Ακόμα περιμένουν τα σχολικά γεύματα οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη
Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για τις καθυστερήσεις στα σχολικά γεύματα

Ως Ομοσπονδία  είμαστε από τους πρώτους, που από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αναδείξαμε το θέμα του υποσιτισμού των μαθητών,  ειδικά σε περιοχές όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών. Διατυπώσαμε συγκεκριμένα  αιτήματα για τη σίτιση και την κοινωνική στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου που, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής  από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, παίρνει  δραματικές  διαστάσεις.

Στην σημερινή σχολική χρονιά στην «κανονικότητα» που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ  έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι φτάσαμε τέλη Γενάρη και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το ήδη κουτσουρεμένο σχολικό γεύμα που δινόταν στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές της Θεσσαλονίκη. Παρά τις υποσχέσεις ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υλοποιηθεί, έστω καθυστερημένα το πρόγραμμα, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει.

Από την πρώτη στιγμή το γονεϊκό κίνημα έθεσε τους όρους για το πως θα πρέπει να δίνονται τα σχολικά γεύματα δηλαδή ενιαία με ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και χωρίς μεσάζοντες

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες των οικονομικών συμφερόντων ιδιωτών που μπλοκάρουν την διαδικασία και μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να πάρει θέση και αφήνει χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα από την αρχή του χρόνου.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες τόσο στην επιπλέον κοστολόγηση και επιβάρυνση των προϋπολογισμών όσο και στην ίδια την ποιότητα των προγραμμάτων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται παιχνίδι με τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ξεκινήσουν  και πάλι τα γεύματα στα σχολεία που έχει σταματήσει και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε  να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλα τα  σχολεία της Περιφέρειας  Κ.Μακεδονίας.

Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας  άμεσα  λειτουργήσει το Πρόγραμμα και θα πρέπει...

  • Να φροντίσει για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.
  • Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και  προσωπικού καθαριότητας.
  • Να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων, απαιτείται ιδιαίτερα αυστηρός υγειονομικός έλεγχος από τους αντίστοιχους αρμόδιους κρατικούς φορείς και όχι από τους εκπαιδευτικούς.
  • Να περιλάβει στις δηλώσεις των γονέων την επιλογή οι μαθητές κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο να παίρνουν μαζί τους το φαγητό, εφόσον αυτό φτάνει στις σχολικές μονάδες συσκευασμένο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.

Ιανουάριος 2020

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kypros ekpa
ΕΚΠΑ: Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Επετειακή εκδήλωση με τίτλο ''50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο'' οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΕΚΠΑ: Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
deyterobathmia_ekpaideysi_291018_921.jpeg
Ο χάρτης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023-2024: Τα αριθμητικά δεδομένα
Οι εκπαιδευτικοί που κατά το σχολικό έτος 2023-2024 ήταν εκτός σχολικής τάξης για διάφορους λόγους (αποσπασμένοι, άδειες κλπ) ήταν 5.791
Ο χάρτης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023-2024: Τα αριθμητικά δεδομένα