Φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας: Αδικία στην κτήση του πτυχίου
Επιστολή προς τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη έστειλαν φοιτητές του πρώην τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών σχετικά με την αδικία που προκύπτει στην κτήση πτυχίου των φοιτητών

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) και η συνένωση των τμημάτων τους με αντίστοιχου επιστημονικού ενδιαφέροντος  τμήματα των  Πανεπιστημίων της χώρας, που επέφερε ο νόμος 4610/2019-ΦΕΚ Α 70/07.05.2019, αποσκοπούσε στην παροχή ανωτάτου επιπέδου εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών. Η Υπουργική απόφαση προβλέπει  και ορίζει τις αντιστοιχίσεις των νέων -διευρυμένων πλέον-  πανεπιστημιακών τμημάτων για τις μετεγγραφές των φοιτητών που προέρχονται από τα καταργημένα ΑΤΕΙ.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τους 170 φοιτητές του πρώην τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πατρών είναι ότι αποτελούν πανελλήνια εξαίρεση, καθώς το τμήμα τους ήταν το μοναδικό που δεν προσέφερε την επιλογή απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου στους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου, αφού εξαιρέθηκε από το νόμο. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές που διανύουν το τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών του παλαιού προγράμματος των πρώην ΤΕΙ Πατρών, αποτελούν εξαίρεση του παραπάνω νόμου, ο οποίος προβλέπει την πανεπιστημιοποίηση όλων των πτυχίων ΤΕΙ σε ΑΕΙ όσον αφορά τους φοιτητές προχωρημένου εξαμήνου.

Οι εν λόγω φοιτητές διανύουν έως και τα ¾ των σπουδών τους εντός του πανεπιστημίου, λαμβάνοντας πτυχίο με τις ίδιες πιστωτικές μονάδες με αυτές που λαμβάνουν και οι  φοιτητές στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και Κοινωνικής Εργασίας (240 ECTS), στο οποίο έχουν ενταχτεί.

Η επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας μάχεται υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των ανθρώπων, προωθεί  τα δίκαια συμφέροντα τους και στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής. Η παράλειψη της πρόβλεψης απόκτησης πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίου συνιστά άνιση μεταχείριση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως εκπαιδευτικός φορέας, ο ΣΚΛΕ ως Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εκπροσωπεί επιστημονικά και επαγγελματικά όλους τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Χώρας καθώς και οι φοιτητές του τμήματος στο σύνολό τους, επιδιώκουν μέσω της προώθησης και υλοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους, την πρόσβαση σε απόκτηση πτυχίου πανεπιστημιακού επίπεδου και συνεπώς την άρση του αποκλεισμού τους από την πανεπιστημιοποίηση.

Ζητούμε επομένως να προωθηθεί η τροπολογία και η αιτιολογική έκθεση που σας έχει αποστείλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια για να λυθεί μια αστοχία του νόμου 4910/19 που δημιουργεί αδικία στην κτήση πτυχίου των φοιτητών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην από 26/8/2019 Υπουργική Απόφαση 124423/Ζ1, ΦΕΚ Β' 3260.

Με εκτίμηση,

Οι Φοιτητές του πρώην Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πατρών

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης  και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ)

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι