Πορεία φοιτητών
Σε τροχιά κινητοποιήσεων οκτώ Σύλλογοι Φοιτητών με αφορμή τις εξαγγελίες για την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Δασκάλων ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, της Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) του ΠΑΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ με βάση τις εξαγγελίες κυβέρνησης και υπουργείου για πανεπιστημιακή αστυνομία, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και κάρτες εισόδου για τα Πανεπιστήμια και ενόψει της συνόδου των Πρυτάνεων πήραν αποφάσεις καταδίκης και απαιτούν εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια. Επίσης οργανώνουν παρέμβαση την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον ζητούν να παρθούν μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνουν οι φοιτητές, την ώρα που οι φοιτητές δεν έχουν στα χέρια τους τα συγγράμματά τους, οι μετεγγραφέντες δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να σπουδάσουν, το άγχος για την εξεταστική μεγαλώνει, οι οικότροφοι μένουν χωρίς φαγητό η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα, αλλά ετοιμάζεται να δώσει 30εκ ευρώ για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους υπόλοιπους ΦΣ της Αθήνας για να οργανωθούν παρεμβάσεις σε όλες τις Πρυτανικές Αρχές ώστε να καταθέσουν τα αιτήματά τους και να ενημερωθούν για την στάση που θα κρατήσουν τα Ιδρύματα.

Η παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας, σημειώνουν οι φοιτητές, θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τις αναγκαίες αποστάσεις με σκοπό να πραγματοποιηθεί συνάντηση για να εκφράσουν την κατηγορηματική τους άρνηση για τα νέα μέτρα, να καταθέσουν τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις για όλα τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Αναλυτικά το Ψήφισμα που στηρίζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας ενάντια στα νέα μέτρα καταστολής για τα πανεπιστήμια:

Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια! 

Η κυβέρνηση επιδίδεται όλο αυτό το διάστημα σε όργιο καταστολής και αξιοποιεί κάθε πιθανό πρόσχημα προκείμενου να εξασφαλίσει νομιμοποίηση για τη πολιτική της, να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, να τρομοκρατήσει το λαό και τη νεολαία. Αυτό αποδεικνύει το χτύπημα των συμβολικών δράσεων για το Πολυτεχνείο και για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλ Γρηγορόπουλου, η επίθεση στα Σωματεία και τους εργαζόμενους μπροστά στην επιτυχημένη Πανελλαδική απεργία 26 Νοέμβρη. Παράλληλα, με  την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό ενάντια σε εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές προχωρούν το σχέδιο περιστολής των δικαιωμάτων μας βάζοντας στο στόχαστρο το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα στην απεργία, και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις. Μετά το νομοσχέδιο έκτρωμα ενάντια στους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, σειρά έχουν τα Πανεπιστήμια. 

Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών! 

Για αυτό σε χρόνο dt, με κλειστά Πανεπιστήμια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο Υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με Πρυτάνεις προχωρούν τις  νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ετοιμάζουν με απανωτές συσκέψεις τη σύσταση «ειδικού αστυνομικού σώματος για τα ΑΕΙ»,  μέτρα όπως «face control» , κάμερες και κάρτες εισόδου στα Πανεπιστήμια. 

Η δήθεν «προστασία της φοιτητικής κοινότητας» που περνάει με τα νέα αισχρά μέτρα είναι η ίδια που  ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε φαινόμενα όπως οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα πανεπιστήμια χρόνια τώρα και αξιοποιούνται- όπως και ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές- ως το καλύτερο άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων.                 

Τα νέα μέτρα στρέφονται ενάντια στους φοιτητές! Η κατάργηση του ασύλου η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που μας στερεί τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Η «αγωνία» να γίνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια όπως αυτά του εξωτερικού σημαίνει να εκλείψει κάθε συλλογική διεκδίκηση για όσα έχουμε ανάγκη, να γίνουμε «πελάτες» στις σχολές μας. Αυτό ονομάζουν «εκσυγχρονισμό», όταν κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη μας καταδικάζουν να σπουδάζουμε με διαρκώς χειρότερους όρους. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο που θεσπίζουν την πανεπιστημιακή αστυνομία «βγάζουν από το συρτάρι» νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των Σχολών σε βάρος μας, την εμπορευματοποίηση τίτλων και πιστοποιητικών, να ορίσουν επιπλέον «κόφτες» όπως χρονικά όρια φοίτησης και «πλαφόν» βαθμολογιών. 

Λένε πως θα φέρουν την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια για να προστατεύσουν τις νέες φοιτήτριες, τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Στο  έδαφος όμως της πανδημίας οι γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης πολλοί απολύθηκαν, αναγκάστηκαν να περιορίσουν και τους βασικούς όρους ειδικής φροντίδας τους, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος, με «ατομική ευθύνη» κατά την κυβέρνηση.  

Προκαλούν την κοινή λογική! Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες δίνει 30 εκατ ευρώ(!!!) για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές όταν όλο αυτό το διάστημα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και καθηγητών στις σχολές! Μοιράζουν απλόχερα τα εκατομμύρια σε ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ιδρυμάτων την ώρα που:  

  • στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας δεν έχει παρθεί το παραμικρό μέτρο προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας 
  • δεν έχουν γίνει προσλήψεις ΔΕΠ, μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και διαμόρφωση υποδομών για αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των μέτρων και μπροστά σε όλα αυτά αντί το Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους βάζουν σε εφαρμογή τις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις,  
  • Χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα παλέυουν χωρίς επαρκή τεχνικό εξοπλισμό να επωφεληθούν τουλάχιστον της τηλεκπαίδευσης 
  • Όσοι πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια, μεταπτυχιακά, κόστος διαβίωσης  σε συνθήκες που οι οικογένειές τους και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, δεν είδαν την παραμικρή βοήθεια 
  • Όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά πετσοκόπηκαν ακόμη περισσότερο οι μετεγγραφές και τα όποια- ήδη ανπεαρκή- επιδόματα και υποτροφίες περιμέναμε εμείς και οι οικογένειες μας 

Τόσο καιρό κυβέρνηση και Πρυτάνεις δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, φορτώνοντας το βάρος στην πλάτη μας.  Αντί για αυτό βγάζουν από τα «συρτάρια» μέτρα και σχέδια έτοιμα από καιρό τα οποία οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε απορρίψει.  

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκες από αστυνομικούς, αλλά από διδακτικό προσωπικό και υποδομές! Ούτε σκέψη για θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, για κάρτες εισόδου και «face control» στα Ιδρύματα! 

Να πάψει ΤΩΡΑ κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια! 

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης! 

  • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές υπολογιστές, δωρεάν ίντερνετ, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και όλο το απαραίτητο υλικό για τα μαθήματα με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων 
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας. 
  •  Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
  • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούμε περαιτέρω. 
  • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. 
  • Να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία. Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ για όσους διέκοψαν. 

Προχωράμε σε:

  • Κινητοποίηση τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας την έξω από την Πρυτανεία του Ιδρύματος και πραγματοποιούμε συνάντηση με τον Πρύτανη για να καταθέσουμε την απόφασή μας και να ενημερωθούμε για την στάση που θα κρατήσει το πανεπιστήμιό μας.
  • Κινητοποίηση τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες