Για «σκάνδαλο» στις Πανελλήνιες Εξετάσεις κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, φιλόλογος και καθηγήτρια πιάνου βαθμολογούν γραπτά υποψηφίων της ιταλικής και εξετάζουν Φυσικώς Αδυνάτους.
Αναλυτικά η καταγγελία:
Ένα αδιανόητο συμβάν για τα εκπαιδευτικά χρονικά σημειώνεται στην Θεσσαλονίκη όπου η εξέταση των Φυσικώς Αδυνάτων στο μάθημα της Ιταλικής Γλώσσας ανατέθηκε σε δύο καθηγητές, εκ των οποίων η μία είναι καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Απορία δημιουργεί το γεγονός καθώς η σχετική νομοθεσία ορίζει σαφώς ότι:
«Η επιτροπή εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Βαθμολογικού ή του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου αποτελείται από: i) Τον πρόεδρο ή ένα μέλος της επιτροπής του οικείου Βαθμολογικού Κέντρου ως Πρόεδρο. ii) Δύο (2) εκπαιδευτικούς λειτουργούς Δ.Ε. για κάθε εξεταζόμενο μάθημα από αυτούς που το δίδαξαν ένα τουλάχιστον σχολικό έτος κατά την τελευταία διετία ως εξεταστές-βαθμολογητές, κατά προτίμηση από τους έχοντες ειδική εκπαίδευση ή εμπειρία εξέτασης μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και όπως διευκρινίζεται η διδακτική εμπειρία στο Κεφάλαιο ΣΤ».(ΦΕΚ 2544Β΄/30-12-2009 και εγκύκλιος Φ251/52887/Α5).
Η ίδια καθηγήτρια πιάνου ορίστηκε και βαθμολογήτρια των γραπτών δοκιμίων στο εξεταστικό κέντρο των Ειδικών Μαθημάτων της Θεσσαλονίκης. Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι πολλά: Πέρα από τη σαφή παραβίαση της νομοθεσίας, γιατί δεν επιλέχθηκαν κάποιες από τις καθηγήτριες που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και διδάσκουν το μάθημα στη Δ.Ε. αδιαλείπτως κατά τα τελευταία χρόνια; Ο αριθμός τους επαρκεί για να στελεχώσει, όχι ένα αλλά τουλάχιστον τρία εξεταστικά κέντρα. Πώς θα μπορέσει ένας άνθρωπος που δεν έχει επαφή με τη διδασκαλία της γλώσσας στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλά και γενικότερα, να ανταπεξέλθει σε ένα έργο τόσο σοβαρό και αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον των υποψηφίων μαθητών; Με ποιο δικαίωμα κάποιοι αποφασίζουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, παραβιάζοντας τα όρια όχι μόνο της νομιμότητας αλλά και της λογικής; Ποιος γραπτός ή άγραφος νόμος του δίνει αυτή την εξουσία;
Το θέμα όμως δεν σταματάει εδώ. Στο ίδιο πνεύμα, η επόπτρια βαθμολόγησης που ορίστηκε ανήκει στον κλάδο ΠΕ2 Φιλολόγων, η οποία φυσικά δεν έχει διδάξει το μάθημα της ιταλικής κατά την τελευταία διετία, ούτε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η δικαιολογία που ανέφεραν ανεπίσημα εκπρόσωποι του βαθμολογικού κέντρου είναι ότι επιτρέπεται να γίνει αυτό βάσει του άρθρου 12 του ΦΕΚ 1538/2002 - Αριθ.Φ.253/128314/Β6, το οποίο όμως ανατρέπεται από νεότερες νομοθετικές πράξεις και εγκυκλίους και κυρίως την ΦΕΚ 2544Β΄/30-12-2009. Αυτό είναι γνωστό σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο, καθώς το 2002 που εκδόθηκε το ΦΕΚ 1538 δεν είχε γίνει σύσταση του κλάδου ΠΕ34 ιταλικής γλώσσας, ούτε είχαν προσληφθεί καθηγητές ιταλικής στα δημόσια σχολεία. Οι πρώτοι καθηγητές ιταλικής προσελήφθησαν στη Δ.Ε. μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2009.
Εν κατακλείδι, η πράξη της τοποθέτησης ατόμων άλλων ειδικοτήτων σε θέσεις που αφορούν την ιταλική γλώσσα είναι εκτός από παράνομη και πρωτοφανώς παράλογη και θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τον κόπο των υποψηφίων αλλά και τη λειτουργία των σχετικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Το ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΙΤ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση