Ομιλία βραβευμένου καθηγητή στο ΑΠΘ για την πρώτη φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας
Ομιλία για το ευρύ κοινό, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Δημήτριος Ψάλτης την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, στις 20.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Ψάλτης είναι Επιστημονικός Συντονιστής (project scientist) της διεθνούς συνεργασίας Event Horizon Telescope, που πρόσφατα πέτυχε την αποτύπωση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας (μελανής οπής), χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων. Γι’ αυτή την ιστορική επιτυχία, οι ερευνητές που συμμετείχαν στη συνεργασία μοιράστηκαν το κορυφαίο βραβείο Breakthrough Prize 2020.

fotografia_1.jpg

Το θέμα της ομιλίας είναι «Η Πρώτη Φωτογραφία μιας Μαύρης Τρύπας»  και συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.

Στην ομιλία του ο κ. Ψάλτης θα παρουσιάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις που έπρεπε να επέλθουν ώστε να γίνει εφικτή η αποτύπωση της πρώτης φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας και θα μιλήσει για τους επιστημονικούς ορίζοντες που ανοίγονται με αυτό το αποτέλεσμα. Θα αναφερθεί, επίσης, στις προοπτικές που υπάρχουν για τη σύνθεση μιας δεύτερης φωτογραφίας: αυτής της μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία!

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής  του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλεομένης Τσιγάνης και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή

Ο Δημήτριος Ψάλτης γεννήθηκε το 1970 στις Σέρρες.  Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το ΑΠΘ το 1992, μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1994 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και διδακτορικό δίπλωμα το 1997 από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας με αντικείμενο τη σχετικιστική αστροφυσική.

Στη διεθνή συνεργασία Event Horizon Telescope ο κ. Ψάλτης είναι επιστημονικός συντονιστής (project scientist), ενώ η ερευνητική του ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό των δεδομένων σε δύο από τα οκτώ τηλεσκόπια του προγράμματος, το Submillimeter Telescope (SMT) στο όρος Γκράχαμ της Αριζόνα – το μόνο επί βορειοαμερικανικού εδάφους – και το Τηλεσκόπιο του Νοτίου Πόλου (SPT) στην Ανταρκτική. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν με τα οκτώ ραδιοτηλεσκόπια και με τη χρήση υπερ-υπολογιστών, έγινε εφικτή η σύνθεση της πρώτης  φωτογραφίας μιας μαύρης τρύπας. Η ιστορική ανακοίνωση έγινε σε παγκόσμια Συνέντευξη Τύπου στις 10 Απριλίου 2019.

Ο κ. Ψάλτης έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη (2005), με το Rossi Prize της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (2020), ως μέλος του Event Horizon Telescope, και με το κορυφαίο βραβείο Breakthrough Prize 2020.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι