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης, τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα όργανά του.

Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr

Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως

  

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα