computer exams υπολογιστής, μαθητές, τετράδια, εξετάσεις, γραφείο
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης για την τηλεκπαίδευση, την αξιολόγηση μαθητών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Κακόγουστο αστείο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς η αξιολόγηση των μαθητών εν μέσω τηλεκπαίδευσης αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ξάνθης. Η τηλεκπαίδευση, έτσι όπως δεν σχεδιάστηκε, ακυρώνει το των εκπαιδευτικών καθώς το πρόγραμμα του σχολείου «φορέθηκε» χωρίς αλλαγές στην διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Από όλα αυτά τα προβλήματα και αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει καταλάβει τίποτα, βαυκαλίζεται ότι όλα πηγαίνουν περίφημα, δεν δέχεται να συναντήσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και δεν συζητά καμία πρόταση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης

Το δημόσιο σχολείο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Η εκπαιδευτική κοινότητα, συχνά ενάντια σε αντιξοότητες, «βάζει πλάτη» για τη σωστή λειτουργία του χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία, με γνώμονα πάντα το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.....

Ακόμη και τώρα, στην εποχή της πανδημίας, ανταποκριθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αποστάσεως και στις δύο καραντίνες χωρίς καμιά διαδικασία επιμόρφωσης, με διαρκή εμπόδια από τις υλικοτεχνικές υποδομές του υπουργείου και εις βάρος του προσωπικού μας χρόνου. Δείξαμε, από την πρώτη κιόλας καραντίνα, δημιουργικότητα και ευρηματικότητα, και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για το σωστότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου παιδείας για επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και αναβαθμίσεις συστημάτων, το πλήθος των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου καταδεικνύει την ανεπαρκή προετοιμασία και αργοπορημένη υποστήριξη των υπολογιστικών υποδομών του ΠΣΔ. Όσο για τις επιμορφώσεις ούτε καν προγραμματίστηκαν....

Έχει ληφθεί ανεπαρκής μέριμνα για τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο. Η υπόσχεση για παροχή εξοπλισμού σε μαθήτριες και μαθητές καθυστερεί τραγικά και, όπου πραγματοποιήθηκε στηρίχθηκε αποκλειστικά σε χορηγίες ... Τα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως τα κινητά τους για την παρακολούθηση των μαθημάτων όσο τα επιτρέπει η μικρή οθόνη ενός κινητού. Όταν μάλιστα προκύπτει ανάγκη να παρακολουθήσουν κάτι εκτός του ΠΣΔ, υφίστανται και χρεώσεις.

Η τηλεκπαίδευση, έτσι όπως δεν σχεδιάστηκε, ακυρώνει το έργο μας και μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οικονομικά. Στηρίζεται σε τεχνολογικά προϊόντα και ψηφιακά εργαλεία μάθησης (κυρίως του ιδιωτικού τομέα) ενώ το κόστος για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού μεταφέρεται σε μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να παύει προοδευτικά να είναι δημόσια και να γίνεται όλο και περισσότερο ταξική.

Το πρόγραμμα του σχολείου «φορέθηκε» χωρίς αλλαγές στην τηλεκπαίδευση όταν όλα τα επιστημονικά μοντέλα μεικτής εκπαίδευσης συστήνουν στροφή σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ασύγχρονη με προσθήκη υλικού και μεθόδων ανατροφοδότησης και υποστηρικτικά σε εβδομαδιαία βάση σύγχρονες δια ζώσης συναντήσεις με το μαθητικό δυναμικό. Η τηλεκπαίδευση και εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι μέσα επικουρικά. Δεν υποκαθιστούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Πόσο μάλλον όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τους ή, ακόμη χειρότερα, το σταθερό! Η ίδια η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης στερεί τα παιδιά από την απαραίτητη κοινωνικοποίηση και δημιουργεί νευρωτικά και βαριεστημένα παιδιά που, προφανώς, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες ραδιοφωνικής ή, στην καλύτερη περίπτωση, τηλεοπτικής μετάδοσης του μαθήματος.

Τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών αλλά και η ίδια η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία κινδυνεύουν από αγνώστους που εισέρχονται χωρίς πρόβλημα στις ψηφιακές τάξεις.

Από όλα αυτά τα προβλήματα και αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει καταλάβει τίποτα, βαυκαλίζεται ότι όλα πηγαίνουν περίφημα, δεν δέχεται να συναντήσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και δεν συζητά καμία πρόταση. Και, κερασάκι στην τούρτα, ζητά να γίνει η αξιολόγηση των παιδιών κανονικά μέσω ... τηλεδιαγωνισμάτων.

Για όλες και όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς αυτή η επιμονή στην αξιολόγηση των παιδιών είναι ένα κακόγουστο αστείο. Αστείο, όχι μόνο για τον προφανή λόγο της μη εξασφάλισης ότι είναι το παιδί που γράφει το τεστ, αλλά, κυρίως γιατί δεν εξασφαλίστηκε, με ευθύνη του ΥΠ, η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Απαιτούμε:

  • Αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών και των ΚΕΠΛΗΝΕΤ για τη στήριξη του ΠΣΔ για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών. Άμεση επιμόρφωση στην παιδαγωγική των ψηφιακών εργαλείων.
  • Εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των μαθητριών/ών στην τηλεκπαίδευση
  • Άμεσο άνοιγμα των σχολείων με ολες τις υγειονομικές προϋποθέσεις.
  • Να συζητηθεί η λύση της βάρδιας.
  • Να μειωθεί η ύλη σε όλες τις τάξεις και να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων
  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
  • Το πολύ 15 παιδιά στις τάξεις.
  • Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού. Άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.
  • Αύξηση του αριθμού των σχολικών λεωφορείων. Ίδια μέτρα προστασίας με το κοινό.

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

    Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

    Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

    ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα

    sporoi-moustardas.jpg
    Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
    Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
    Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;